Features + Interviews
Ruffneck maakt nieuwe plannen

Ruffneck maakt nieuwe plannen

01 februari 2009

De eigenzinnige Patrick van Kerckhoven is al twintig jaar actief als dj/producer, maar nog altijd is zijn muziek van de bovencategorie. Zijn bezieling tijdens dj-sets is ongeëvenaard en zijn producties zijn altijd voltreffers. Op zaterdag 28 februari 2009 is zijn gehele Enzyme-stal het middelpunt van een evenement in de Turbinenhalle van Oberhausen. In gesprek met dj Ruffneck over het feest, de muziek en zijn aanstaande vertrek uit het artiestenbestaan.

Van Kerckhoven legde de basis van zijn succes tijdens de begindagen van de jaren ’90. Met zijn eerste productie ‘Mindcontroller’ scoorde hij een grote hit, waarna hij in 1993 het legendarische label Ruffneck Records startte. Na een succesvolle vlucht door de jaren ’90 met ups en downs, richtte hij in 2001 Enzyme Records op. Zijn vaste huisproducers verhuisden met hem mee en maakten van het label één van de sterkste merken in de hardcore. Ruffneck heeft wel een verklaring voor het geheim achter het succes. “Iedereen doet zijn uiterste best om zo goed mogelijke tracks aan te leveren, en verder zijn er nog wat dingetjes achter de schermen die we niet vertellen, want anders is het geen geheim meer”, klinkt het geheimzinnig.
Al eerder presenteerde het label clubavonden in Nederland, maar nu betrekken zij voor het eerst samen met Underground House Movement de Turbinenhalle van Oberhausen. “Op deze manier kunnen wij onze artiesten en ook nieuwe talenten de kans bieden om in de spotlight te staan. Verder moet je je als bedrijf op meerdere manieren profileren om te kunnen blijven bestaan.” Verdere stappen op de wereldbol sluit Ruffneck dan ook niet uit. “Er zijn inderdaad plannen voor deze stap; we zijn inmiddels al in een aantal landen actief.”
Waarom viel nu de keuze op de Turbinenhalle? “Het is een leuke locatie met een industriële sfeer, dus waarom ook niet?” Ook valt het aanbod aan minder bekend talent op. “Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent”, aldus Van Kerckhoven, die met de Turbinenhalle een uitstekend platform krijgt om het talent te presenteren.
Zelf draait hij verschillende stijlen, zowel onder zijn Ruffneck-alias, maar ook binnen de Enzyme X-act, een collectief van Enzyme-artiesten waarvan je nooit van tevoren weet wie er optreedt. Wat vindt hij eigenlijk leuker, een Enzyme X-set of een Ruffneck-optreden? “Ach de ene keer is een Enzyme X boeking leuker als een Ruffneck boeking, maar ook vice versa. Ik vind het eigenlijk voornamelijk leuk als ik een back to back set kan draaien. Dan heb ik gewoon meer vrijheid en ook wat meer plezier tijdens het draaien.”
Samenwerken met anderen is sowieso erg interessant volgens Ruffneck. “Ik heb jarenlang solo in de studio gezeten, maar nu werk ik eigenlijk alleen nog maar samen. Ik vind dat veel leuker, en bovendien ook veel gezelliger. Op die manier kan ik artiesten ook begeleiden en helpen in hun ontwikkeling. Dat vind ik eigenlijk ook het leukste om te doen.”

Plots stokt de hartslag van uw verslaggever, wanneer Ruffneck aankondigt dat hij overweegt om de hoofdtelefoon neer te leggen. Al eerder stopte Ruffneck om persoonlijke redenen met het draaien, maar dit keer lijkt het definitief klaar te zijn. Waarom begon hij eigenlijk weer met draaien? “Fans bleven vragen, evenals organisaties en tja, als je dan net zoals ik toch op de podia rondliep en het maar in je face geduwd blijft worden, dan zeg je hier en daar eens ja en dan begint het circus weer.”
Ook merkte hij dat hem uit opvallende hoeken werd gevraagd om weer te beginnen. “Collega’s bleken toch meer respect voor me te hebben dan ik dacht. Die erkenning is leuk, ja.” Maar Ruffneck is duidelijk: “Ik ben momenteel aan het kijken welk pad ik verder wil bewandelen in mijn leven. Ik ben nu 38 jaar en zal dit niet meer heel lang kunnen doen. Dat ik er op een gegeven moment mee ophoudt, dat is zeker. Dat kan binnenkort zijn, maar ook over een paar jaar.”

txt Onno Schram
img Cardiac
Advertentie
Party Tips