Features + Evenementen
Report: Electric Festival maakt ambitieus debuut op Aruba

Report: Electric Festival maakt ambitieus debuut op Aruba

12 september 2013

Na Amerika slaat het dancevirus nu ook toe in de Caribbean. Zo was er afgelopen weekend het debuut van Electric Festival op Aruba, een door Dirty Dutch opgezet evenement dat drie avonden lang duizenden partygangers trok met optredens van ondermeer dj’s Chuckie, Erick Morillo, Nero én gitarist Slash. Dance.nl was erbij en doet verslag van een exotisch festival met grote plannen voor de toekomst.

Een betere plek voor een festival is bijna niet denkbaar. Een zonovergoten eiland met wereldberoemde, parelwitte stranden, historische banden met Nederland (waardoor je je al gauw helemaal thuisvoelt) en een gepassioneerd partypubliek. Ja, Aruba is helemaal niet zo’n slecht idee voor een dansfeestje, dat besefte afgelopen jaar ook dj Chuckie, die inmiddels met zijn gezin op het eiland woont en heeft gezien hoe, na Noord- en Zuid-Amerika, nu ook de Caribbean steeds massaler de dance omarmt.

Zo vierde hij vorig jaar al met duizenden mensen zijn verjaardag op een speciale editie van Dirty Dutch, de welbekende ‘movement’ van feesten/label/boekingsbureau die hij samen met zijn broer en een uitgebreid team over de hele wereld presenteert. Dat zag er leuk uit, vond het Aruba Tourism Authority (ATA), dat het eiland graag nog steviger op de dancekaart zou willen neerzetten. En zo werd Dirty Dutch gevraagd met iets groters te komen; begin september 2013 is Electric Festival (EF) een feit.

Cool gezicht
En dat oogt indrukwekkend, blijkt vrijdag tijdens de eerste EF-avond. Een groot podium van Nederlandse makelij, dat volgestouwd met led-schermen, lasers en lichten hoog boven het terrein uitsteekt. Locatie is Nikky Beach, een klein havenstrandje bij Oranjestad, waar deze eerste avond (gehost door Dirty Dutch) zo’n zesduizend bezoekers op af komen.

Het is niet de aanblik die je verwacht van een festival op tropisch eiland; geen palmbomen of dansen in de branding, maar een terrein dat is omgeven door tenten en vip-areas, terwijl het podium wordt geflankeerd door zeecontainers (een noodgreep om de altijd sterke wind op Aruba te breken).

Wat leidt tot een cool gezicht. Een groot, professioneel festivalterrein met rauwe randjes, waar het publiek massaal is gericht op het podium. Achterin nog een tribune, met daarachter het water waar steeds meer jachten voor anker gaan om hier een eigen feestje te bouwen. EF staat letterlijk als een huis.

Tel daar een energiek publiek bij op, bestaande uit een redelijk unieke mix van Noord- en Zuid-Amerikaanse, Caribische en Europese EDM-fans, en je krijgt al gauw een dik feest.
Tijdens de set van Dirty Dutch-talent Mitchell Niemeyer staan ze al te zwaaien met vlaggen (we spotten gedurende de avond ondermeer Brazilië, Venezuela, Canada en Zweden), glowsticks en ander fluoriserend materiaal. Dit zijn partypeople zoals we die begin jaren 90 ook in Nederland hadden, kleurrijk en onvermoeibaar enthousiast.

Beroemdheid
De spanning neemt toe wanneer Amerikaan Connor Cruise (de niet onverdienstelijk dj’ende adoptiezoon van Tom Cruise en Nicole Kidman) van zich laat horen. Dikke EDM met poppy sounds, het werkt uitstekend hier, al wacht iedereen stiekem op de man van het moment (en eigenlijk van het hele festival): Chuckie.

