Features + Evenementen
Releaseparty boek “Dutch Dance”

Releaseparty boek “Dutch Dance”

27 september 2013

Het zal velen niet ontgaan zijn, maar deze maand is het 25 jaar geleden dat de eerste houseparty in Nederland gehouden werd; een bijzondere mijlpaal die deze en vooral ook volgende maand tijdens ADE gevierd wordt. We worden al een tijdje up-to-date gehouden rondom de vorderingen van en krijgen hier en daar een beetje inzicht in de inhoud van dat ene boek dat komende maand moet gaan verschijnen (en waarvan de presentatie zelfs het ADE moet gaan openen), namelijk “Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland”. Maar in de schaduw van dat boek, waarvan de verwachtingen veruit het hoogst gespannen zijn, komen er ook diverse andere boeken uit rondom dit onderwerp. Zoals bijvoorbeeld het boek “Dutch Dance”, geschreven door journalist Mark van Bergen. Gisteren was de officiële presentatie van dit boek in de voormalige Shell-toren in Amsterdam.

Voor de officiële presentatie komt, onder toeziend oog van een aantal oudgedienden uit de scene, eerst een goede vriend van Mark, Ton Wilthagen, het podium op in de lang niet helemaal gevulde grote zaal van de Toren. Hij benadrukt in zijn verhaal dat dit niet zomaar een boek is, maar dat het een boek is dat geschreven MOEST worden. Het is volgens hem een fascinerend boek waar veel creativiteit, doorzettingsvermogen en passie in is gelegd en in is te lezen. Benadrukt wordt dat de dancescene niet iets kleins is; er gaat tegenwoordig 600 miljoen euro om in dit wereldje en nog steeds is er sprake van groei. In deze tijden van crisis kun je deze sector dan ook zeker geen crisissector noemen.

Dan komt Mark in beeld. Mark was de ideale man om dit boek te schrijven vanwege zijn verleden in de dance. Mark van Bergen schrijft al jaren over dancemuziek voor het Eindhovens Dagblad, heeft als journalist een objectieve kijk op het gebeuren én kennis van zaken, ook al was hij er niet bij in 1988.

Vervolgens benadrukt Wilthagen nog de moeilijkheid van het schrijven van een boek als dit aangezien de wereld van dance na een wat onstuimig maar redelijk overzichtelijk begin steeds meer uiteengevallen is in allerlei stijlen en substijlen die allemaal weer hun eigen verhalen en historie hebben. Daardoor is het voor Mark niet altijd makkelijk geweest om het overzicht te houden en zijn er in de afgelopen drie jaren meer dan eens moeilijke momenten geweest waarop Mark het bijltje erbij neer wilde gooien.

Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en daarom laat Wilthagen tenslotte nog weten dat dit niet alleen een boek is dat geschreven MOEST worden maar dat het daarnaast ook een boek is dat gelezen MOET worden om recht te doen aan al die fascinerende verhalen die door de hoofdrolspelers uit de scene in het boek uit de doeken zijn gedaan.

Na de vurige openingsspeech van Wilthagen mogen daarna de kinderen van Mark iets door de microfoon zeggen waarna Mark van Bergen zelf het woord neemt. Dat doet hij voornamelijk door uiteraard heel veel mensen te bedanken waarbij voornamelijk Joost van Bellen en Dimitri Kneppers (DJ Dimitri) op een voetstuk worden geplaatst. Joost van Bellen vanwege zijn bijdragen aan het boek en zijn, in de ogen van Mark, fantastische voorwoord en Dimitri natuurlijk vanwege het feit dat hij het eerste boek in ontvangst mag nemen (ook al werden er voor de presentatie al hier en daar wat boeken uitgedeeld).

Dat gebeurt dan vervolgens ook; Dimitri is zichtbaar blij dat hij na een roerig jaar weer bij een happening als deze aanwezig kan zijn; hij ziet er gelukkig gezond uit. De andere hoofdrolspeler Joost van Bellen is echter afwezig (op vakantie) en daarom neemt de dj van het feestje dat daarna plaatsvindt, DJ Marcello, nog even het woord. Hij vindt dat de eerste exemplaren van elk dance-gerelateerd boek dat in het vervolg uitkomt aan Dimitri moeten worden uitgereikt vanwege zijn enorme bijdrage aan de ontwikkeling en het ontstaan van de scene. Mooie woorden dus om het officiële deel mee af te sluiten.

Het feestje daarna stelt helaas echter niet zoveel meer voor aangezien bijna iedereen al snel de benen weer neemt; slechts een handjevol mensen blijft hangen om wat te dansen en te kletsen bij de klanken van Marcello en Dr. Funkenstein, waarna rond een uurtje of twaalf de stekker er helemaal uitgaat.

Het boek ‘Dutch Dance’ kan via http://www.dutchdance.net/ besteld worden en moet gezien de namen die eraan meegewerkt hebben een topboek zijn. Een boek dus dat geschreven MOEST worden en gelezen MOET worden.

txt & imgs: Colin Kraan 

Advertentie
Party Tips