Features + Interviews
Soul Clap || Vinyljunkies met een boodschap

Soul Clap
Vinyljunkies met een boodschap

20 juni 2011
House op laag tempo met invloeden uit disco en funk, Soul Clap laat het momenteel horen op de nieuwste DJ Kicks (samen met Wolf + Lamb) en mixalbum Soul Experiment 002. Over het nieuwe geluid van Eli Goldstein en Charles Levine.

We spreken het energieke house-duo enige tijd geleden wanneer het net terug is van gigs in Peru en zich klaar maakt voor de Miami Music Week. "Ons eerste jaar dat we echt in Miami wonen, heerlijk, want zo slaan we de Amerikaanse winter over en kennen we de stad ook een beetje. Op deze manier kunnen we onze vrienden wat rondleiden en tevens ook gastheer zijn."
Beiden zijn opgegroeid in Boston, wat anders is dan andere steden als het aankomt op muziek. "Er is maar één afterclub in Boston vanwege de politiek. Er zijn vooral homoclubs met tribal en wat hardere techno. De deephouse-liefhebber zal het ergens anders moeten zoeken. Het is een stad met een weinig ontwikkeling als het aankomt op het nachtleven, maar dat heeft ons juist gemaakt tot wie we zijn. We moesten erg divers zijn in onze muziek. Mensen uit Boston waarderen disco minder dan mensen uit andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld Japan. Daar gaat iedereen echt helemaal los op disco. Toch heeft het komen uit Amerika wel een grote invloed gehad op onze stijl. We wonen er nog steeds zes maanden per jaar om toch het contact te houden met ons land."

Hun muziek is erg wijd met alle verschillende stijlen van house erin verwerkt, tevens hoor je veel invloeden vanuit de pop, R&B, funk en disco, maar het is niet alleen het dj'en wat ze doen. "We hebben van jongs af aan al geleerd dat house meerdere gezichten kent. We hebben altijd een heleboel oude vinylplaten bij ons en treden niet op met computers, omdat we graag de interactie met het publiek willen hebben. Voor ons is het erg belangrijk dat we het publiek de geschiedenis van de muziek leren en hoe diep je daarin kan gaan. Op dit moment kiezen veel artiesten uit een kleine vijver van muziek, dit heeft te maken met de digitalisering. Dit is erg jammer, want er is zoveel tijdloze muziek te vinden op vinyl."

Wolf + Lamb
Met als doel om hun publiek de geschiedenis van muziek te leren en een geheel eigen stijl zijn er dan geen plannen om een eigen label te beginnen? "We hebben het er al wel vaak over gehad, en we hebben ook zeker een heleboel talent om ons heen. Het is dus meer de vraag wanneer en hoe, dan of het gaat gebeuren. Op dit moment werken we veel samen met Wolf + Lamb en samen de DJ Kicks maken heeft ons nog meer bij elkaar gebracht. We hebben al wel wat te zeggen over de releases op het label van Wolf + Lamb, ook omdat het hele goede vrienden van ons zijn. Samen met hun de DJ Kicks doen was echt geweldig en om met zoveel mensen aan één project te werken heeft ons ook heel veel geleerd -we zijn zeker van plan om meer samen te werken in de toekomst."
Wanneer je gaat luisteren naar de DJ Kicks, zul je horen dat het op een lager tempo ligt dan het normale club tempo. "Je kan dit tempo een beetje vergelijken met het Marcy Hotel (het hotel van Wolf + Lamb). Onze favoriete omgeving om te spelen is toch wel een afterparty met vooral vrienden. Wanneer je draait in een intieme omgeving is het ook mogelijk om wat meer chill muziek te spelen en dat is ook wat we aan mensen willen vertellen met deze mix. Veel van onze muziek is erg experimentieel en we willen dat graag overbrengen."

In de toekomst zullen we zeker meer zien en horen van dit muzikaal wijs Amerikaanse duo. "Er is een nieuw album in aantocht, maar de datum van de release verandert steeds. We zijn er in ieder geval mee bezig en willen graag dat het speciaal wordt, dus gaan niet meer haasten. Verder zullen we de aankomende zes maanden aan het toeren zijn en komen er nog een aantal solo-projecten uit. Als Soul Clap zal er ook een remix uitkomen voor Robert Owens en ook op de Kicks is een nieuwe remix te horen. We maken geen edits meer, maar nu echte remixes voor artiesten die ook officieel worden uitgebracht. Voor artiesten die het erg belangrijk vinden om de geschiedenis van muziek over te brengen is dit wel echt geweldig."

Soul Clap staat donderdag 30 juni in Paradiso, Amsterdam tijdens een Dekmantel special en zaterdag 6 augustus op het Welcome To The Future Festival.

txt Stephanie Popping
imgs Soul Clap archive
Advertentie
Party Tips