Features + Interviews
Richard Durand || Een waardige opvolger

Richard Durand
Een waardige opvolger

31 augustus 2011
Toen Tiësto stopte met mixserie In Search Of Sunrise werd in Richard Durand een waardige opvolger gevonden. Dance.nl in gesprek met de Hollander over ISOS, zijn warme band met India en het Nederlandse publiek.

Tijdens de officiële releaseparty van In Search Of Sunrise 9 op de OceanDiva in Amsterdam ontvangt hij ons met een brede lach op zijn gezicht. Het gaat uitstekend met hem, maar hij heeft een drukke periode achter de rug. “Ik heb me een tijdje wat minder gevoeld”, vertelt hij. “Ik had veel dingen te doen en het was een hectische tijd. Mijn album Wide Awake was net klaar en meteen kwam ISOS eraan. Af en toe zit je hoofd vol. Ik had dat laatst, nu gaat het weer super.”

Een bredere kijk op muziek
Vorig jaar kwam het ISOS-concept op Richard’s pad. “Voor de release van mijn album Always The Sun zochten wij een partner. We hadden zelf een label en dat werd te groot. We zijn op zoek gegaan naar een samenwerking met een platenmaatschappij en toen kwamen we uit bij Black Hole Recordings. Daar kregen we een goed gevoel, het is een beetje een familiebedrijf. Hier kan ik mijn eigen ding doen en kan ik mijn ideeën kwijt. Natuurlijk sturen zij waar ze sturen moeten. Toen kwam het nieuws dat Tiësto wegging en met zijn vertrek kwam het merk ISOS vrij. Vanuit hun kwam de vraag of ik dat over wilde nemen. Ik dacht er een paar dagen over na en toen heb ik het op me genomen.”
Het nieuws over de voortzetting van het concept liet veel fans een gat in de lucht springen. Zelf bleef hij er redelijk nuchter onder. “Eigenlijk moest ik ‘supergaaf’ en ‘wow’ zeggen, maar ik bekeek het ook vanuit een zakelijk perspectief. Je moet jezelf afvragen of het op lange termijn goed voor je is. Gelukkig konden we een goede afspraak maken over meerdere cd’s, waar ik ook echt mijn eigen ding op kon doen. Natuurlijk met het oog op het bewaren van de stijl. Zo is het tot stand gekomen en inmiddels zijn we een jaar verder.”

Ondanks die nuchtere kijk is hij wel degelijk blij dat hij nu aan het roer staat van de parel onder de mixcompilaties. “Voor mij is het vooral leuk dat ik er iets nieuws bij heb. Ik stond bekend als de kerel die de bootlegs, de remixen en wat hardere platen maakte. Op een gegeven moment wil je verder en ISOS gaf mij de mogelijkheid om dat te doen. Het maakt mijn draaistijl en mijn kijk op muziek wat breder. Dat vind ik erg leuk. Er staan platen op de cd die ik echt te gek vindt.“

Janken van geluk

Voor dit negende deel diende India als inspiratiebron, een land waar Richard een warme en hechte band mee heeft. “India is echt mijn favoriete land. Ik ben er nu vijf keer geweest. Het is zoiets moois. Van de grote stad waar je omkomt in de smog tot aan de prachtige natuur. Het is gewoon een mooi, spiritueel land. De mensen zijn fantastisch. Als je daar een beetje naar hun zin draait, dan zie je mensen in het publiek janken van geluk. De meesten zitten tien uur in de auto om je twee uur te zien. Die dankbaarheid kun je voelen. India is voor mij gewoon hèt.”

Al maanden wordt er halsreikend uitgekeken naar het negende deel, dat een veelbelovende tracklist heeft. “Ik kon ook wel drie cd’s vullen” lacht Richard. “Er staan nu een paar mooie juweeltjes op, waar ik kippenvel van krijg. Tegenwoordig kom je heel veel leuke, maar ook kwalitatief goede platen tegen. Dat viel me op. Er zijn veel jonge jongens die denken dat ze misschien helemaal nog niets zijn. Dan hoor je hun werk en denk je ‘Jezus, wat goed’. Vroeger had je een grote studio nodig, dat kostte een ton. Niet iedereen kon dat betalen. Nu kun je met paar software programma’s al wat. Iemand die creatief is, kan meteen al iets moois maken.”

De goede kant op
Richard was niet altijd te spreken over het Nederlandse publiek, maar sinds het releasefeest van het achtste deel vorig jaar is zijn visie toch een beetje veranderd. “Nederland is het enige land waar veel negatief geschreven wordt over feesten. Mensen vinden het leuk om af te kraken.” Als voorbeeld noemt hij het onderdeel Maak ’t of kraak ’t van Radio 538, waarbij de populariteit van een nieuwe track wordt getest. “Er komt een dancenummer voorbij. Er belt iemand die van R'n'B houdt en het helemaal niks vindt. Dan denk ik ‘joh, bel dan niet, dat is niet voor jou bedoeld’.”

“We hebben het gewoon te goed hier. Er zijn veel feesten met grote namen, mensen zijn daarom wat minder dankbaar. De releaseparty van ISOS 8 was echter een superparty, waar ik muziek draaide die bijna niemand kende. Het was geen harde muziek en toch was het een groot feest. Dat heb ik ook omgeroepen. Voor mij gaat de Nederlandse trancescene weer de goede kant op. Meestal roep ik in de media wat anders, maar daar kom ik een beetje op terug.”

Richard’s aankomende zomer is goed gevuld met festivals, een groot verschil ten opzichte van 2010. “Vorig jaar draaide ik maar op een paar festivals, dit jaar een stuk of acht. Dat is erg gaaf. Ik sta wat minder in kleine clubs en wat meer op grote feesten. De beste reclame die je voor jezelf kunt maken is draaien voor zoveel mogelijk mensen. Al breng je hits uit of ben je nog zo actief op je sociale netwerk, het belangrijkste is elke keer weer te draaien voor zoveel mogelijk mensen. Dat blijft mensen het meeste bij. Die ene avond, dat ene moment, dat ene nummer.”

Richard Durand staat zaterdag 10 september in the Sand, Amsterdam tijdens Gatecrasher Holland.

txt: Patrick Kannberg
imgs: Richard Durand archive
Advertentie
Party Tips