Wanneer deze na middernacht verschijnt is het terrein te klein. Chuckie is een beroemdheid op het eiland en ook zwaar populair in de Amerika’s, met dank aan zijn mixstijl waarin hij zowel hiphop en house als typisch Caribische stijlen als moombahton en bubbling voorbij laat komen. Dan kun je dus niet meer stuk bij dit publiek, dat elke drop met gejuich ontvangt.

Het optreden van gitarist Slash (goede vriend van de dj) tijdens Chuckie’s set was weliswaar aangekondigd, maar oogt nog altijd surrealistisch. Ineens staat daar die rockgod met die overbekende hoed en haardos te soleren op dikke housebeats. Na een kwartier verdwijnt hij weer even plotseling, het publiek achterlatend alsof het een mooie droom heeft beleefd.

Poolparty’s
Typische momenten waarmee EF zich onderscheidt. Het festival is niet zomaar een podium met wat dj’s, zo blijkt, maar heeft meerdere lagen. Naast EDM hoor je ook Caribische stijlen en dj’s, wordt er in de productie veel gewerkt met lokale mensen en is er (op vrijdag en zaterdag) een interviewsessie met artiesten. Deze wordt gehost door het Amsterdam Dance Event, dat voor het eerst buiten de grenzen treedt en in EF een goede plek ziet om Nederlandse artiesten overzees te promoten.

En dan is er ook nog het eiland zelf. Met de ATA als partner zijn er genoeg mogelijkheden om overdag dingen te organiseren; een rondvaart langs het eiland, strandfeestjes, een monument tour, speciale etentjes. En uiteraard chillen op fijne deephouse tijdens een paar poolparty’s in brandende zon. Ja, genoeg plekken om naast het festival te ontdekken, dat zal EF de komende jaren alleen maar unieker gaan maken.

Plaatje compleet
Al draait het voor de partygangers uiteindelijk om de muziek. En die is ook de andere twee avonden van hoge kwaliteit. Sterker nog, het is uiteindelijk een vervanger die de show steelt. Erick Morillo stond aanvankelijk niet op het affiche, maar verschijnt zaterdag als vervanger van Hardwell, die op doktersadvies een paar weken rust moet nemen.

Nadat Brits dj Nero de boel heeft opgewarmd met massieve dubstep sounds zet de Amerikaanse house-legende een geweldige set neer; een mooi vloeiende mix vol soulvolle house, om tussendoor wat opzwepende woorden naar het Latijns-Amerikaanse publiek te gooien.

Wanneer tegen het einde van zijn set Chuckie weer verschijnt voor een verrassende (back2back-)set is het plaatje compleet. Mooi om te zien hoe deze twee helden, van de oude en van de nieuwe generatie, elkaar vol respect in de armen vallen –alsof EF het zo had gepland.

Op zondag ligt de focus met sets van Nicole Moudaber, Patrick M en Boris hoofdzakelijk op stevige techno. Misschien goed om het programma compleet te maken, het aanwezige publiek gaat er een stuk minder op los dan voorgaande avonden. Techno in de caribbean is blijkbaar een lastig verhaal, al heeft de organisatie dit met het verkleinen van het terrein aardig opgelost. EF eindigt nu in een meer intieme setting die eigenlijk ook prima past bij het festival.

Goed om te weten in aanloop naar volgend jaar. Want dat EF dan terugkeert lijkt zeer waarschijnlijk: de boys van Dirty Dutch hebben grote plannen, de ATA zal ongetwijfeld tevreden zijn met de aandacht (er waren ruim 80 journalisten uit verschillende landen) die Aruba heeft gekregen en ook het ADE heeft zin om hier meer forums en professionele gatherings neer te zetten.

Het Aruba Dance Event? Klinkt best aardig, dat zeker. Electric Festival heeft de weg in ieder geval vrijgemaakt voor een mooie toekomst, hoe die er ook komt uit te zien.

Binnenkort interviews met Chuckie en Mitchell Niemeyer op Dance.nl!

txt Nico van der Plas
imgs Ronald Goudberg & APE archief

Advertentie
Party Tips