Features + Interviews
Sander van Doorn - Altijd op tempo

Sander van Doorn - Altijd op tempo

02 maart 2010
“Hey – jij bent toch ‘n trance expert?” Wordt er naar mij geroepen... “euh – nou ik luister er wel naar.” “Mooi – dan mag jij even Sander van Doorn interviewen.” En zodoende kon ik – even – voor mijn eerste opdracht Sander bellen op een maandagmiddag; de nummer 10 dj van 2009 in de lijst van het Britse DJ Magazine, plus de maker van het Trance Energy 2010 anthem.

Een paar jaar geleden werd Sander van Doorn al geïnterviewd door APE Magazine, waarin hij beweerde producer te zijn in 'hart en nieren'. En dat is nog steeds zo! "Ik ben begonnen als producer en pas later is het dj'en erbij komen kijken. Er is wel het een en ander veranderd in de afgelopen jaren – qua tijd indeling. Het is een beetje een balans vinden; afgelopen januari heb ik een paar weken vrij genomen van het draaien ik toen ben ik volop in de studio bezig geweest. Maar de komende paar maanden ben ik veel on the road, en werk ik op m'n laptop."
Ideeën om de studio voor in te duiken heeft hij voorlopig nog genoeg. "Voornamelijk haal ik inspiratie uit het draaien zelf. Je krijgt als dj veel platen van anderen, en wordt ook wel geïnspireerd door platen die op dit moment uit komen. Zelf ben ik breed opgevoed en is het leuk om in de studio elke keer iets nieuws te proberen; de ene keer wat meer housey, dan trancey, en dan weer techy…"
Toch is er wel degelijk eenheid in de producties, benadrukt hij. "Wat vooral ten grondslag ligt aan mijn stijl is dat er wel een goede drive in zit – 128 of 136 BPM maakt niet uit. De Van Doorn-sound wordt vooral herkend aan het tempo in de onderlaag van het nummer – en de opbouw die ik aan de plaat toevoeg."
Onlangs heeft Sander in opdracht van ID&T het Trance Energy 2010 anthem geproduceerd, een track waar hij goed over heeft nagedacht. "De basis voor deze plaat ligt in mijn ervaring van het draaien op dit evenement; twee keer in Nederland en vorig jaar in Australië. In mijn achterhoofd houdend de reactie van het publiek op de platen, heb ik gekozen voor een productie met een beetje snelheid en veel elementen – zo breed mogelijk. Eigenlijk is het mijn visie van Trance Energy letterlijk vertaald."

Naast produceren is draaien en reizen ook 'part of the job'. Dat hoeft echter niet vervelend te zijn, horen we. "Zo heb ik een paar keer een privéjet gehuurd, anders was het gewoon niet te combineren! Bijvoorbeeld met Oud en Nieuw draaide ik zowel in Duitsland als Engeland. Sowieso 'on the road' gaan is het zwaarst - de ene keer heb je veel tijd om te slapen en de andere keer niet. Meestal is het zo dat ik in het weekend een nacht oversla."

Wat heeft 2010 nog meer in petto voor Sander van Doorn? "Ik ben bezig met een nieuw concept, From Dusk till Doorn. Hier gaan we dit jaar leuke dingen mee doen. De avond staat in het teken van de Van Doorn-sound – om het zo maar te zeggen. Een beetje mijn geluid en andere dj's met een gelijksoortig geluid. Het is ook een avond gericht op Doorn Records – waar ik onlangs veel beginnende artiesten op getekend heb."
"Verder staan er sowieso leuke festivals en evenementen in de planning.", vervolgt hij. "In de studio ben ik ook druk bezig met veel projecten, waaronder een paar collaboraties… Daar mag ik helaas nog niet veel over zeggen!"

Sander van Doorn staat zaterdag 3 april op Trance Energy in de Jaarbeurs, Utrecht.

txt Esther Pronker
imgs Andrew Whitton en Sander van Doorn Archief
Advertentie
Party Tips