Features + Interviews
Simian Mobile Disco ||  Nieuwe dynamiek

Simian Mobile Disco
Nieuwe dynamiek

01 augustus 2009
En zo zijn de dj's weer muzikanten. Simian Mobile Disco kwam ooit voort uit rockband Simian, waarbij drummer James Ford en toetsenist James 'Jas' Shaw tussen de shows door een dj-duo vormden. Na het uiteenvallen van de band in 2005 bleef Simian Mobile Disco over, en ging keihard door met het remixen van acts als Klaxons, Björk en Muse, om het succes te completeren met debuutalbum Attack Decay Sustain Release. Op hun tweede album Temporary Pleasure laten de Britten een meer songgeoriënteerd geluid horen, met dank aan vocalisten als Jamie Lidell en Hot Chip-voorman Alexis Taylor.

“Je bent soms bang om in herhaling te vallen”, verwoordt Jas Shaw het gevoel van veel artiesten die na een succesvol debuut met dat 'altijd moeilijke' tweede album komen. “We hebben het er veel over gehad, hoe we niet teveel onze eerste plaat moesten nadoen. Uiteindelijk kwamen we terug van een tour, en ontstond er als vanzelf nieuwe muziek. We waren in de tussentijd al heel erg veranderd in onze muzieksmaak; bij onze eerste plaat luisterden we veel naar redelijk stevige electro, met van die overstuurde, Ed Banger-achtige effecten. Daar luisteren we nu helemaal niet meer naar; het is nu wat diepere techno, Border Community-dingen, wat cosmic disco-achtige muziek. Die invloeden kwamen als vanzelf naar voren in onze eigen muziek.”
Een niet te stoppen kracht, zo verklaren de heren hun productieproces. “We volgen onze impulsen, het heeft eigenlijk geen zin om dingen te gaan plannen”, lacht Shaw. “Het was bijvoorbeeld de bedoeling om een compleet instrumentale plaat te maken, maar toen we een hele lading tracks hadden gemaakt, zat er een hoop tussen waar we wel wat vocalen bij wilden hebben.”
James Ford voegt toe: “Wat dat betreft was het goed dat we een andere muzikale richting volgden. Ik denk dat dat stevige geluid van Justice en die Ed Banger-crew misschien snel kan vervelen; er zit niet al teveel dynamiek of melodie in, terwijl dat juist elementen zijn waar wij van houden.”
Met een wat subtieler, maar nog altijd ontegenzeggelijk dansvloergeluid kon het duo meer kanten op. Shaw: “We hebben een aantal van de tracks naar vocalisten gestuurd, en verwachtten er eigenlijk maar een paar terug. Uiteindelijk kregen we ze bijna allemaal terug.” Ford: “Ditmaal hakten we ze echter niet in stukjes, zoals we op de vorige plaat veel deden, maar lieten ze intact. We benaderden de tracks zodoende minder als dansplaten, maar lieten de arrangementen inclusief tekst en refrein zoals ze waren.”
Als oorzaak van deze werkwijze noemt Ford het productiewerk dat de heren in de tussentijd voor verschillende bands hebben gedaan. Zo zat hij achter de knoppen voor Arctic Monkeys, Klaxons, Peaches en Last of the Shadow Puppets (het zij-project van Arctic Monkeys-zanger Alex Turner). Bovendien drumde hij mee tijdens de tour van laatstgenoemde band, waardoor zijn studiowerk aanzienlijk veranderde.
“Bij bands draait het voor een groot deel om vocalen”, zegt hij. “Dus daar hebben we van geleerd om met songs te werken, dat hebben we nu op onze eigen muziek toegepast. Al hebben we nog steeds een voorliefde voor lange instrumentals, zeker als dj's. We zullen veel van de songs op dit album ook niet gebruiken in onze dj-sets, daarvoor zullen we een meer dj-vriendelijke versie uitbrengen, met minder vocalen enzo. Ik vind het wel een fijn idee dat die twee kanten van ons naast elkaar kunnen bestaan.”
“Toch beschouwen we onszelf meer als producers dan als artiesten. We kunnen ons prima vermaken op het podium, maar als we moesten kiezen, zouden we liever in de studio zitten. Onderweg hier naartoe zaten we in de trein met onze laptops al dingen voor te bereiden, hadden we het erover wat we morgen gaan doen. Het is waar we op dagelijkse basis nog enthousiast over raken; hobby of niet, er moet muziek worden gemaakt.”

Simian Mobile Disco staat donderdag 20 augustus op Pukkelpop. Meer info op Simian Mobile Disco.

txt & img Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips
  • donderdag 12 september
    eilân
    Terschelling, Terschelling