Features + Interviews
Remy houdt kwaliteit vast

Remy houdt kwaliteit vast

01 juli 2009
Waar dj’s zich tegenwoordig onderscheiden in grootte van blinkende koptelefoons, een haast onnatuurlijk uiterlijk en de frequentie waarmee de handen in de lucht worden gegooid, houdt Remy de handen liever aan de draaiknoppen. Bescheidenheid kenmerkt de techno dj van het eerste uur. Remy vertelt over het verleden, het heden en de toekomst. Kwaliteit is de rode draad door zijn carrière.

Het zou voor de hand liggen om bij het verleden van Remy te beginnen, maar de toekomst is voor ons techno-liefhebbers een stuk belangrijker. Remy draait voorlopig nog een poosje door. “Ik was een van de eersten van het soort”, zegt hij. Met ‘het soort’ doelt Remy op de eerste dj’s die los stonden van clubs. “Tot eind negentiger jaren was je als dj verbonden aan een club; je draaide er op je vaste avond en heel af en toe draaide je ergens anders als gast. Het dj-bestaan zoals dat nu vorm heeft gekregen is pas ontstaan toen dj’s los kwamen te staan van clubs en op externe locaties werden ingezet”.
Sven Väth en Denny Tenaglia zijn voor Remy helden van het eerste uur, in Nederland geniet hij eenzelfde status. “Wij hebben nooit voorbeelden gehad”, vergelijkt hij. “We zijn de voorbeelden voor de huidige dj-generatie geworden. Dat is een raar besef. Op een gegeven moment zijn we zestig en moeten we dan stoppen, of langer doorgaan? Dat is aan ons om te bepalen.”

Met enige nostalgie blikt Remy terug naar zijn beginjaren. Het was 1990 toen hij begon aan hetgeen hem tot nu toe niet zou loslaten, met de RoXY als het centrum van de door hem geliefde housemuziek. “Hiphouse, deephouse, clubhouse; house werd met groot enthousiasme ontvangen”, legt Remy uit. “Het deurbeleid was niet makkelijk, maar eenmaal binnengekomen was de synergie allesomvattend. Op de dansvloer ging iedereen los om alles te vergeten, ‘kat uit de boom kijk’-gedrag was er niet, expressie, vrijheid en vooral plezier vormden de ingrediënten van de avond.”

De mix van ingrediënten wil de Hagenaar ook teweeg brengen in zijn concept ‘Bang’. “Ik ben geen echte organisator, maar de combinatie van Den Haag, strandtent Whoosah en een goede line-up doet me verlangen naar meer.” Alhoewel de vorige editie getrakteerd werd op een stevige portie Hollandse regen, is de verwachting dat de zon de hele zomer zal schijnen. “Met een line-up bestaande uit maar liefst elf dj’s wordt de volgende editie op 19 juli een grote bende, weer of geen weer!”
Een dag eerder, op zaterdag 18 juli, draait Remy bovendien op Click, een feest waar hij nauw mee is verbonden. “Het enthousiasme, de goede line-ups en locaties maken dit concept tot een groot succes; het klikt in ieder opzicht!”, zegt hij over het evenement in de Amsterdamse Westerunie.
Remy staat er als nooit tevoren. Zijn nieuwe boekingskantoor Extrema bezorgt hem een tweede jeugd. “De boekingen stromen binnen en ik ben ook volop aan het produceren”. Kwaliteit levert Remy in zijn releases en als dj, maar ook als vader van een zoontje en een pasgeboren tweeling. Hij verliest zichzelf ook wel eens in zijn concentratie, maar hij geniet intens. “Ik word wel eens als een dooie achter de draaitafels bestempeld, maar ik speel tenminste geen poppenkast. In mijn beginjaren sprong niemand op en neer achter de draaitafels, als dj danste je hooguit een beetje mee.”
Remy komt met een grappige verklaring voor de cultuurverandering achter de decks. “Vroeger draaide iedereen met platen en sloeg zo’n plaat over bij de geringste drukke beweging; nu dat vinyl steeds meer wordt vervangen door cd’s bestaat dat gevaar niet en kunnen dj’s zo uitbundig zijn als ze willen haha! Al is die uitbundigheid geen garantie voor kwaliteit.”
Waar plezier en kwaliteit gecombineerd kunnen worden, staat Remy. Van de RoXY naar Click naar ongetwijfeld nog een hoop mooie avonden.

Meer info op Dj Remy Strobophonic / 20 dollars.

txt Jan van Hövell tot Westerflier
imgs Cris Kuhlen, APE archief
Advertentie
Party Tips