Features + Welcome To The Club
Special report || Amnesia, de pater familias van Ibiza

Special report
Amnesia, de pater familias van Ibiza

12 september 2015

Dat Dance.nl graag een feestje pakt op Ibiza is wist je vast al. Na een bezoek aan Privilege, Space en Destino werd het tijd voor Amnesia, de meest authentieke club van het Spaanse eiland.

Bob Marley
Net als Pacha en Privilege hoort Amnesia in het rijtje oudste clubs van Ibiza. Het pand dat eigendom was van een Spaanse familie fungeerde eeuwenlang als landhuis waar de armen kwamen voor voedsel. In 1970 besloten zij hun stek te verkopen en kreeg het een nieuwe functie. Het werd een ontmoetingsplek voor mensen die muziek speelden, dansten en drugs gebruikten en kreeg in 1976 de Griekse naam Amnesia. Er volgden fantastische jaren waarin o.a. legende Bob Marley optrad, maar ook minder mooie tijden waarin de club haar deuren moest sluiten. Amnesia heeft deze roerige periode achter zich gelaten en flikt het nu al tientallen jaren om zomer na zomer de dansvloer bomvol te krijgen.

Music On
Zo ook tijdens Music On, het feest van Marco Corola dat voor het vierde jaar op rij de vrijdag bezet. Voorafgaand aan ons bezoek is ons verteld dat dit hét paradepaardje van Amnesia is. Waarom het zo'n succes is? Omdat iedereen die werkt voor Music On een muziekliefhebber in hart en nieren is. Dit, gepaard met het beste geluid en een geweldig publiek, zorgt keer op keer voor een feestje, aldus de trotse crew van Music On. De artiesten van Music On liegen er ook niet om. Dit seizoen staan dj's als Paco Osuna, Joseph Capriati en Carl Cox voor je klaar in de main room of in de terracezaal. Alle dj's zijn door de Music On-crew geselecteerd vanwege hun inspirerende muziek. Daarnaast is het een must dat een dj niet de muziek voor zichzelf draait maar een duidelijke connectie met het publiek. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen!

Forza Italia
We naderen Amnesia rond twee uur 's nachts, het moment dat schijnbaar iedereen koos om de club onveilig te maken. Hordes mensen staan veelal in zwarte kleding in dikke rijen voor de ingang. De Italiaanse toeristen vallen op. Zij staan duidelijk allemaal in Amnesia vanavond. Hun Italiaanse held en de grote publiekstrekker Marco Carola maakt namelijk een uur later zijn entree.

Binnen is het druk, te druk. We wurmen ons door de menigte om een indruk te krijgen van dit immens grote pand met torenhoog plafond. Het authentieke is nog zeer goed te zien ondanks alle moderne apparatuur die is opgehangen. Zelf zijn we erg onder de indruk van het openlucht plafond dat over een paar uur de eerste zonnestralen naar binnen laat. Ondanks de volle dansvloer hangt er een relaxte sfeer en probeert iedere bezoeker elkaar de ruimte te geven, dat is op sommige feesten wel eens anders. Letterlijk iedere vierkante centimeter van de club wordt benut. We zien zelfs mensen op buizen staan die langs de muur lopen en anderen claimen de boxen als podium om te dansen.

Alle gezichten staan richting de dj en vervolgens gaat het dan ook helemaal los. Je voelt de trilling vanuit de speakers door je lijf gaan en we kunnen niet anders dan dansen. Dit doen we op de muziek van Hector en wauw, wat een heerlijke dj is dat. Voordat Marco om drie uur begint checken we de andere zaal uit. De ruige techno van Joseph Capriati knalt ons om de oren. In beide zalen wordt volop gebruik gemaakt van lasers en af en toe blaast de rookmachine je omver. We krijgen ontzettend veel energie van de mensen om ons heen. Dit gepaard met de special effects laat ons dansen tot in de vroege uurtjes. Wat een vette club en wat een vette avond hebben we gehad! Amnesia bewijst maar weer dat het nog steeds de pater familias is onder de Ibiza-clubs.

Txt: Sharon Martens // Imgs: Amnesia archive

Advertentie
Party Tips