Features + Interviews
Robert Owens || Nog steeds je vriend

Robert Owens
Nog steeds je vriend

01 december 2010
Zo lang er housemuziek is, is er Robert Owens. En vergis je niet, de mellow mag misschien tot het verleden behoren, Owens klinkt nog altijd eigentijds, zoals hij momenteel bewijst met zijn nieuwste album Art, waarop hij samenwerkt met producers Atjazz en zijn oude vriend Larry 'Mr Fingers' Heard.

Zijn bezoek aan het Amsterdam Dance Event was helaas kortstondig. Een druk tourschema voorkwam dat Owens op zijn gemak de door hem geliefde partystad kon verkennen. “Ik heb natuurlijk een band met Amsterdam door die vroege dagen van club RoXY, waar ik een residency had en ook op een aantal Loveballs heb opgetreden. Maar ook in de rest van Nederland heb ik altijd veel liefde en support gehad, ik zie dat als een zegen. Al die reacties die ik in de loop der jaren heb gehad, dat heeft me altijd op de been gehouden.”

Fingers Inc.
Het verhaal is bekend. Samen met producer Larry Heard vormde dj/vocalist Robert Owens in de 80's het duo Fingers Inc. waarmee hij grote hits in de net ontluikende housescene scoorde. Nadat Heard solo verderging onder de naam Mr. Fingers, brak ook Owens op eigen kracht door, culminerend in een van dé house anthems aller tijden: I'll Be Your Friend uit 1992. Sinds die vroege jaren is Owens de stem van de house-generatie, één van de weinige (mannelijke) vocalisten die overeind is gebleven en nog altijd een eigen geluid en sfeer weet neer te zetten.

Na die eerste housegolf zou Owens zich overigens hebben teruggetrokken uit de muziek om een christelijke boekwinkel te beginnen. Althans, zo staat dat op Wikipedia, de Amerikaan moet erom lachen. “Ik heb dat al vaker gehoord van journalisten, ik heb geen idee waar dat vandaan komt. De enige religie die ik bedrijf is mijn liefde voor muziek en proberen mensen goed te behandelen. Ja, ik geloof in iets hogers, maar een boekwinkel, haha, nee, dat niet. Ik ben ook nooit gestopt, mijn laatste adem zal zingend zijn.”

Realiteit
Owens stopt zijn overtuiging juist in zijn teksten. “Veel mensen denken dat dansmuziek voor escapisme moet zorgen, een sprookje. Terwijl housemuziek voor mij ook gaat om de realiteit, het omarmen van het leven. Want het leven is niet alleen maar vrolijkheid, ik wil alle ervaringen die je als mens hebt in de muziek stoppen.”

“En dat leidt vaak tot atypische dansplaten, precies zoals ik het wil. Liever mezelf zijn en alternatieve dingen laten horen, dan voorspelbare geluiden. Veel producers zijn bang om de plank mis te slaan, die brengen platen uit die allemaal op elkaar lijken. Ik probeer juist mijn eigen teksten en gevoelens over te brengen, of dat nu hits zijn of niet. Daarom kies ik ook zelf de producers uit waar ik mee samenwerk.”

Op zijn twee jaar geleden verschenen album Night-Time Stories waren dat ondermeer Jimpster, Ian Pooley, Atjazz, Marc Romboy en TJ Kong & Nuno dos Santos, het onlangs verschenen dubbelalbum Art werd verdeeld over Atjazz en oude kompaan Larry Heard.

“Ja, Larry en ik zijn altijd als broers geweest”, zegt Owens. “Alleen, hij woont nog in Amerika terwijl ik in Londen woon, we zien elkaar dus niet zo vaak. Maar ik kan hem altijd bellen, voor dit album ben ik zelfs speciaal naar Memphis gegaan om aan de nummers te werken. En we treden ook nog samen op, dat zijn we altijd blijven doen. Dan draaien we los van elkaar, maar doen we tussendoor samen iets, geven we het publiek een kort Fingers Inc.-moment.”

R&B
Opvallend is hoe Owens op de met Heard geproduceerde cd geen housetracks laat horen, maar zwoele R&B en soul. “Dat zijn weer die alternatieve dingen waar ik het over had. Het is zo makkelijk te dupliceren wat er al is, hiermee laat ik weer iets anders van mezelf horen. En ik heb nog genoeg hoor; ik heb hele kluizen met nummers, in elke denkbare stijl. Ik denk dat ik, zolang ik trouw blijf aan mijzelf, via uiteenlopende muziekstromingen zou kunnen communiceren.”

“Al leg ik soms teveel emotie in de muziek, die kritiek krijg ik soms. Dan moet ik het juist wat meer sober houden, anders laat ik mensen teveel nadenken, haha! Maar dat is misschien wel nodig in de huidige dancescene, ik vind het belangrijk dat je je luisteraars probeert te overtuigen waarom je zo'n tekst zingt. Niets erger dan loze woorden, liever mensen helpen. Ben ik toch religieus op mijn eigen manier...”

txt Nico van der Plas
imgs Giovanni Mafrici
Advertentie
Party Tips