Features + Interviews
Sasha || Nog altijd aan de top

Sasha
Nog altijd aan de top

01 juni 2008
Sasha is een van die dj’s die zichzelf steeds opnieuw weet uit te vinden. Als een van de pioniers van de progressive house stond de nu 38-jarige superster rond de eeuwwisseling al eenzaam aan de top van het Britse dj-firmament. Maar acht jaar, twee albums en honderden, zo niet duizenden dj-gigs later, is hij nog altijd even populair. In de jaarlijkse DJ Mag top 100 stond hij ook dit jaar weer bij de bovenste vijf - na Armin, Tijs, Paul en zijn oude partner in crime John (Digweed).

2008 belooft weer een bijzonder druk jaar te worden voor Sasha. Hij heeft, vertelt hij, zojuist de opnamen voltooid voor zijn nieuwe album, ‘Involver 2’, dat in de loop van de zomer moet verschijnen op het Global Underground-label. En nu begint hij dan aan een uitgebreide nieuwe dj-tour, met van die niet te missen momenten als de opening-night van Space in Ibiza. “Dat heb ik nu een paar jaar niet gedaan. Ik kijk er geweldig naar uit.”

Ook doet hij deze zomer Nederland weer aan, voor een optreden op Rockit Open Air (zaterdag 26 juli). Sasha: “Al mijn vrienden in Amsterdam zeggen dat Rockit een cool festival is, dus ik heb er zin in - al hoop ik dat het niet regent die dag. Elk festival waar ik vorige zomer draaide was wat dat betreft een complete ramp, haha! Het is altijd fijn om weer eens in Nederland te zijn. Ik heb een jaar in Amsterdam gewoond - in een appartement aan de Keizersgracht - toen ik in 2001 in de studio van Junkie XL met Tom Holkenborg bezig was aan mijn Airdrawndagger album. Ik heb er veel vrienden gemaakt en de sfeer in de stad beviel me uitstekend. Ik draai ook graag in Holland, het Nederlandse publiek geeft me altijd veel energie.”

Sasha (Alexander Coe) heeft de opkomst van de house vanaf day one meegemaakt. Geboren en getogen in Wales, werd hij als 18-jarig jochie een vaste bezoeker van de legendarische Hacienda in Manchester, de plaats waar de Britse acid house in de late jaren tachtig werd geboren. In het daaropvolgende decennium groeide hij vervolgens uit tot een van de allergrootsten. Dat hij die positie ook in de afgelopen jaren heeft weten te behouden, is vooral te danken aan het feit dat hij bijzonder goed met zijn tijd weet mee te gaan. Beste bewijs is zijn recente compilatie Emfire collection, een eigentijdse collectie dansvloertracks met remixen van onder andere Slam en Radioslave. Hierop is nog maar weinig terug te horen van Sasha’s aloude progressive-sound, de muziek ligt dichter bij die van melodieuze minimalisten als James Holden en zijn Border Community-label. Sasha: “Je moet als dj met je tijd meegaan en constant op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt, anders roest je vast. Al die nieuwe sounds en stijlen beïnvloeden me ook als ik zelf de studio inga. Ik vind dat er geweldige nieuwe muziek uitkomt op dit moment. Met meer melodie, maar dan zonder dat het cheesy wordt. Dat is de richting die me nu aanspreekt, iets wat je ook terughoort op mijn aanstaande album Involver 2. De plaat is meer 4 to the floor, meer clubby dan het eerste deel. Heel melodieus ook. Terwijl, toen we er aan begonnen, de eerste schetsen juist heel donker waren. Het was midwinter in New York - grauw en koud. Maar toen het eenmaal lente werd, begonnen er platen te verschijnen uit onder andere Miami, die juist heel licht van toon en uplifting waren en die me inspireerden eenzelfde richting op te gaan. Over het resultaat ben ik zeer te spreken.”

Involver 2 verschijnt, zoals gezegd op Global Underground, maar verder brengt Sasha’s zijn eigen producties voortaan uit op zijn eigen Emfire-label. “Anno 2008 is het heel goed mogelijk om het allemaal zelf te doen. Dat is kicken. Bovendien geeft het je als muzikant de maximale vrijheid. En dat is toch wat iedereen die platen maakt het liefst zou willen?”

Sasha draait zaterdag 26 juli 2008 op Rockit open air in Maarsseveen.

txt NavigatorG
Advertentie
Party Tips