Features + Evenementen
Special report: ADE overtreft alles

Special report: ADE overtreft alles

22 oktober 2013

Van tevoren stond al vast dat het Amsterdam Dance Event de grootste editie uit haar bestaan zou gaan beleven. Het ADE groeit net zo hard als de dance zelf, deze 18e editie ging dat onderstrepen met een recordaantal bezoekers, dj’s, feesten en deelnemende locaties. Wat er uiteindelijk allemaal gebeurde in de hoofdstad overtrof alle verwachtingen –een impressie.

Ooit opgezet om de Nederlandse (dans)muziek te promoten is het ADE uitgegroeid tot een ware gathering van de internationale dance-industrie. Met tegenwoordig ook Amerika aan boord van de constant doordenderende EDM-trein is die gathering alleen maar groter geworden; de mensenmeute op de Keizersgracht tussen ADE-hoofdlocaties Felix Meritis en hotel The Dylan is (zelfs voor Amsterdammers) indrukwekkend.

Place to be
Dat geldt ook voor de panels, workshops en forums, dit jaar nog uitgebreider en breder opgezet. Zo is er op woensdag een dag lang de eerste editie van ADE Green, waar in de Chicago Social Club wordt gesproken over het verduurzamen van festivals. En op donderdag is er de inmiddels traditionele Hard Dance Event, een dag lang panels en workshops in Melkweg. Een drukte van belang hier, wat niet verwonderlijk is nu de hardere stijlen ook langzaam de wereld aan het veroveren zijn.

Het is bekend dat de wereldwijde dancescene het ADE erkent als dé place to be. Dat zie je aan de bezoekersaantallen (dit jaar lopen er zo’n 300.000 danceliefhebbers rond in de stad), maar ook aan de (in totaal 2.000) dj’s die naar Amsterdam zijn gekomen. Buitenlandse grootheden als David Guetta, Carl Cox, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Calvin Harris zijn van de partij, net als housepioniers als Frankie Knuckles, Todd Terry en Danny Tenaglia.

En natuurlijk de grootheden Nile Rodgers en Giorgio Moroder, beide eregasten tijdens het ADE-dagprogramma. Beide heren doen interviews en spreken in panels over de muziekindustrie en (de terugkeer van) disco. Opvallend, ze zijn weer druk aan het werk tegenwoordig, in het geval van Rodgers (oprichter van Chic en in de jaren 80 producer van wereldsterren als Diana Ross, David Bowie en Madonna) muziek makend met dance producers als Avicii, Disclosure en Tensnake.

Ook Moroder erkent na jaren kruiswoordpuzzels en golf spelen weer in de belangstelling te staan. Hoe vet, de man die legendarische platen maakte met Donna Summer (alsook een hoop film soundtracks) wordt nu gevraagd door David Guetta en Beyoncé. En de zeventiger is ook zojuist een dj-carrière gestart, onlangs draaide hij voor 40.000 man in Mexico, dat beviel hem wel…

Mary Go Wild
Bijzondere momenten, absoluut, al draait het deze dagen nog altijd om dat ene uitgangspunt van het ADE; het promoten van Nederland. Dat blijkt op de eerste avond al, wanneer het boek ‘Mary Go Wild – 25 jaar house in Nederland’ op indrukwekkende wijze wordt gepresenteerd in de Melkweg Rabozaal. Mooie toespraken van ondermeer burgemeester Van der Laan en Duncan Stutterheim (die spreekt van ‘het beste boek ooit’), gevolgd door classics-sets van o.a. Quazar, Michel de Hey, Steve Rachmad en Secret Cinema.

Ondertussen doet Nicky Romero een grootse avond in de andere zalen van Melkweg, terwijl Chuckie een dikke 5-uurs set in de Paradiso draait. De daarop volgende dagen komen alle Hollandse helden wel voorbij; Tiësto (Ziggo Dome), Afrojack (HMH), Armin van Buuren (Escape), Hardwell (Passengers Terminal), Ferry Corsten (Panama), de lijst met feesten lijkt eindeloos.

ID&T
Jawel, het ADE kleurt fel oranje dit jaar. Ook een nieuwtje dat Duncan Stutterheim tijdens een vraaggesprek bekendmaakt draagt daar aan bij; ID&T is nu namelijk geheel overgenomen door Amerikaans entertainmentbedrijf SFX. Hij schat de waarde van zijn bedrijf nu op 130 miljoen en denkt in Amerikaanse dienst alleen nog maar mooiere en uiteraard bijzondere feesten te kunnen gaan neerzetten. Tijdens het gesprek komt zelfs zijn plan om ooit een party-eiland te beginnen weer ter sprake –een droom die nu toch weer een stapje dichterbij komt.

Hardwell
Over dromen gesproken, op zaterdagnacht komt er weer eentje uit in de Amsterdam Rai. Ditmaal van een jonge dj uit Breda, die zich op 25-jarige leeftijd de jongste nummer 1 ooit mag noemen. Hardwell is de naam, al jarenlang fan van stadgenoot Tiësto, maar nu eindelijk de meester voorbij gestreefd.

Die het overigens prima vindt, de avond ervoor laat Tiësto het al luidkeels weten op zijn feest in de Ziggo Dome: Hardwell is de nieuwe koning. In de Rai krijgt de jongeling de prijs uitgereikt door Armin van Buuren, eerder vijfmaal nummer 1 in de DJ Top 100.

Er wordt gesproken van een nieuwe generatie die de lijst dit jaar overneemt, het is ook geen toeval dat de jonge Leidse dj Dyro op positie 30 de hoogste binnenkomer is –het partypubliek wordt ook steeds jonger, en stemt massaal op leeftijdgenoten.

Eerder die dag was het al te zien in de Felix Meritis, waar Hardwell zich voor publiek laat interviewen. Een zaal vol kids, inclusief 7-jarigen die hun ogen uitkijken wanneer de dj een inkijkje geeft in zijn laptop en toont hoe en aan welke tracks hij momenteel werkt.

Nieuw tijdperk
Het is inderdaad een nieuw tijdperk dat we momenteel betreden. 25 Jaar house in Nederland, een nummer 1 die net zo oud is, dansmuziek die we geen house meer mogen noemen, ook geen dance maar EDM, terwijl 7-jarigen net zo makkelijk een dj-carrière kunnen beginnen als 73-jarige discohelden.

Wat staat ons de komende 25 jaar dan te wachten? Nóg grotere festivals, nóg meer dance-miljonairs, een heus party-eiland? Op dit moment lijkt elke droom in de dance bewaarheid te kunnen worden, de rek is er nog niet uit –sterker nog, het universum blijft maar uitdijen.

Wat ook dit ADE maar weer bleek. Naast alle dj’s waar zelfs het grote publiek de naam van kan spellen stonden er net zo veel onbekende, ondergrondse talenten in de kleinste clubs en meest rauwe loodsen van Amsterdam. Die welbekende voedingsbodem is er nog altijd.

Hoe mooi om te zien dat een scene die zo breed is geworden dat veel artiesten het bestaan van andere genres soms niet eens weten, op dit ADE samenkomt. Alle leeftijden, alle stijlen, het liep overdag dwars door elkaar. En dat is dé kracht van het ADE in tegenstelling tot andere conferenties, hier wil echt íedereen bij zijn. Het zal de komende jaren alleen maar spectaculairder worden.

txt Nico van der Plas
imgs Michel Schnater & APE archief

Advertentie
Party Tips