Features + Interviews
Soul Clap || Het beste van twee werelden

Soul Clap
Het beste van twee werelden

27 oktober 2011

Ze zijn de house connaisseurs van hun tijd, Soul Clap voor al uw muzikale normen en waarden! Dat gezegd hebbende, dit duo uit Boston herbergt wat contradicties. Hun publiek opvoeden met goeie ouwe classics aan de ene kant, de meest moderne technieken gebruikend om hun muziek naar buiten te krijgen aan de andere. Ja, een soort 21e eeuwse oldskool, respect voor deze heren!

Leuke jongens, deze Amerikaanse bro's Charles Levine en Eli Goldstein. Doldwaze video's en blogs op hun website, (gratis) muziek waaronder een serie vinyl rips van ouwe discodeuntjes of tracks waar ze samples van klasieke R'n'B nummers in hebben verwerkt. En achter de draaitafels is het niet veel anders, nooit te betrappen op eenzelfde set, dansvloeren verrassend met onverwachte discoplaten.
Zelfs als ze op een technofestival staan zoals, bijvoorbeeld, Welcome to the Future, eerder deze zomer, waar ze het publiek trakteerden op een set vol met classics uit de 70's en 80's. “Nou, dat was alleen het eerste uur”, zegt Levine. “Ik geloof dat we daarna een meer housey vibe opbouwden. Maar we houden ervan om het allebei te doen, zeker als de zaal goed gevuld is, is het cool om die ouwe tracks te combineren met de meer hedendaagse muziek.”

Soul ClapIets wat niet veel dj's durven op festivals. “We zijn een duo, dat helpt al aardig, dan durf je toch wat meer. Maar het is zeker moeilijk op festivals. Sommige dj's geven gewoon toe en draaien wat bekende hits om iedereen tevreden te houden. Terwijl het toch om jouw eigen agenda gaat, je moet gewoon doen waar je goed in bent, wat jij het leukst vindt.”

“Aan de andere kant gaat het er om dat je mensen simpelweg laat dansen”, werpt Goldstein tegen. “Je kunt niet zomaar draaien wat je wilt als het op de dansvloer niet werkt. Wij hebben gewoon een soort setlist, maar houden onze mogelijkheden open. We zouden een volledige house set kunnen doen, maar willen mensen iets anders laten horen zodra we de kans krijgen."
"Dansmuziek heeft inmiddels zo'n rijke geschiedenis, zoveel dj's en geluiden die ooit domineerden, het is belangrijk die niet te vergeten. Natuurlijk zijn er ook dj's die alleen de nieuwste dingen draaien, het liefst onuitgebracht materiaal, dat is ook goed, ieder zijn ding. Voor ons is het echter ook belangrijk om de klassiekers te eren.”

De muren afbreken
Kortom, het beste van beide werelden. Nieuwe muziek en classics komen samen in 'the Clap'. Wat erop neerkomt dat ze zowel met vinyl als USB draaien, terugblikken op veertig jaar dansmuziek alsook muziek produceren met een lading plugins en Ableton. “Ik denk dat het een goede manier is om de muren van een conventionele studio af te breken”, zegt Levine over dit digitale produceren. “Het geeft je meer vrijheid om te doen wat je wilt. Al biedt een ruime collectie vinyl dat ook, het geeft je zeker een voorsprong op mensen die hun muziek alleen maar online kopen.”

“We kopen nog steeds veel vinylplaten”, erkent Goldstein. “Maar het wordt moeilijker, vooral in de VS. Op dit moment heb ik nog zo'n 10.000 platen liggen in mijn moeders kelder in Boston en nog zeker 1.000 in Berlijn, we moeten even kijken hoe we dit naar Amerika gaan krijgen.”
Levine: “Het is hard werken! Zoeken naar een platenzaak, twee uur lang door het stof, bebloede handen krijgen van al die platen... Maar je doet het uit liefde, 'it's the labour of love'! Veel dj's zijn lui geworden; ze hoeven niet meer ver te zoeken voor goede muziek, ze hoeven niets meer te dragen. Even de tijd nemen om iets speciaals te vinden is toch wel het minste wat je kunt doen, denk ik dan.”

Wederzijdse liefde
De zware arbeid die ze verrichten wordt in ieder geval alom gewaardeerd. Zeker in Amsterdam waar Soul Clap's funk- en discogetinte housemuziek goed past in het heersende geluid. “Nou, de liefde is wederzijds”, reageren de heren. “We hebben er nu vijf keer gedraaid, de eerste keer snapten de mensen het nog niet helemaal. Maar die laatste gig op Welcome to the Future was geweldig, mensen dansten gewoon, of het nu housemuziek of ouwe disco van vinyl was. Dus ja, Amsterdam is genieten. Fijne mensen, liberaal en een muziekscene die groeit en zich in een coole richting beweegt.”

TXT: Nico van der Plas
IMGS: Soul Clap archief

Advertentie
Party Tips