Features + Interviews
Q&A Underworld

Q&A Underworld

01 november 2008
Vorig jaar moest Underworld plotseling verstek laten gaan bij een aantal optredens. Reden: een stevige verkoudheid van zanger/gitarist Karl Hyde. Een vervelend moment, temeer de Britten net een opvallend nieuw album, Oblivion with Bells, hadden uitgebracht. Zo misten liefhebbers ondermeer hun optredens in Amsterdam, Rotterdam en Gent, waar de heren één van de meest favoriete gasten op I Love Techno zijn. Maar de liefde is wederzijds, zodat de liveshow van Underworld er dit jaar alsnog te beleven zal zijn. En dus, tijd voor een korte update van het Underworld-front met Karl Hyde.

Om te beginnen, waar zijn jullie de laatste tijd druk mee geweest?

“’Mixing with the guitar nerd herd’, veel coole gitaardingen kopen. Maar ook met mijn haar laten groeien, nieuwe muziek opnemen met Rick (Smith), onze radioshow live uitzenden vanaf (Radio One-dj) Rob da Banks huis op Isle of Wight, vlak na onze gig daar op het Bestival-festival. En verder festivalmodder van onze schoenen afslaan, een grote kunstexpositie in New York opzetten, waar onze schilderijen en foto’s te zien zijn, rijdend in de zon naar radiostations luisteren, surfen, schilderen, nieuwe projecten opstarten met andere artiesten, nieuwe muziek klaar maken voor release via onze website en wachten op de regen.”

Zo’n antwoord hadden we kunnen verwachten, bij Underworld staat het nooit stil. Welke festivals waren jullie hoogtepunten deze zomer?
“Ik denk dat Fujirock in Japan, Rock Werchter in België, Electric Picnic in Ierland en O2 in Londen wel hoog op de lijst staan. Eigenlijk waren er maar weinig zware evenementen, al waren er een paar, die ik niet bij naam zal noemen, die nog steeds niet weten hoe om te gaan met de hardwerkende crews achter de schermen, die ervoor zorgen dat alles goed loopt en urenlang onuitputtelijk werken om van een modderbad een goed feest te maken. Gelukkig zijn er niet meer zoveel van deze feesten in de wereld, nu de kwaliteit de laatste jaren flink is toegenomen.”

Jullie hebben ook meegewerkt aan Songs for Tibet. Hoe close zijn jullie met dit land en hoe hebben jullie de Olympische Spelen ervaren?
“Dit is een project van Rick, daar kan ik weinig over zeggen. Wat de Olympische Spelen betreft, ik vond het allang prettig om ’s ochtends op te staan met vooral goed nieuws op de radio. We hebben verder niet geprotesteerd tegen China, we zijn alleen gevraagd om op te treden tijdens de slotceremonie, dat hebben we geweigerd.”

Over jullie vorig jaar verschenen album, Oblivion with Bells, was je zeer tevreden. Het was de eerste plaat in tijden waar je naar kon terugluisteren, liet je al weten. Hoe voelt dat nu, na het touren ermee?
“Geweldig. Het blijft een buzz om voor de eerste keer nieuw materiaal te spelen, we blijven ook altijd ons best doen om nieuwe tracks aan de set toe te voegen. Ik kan niet wachten om verse muziek af te maken en op onze volgende tourronde mee te nemen.”

Is de Underworld-show ook op andere vlakken veranderd?

“Het idee achter onze show is dat het voortdurend evolueert. Soms heel radicaal, soms heel subtiel –iedereen in het live-team wordt aangemoedigd om iets bij te dragen aan die evolutie. Dus licht, video en geluid zijn altijd onderweg, de groep heeft een voortdurende verantwoordelijkheid om elke avond 100 procent te improviseren, te reageren op en te jammen met het publiek. Zo pushen we onszelf elke keer weer een stukje verder dan de avond ervoor –soms lukt dat zelfs, hehe..”

Grote invloeden voor jullie album waren de minimal-achtige artiesten, waar luisteren jullie op dit moment veel naar?

“Onze grootste invloed is nog steeds de webradioshow die we doen op underworldlive.com. Daar draaien we allerlei soorten muziek, of dat nu minimal, house, indie of experimenteel is. Uiteindelijk zorgt de combinatie van die stijlen voor de grootste inspiratie tijdens het schrijven van onze nummers.”

Jullie brengen hier ook veel eigen werk uit, tracks die alleen digitaal te krijgen zijn. Komt er binnenkort nog wat aan?
“Ja, zoals we wel vaker doen, geven we bij elke webcast gratis materiaal weg. Maar houd onze website nu extra goed in de gaten, we staan op het punt om een hele stroom aan nieuwe, onuitgebrachte tracks te lanceren tussen nu en Kerst.”

In de tussentijd staan jullie op I Love Techno. Hoe belangrijk is het dat jullie deze show alsnog doen dit jaar?
“Tja, de overmacht van ziekte, het gebeurt ons allemaal, maar we willen het toch wel goedmaken. I Love Techno is altijd een speciaal onderdeel van onze tour geweest, de energie van het publiek hier is onvergelijkbaar met welk evenement dan ook ter wereld. Ik hoop dat we die energie nu dubbel en dwars kunnen teruggeven, zodat we het feest met z’n allen naar die zogenaamde ‘next level’ kunnen trekken.”

En tenslotte, wat zijn de plannen voor komende winter. Binnen blijven of de zon achterna?
“Ik ben gek op regen. Helaas zullen we in de wintermaanden een aantal shows in de zon gaan spelen, al is dat gelukkig voor een paar geweldige crowds –‘there’s always an up-side’.”

Underworld staat zaterdag 15 november 2008 op I Love Techno in de Flanders Expo, Gent.

txt Nico van der Plas
img Perou.co.uk
Advertentie
Party Tips