Features + Welcome To The Club
Special report: KER Club || Het nieuwe uitgaan in Barcelona

Special report: KER Club
Het nieuwe uitgaan in Barcelona

15 oktober 2013

Barcelona is zonder te overdrijven één van de populairste steden van Europa. De stad heeft werkelijk alles; zon, zee, strand, cultuur, uitgaan en een zeer open en tolerante houding jegens alles en iedereen die de stad bezoekt. Toch ontbrak er nog iets, als we de mensen achter het nieuwe paradepaardje in het uitgaansleven van Barcelona, KER Club, mogen geloven. Dance.nl ging op onderzoek uit en doopte zich onder in het nieuwe uitgaan van de hoofdstad van Catalonië, dat in het weekend van 11 en 12 oktober z’n officiële opening had.

"KER Club voorziet in een behoefte waarin nog niet voorzien was", aldus Juan Arnau jr. van de Enter Group in een eerder deze maand verschenen interview met Teresa Carles. De Enter Group is de organisatie die ook succesvolle clubs, evenementen en concepten als het Monegros Desert Festival, Florida 135 en het onlangs gesloten Elrow Castelldefels onder haar hoede heeft en had.

Een club voor de modaal en iets bovenmodaal verdienende jonge en uitgaande Spanjaard van boven de 25, dat had Barcelona volgens Arnau jr. nog niet en zeker niet op de manier zoals KER zich presenteert: KER is uitgaan op een elegante, comfortabele en kleurrijke manier in een club met een indrukwekkend interieur waarbij aan elk detail is gedacht.

Sfeer van de 70's
Het doel was een nachtclub te creëren in de sfeer van de 70's die een ode moest zijn aan Javier Regás, een interieurontwerper die werd beschouwd als één van de besten in zijn vakgebied. Regás werd door zijn rebelse houding en enorme creatieve energie als een genie en een visionair gezien, en dat in een tijd waarin dictator Franco nog de scepter zwaaide in Spanje.

Het interieur van bekende en beruchte clubs als Boccacio, Madox, Flash Flash en Florida is door hem ontworpen en het lukte hem iedere keer weer om met zeer verrassende ontwerpen te komen die hem en zijn creaties uniek in zijn soort maakten. Sterker nog, met zijn vooruitstrevende ontwerpen werd hij zelfs als een soort voorspeller van toekomstige trends gezien. Helaas overleed hij echter enkele jaren geleden op veel te jonge leeftijd.

Een club in de traditie van Regás biedt vooral veel ruimte, comfort en is kleurrijk. Niet persé luxe, want volgens Regás zou dat weer snel ten koste gaan van het gevoel van thuiskomen, iets dat hij hoog in het vaandel had staan bij het ontwerpen van zijn creaties.

Thuiskomen
Met de ruimte, het comfort en de kleuren zit het in KER wel goed. Ook het gevoel van thuiskomen zit er hier en daar zeker in: de cocktailbar bijvoorbeeld, één van de twee zalen van de club met een capaciteit van 250 personen, heeft zeker een huiskamerachtige sfeer en is door middel van gordijnen afgesloten van de grote hoofdzaal waar de danspasjes gewaagd worden. Hier hangt een zeer ontspannen sfeer onder het genot van wat funky techhouse- en houseklanken van enkele huis-dj’s.

In de hoofdzaal (die 1200 mensen kan herbergen) staan de grotere (inter)nationale namen geprogrammeerd, in dit geval zijn dat deze avond Audion (aka Matthew Dear) en de altijd wat rebelse vinyl-addict Eduardo De La Calle, die ook wat meer funky house en techhouse draaien met hier en daar een technotwist.

Entertainment
Toch krijg je niet het gevoel dat muziek in KER het belangrijkste is, KER wil meer bieden dan dat, zoals de eerder genoemde Arnau jr. in hetzelfde interview met Teresa Carles ook liet weten. Entertainment is het sleutelwoord en dan in de ruime zin van het woord, zoals dat bij de Elrow-feesten en op het Monegros Festival ook geboden wordt in de vorm van allerlei soorten alternatieve kunst, dans en andere vormen van creativiteit.

De bedoeling is een soort eigen sociaal culturele entiteit te creëren waar dan voornamelijk de middenklasse zich zou moeten thuisvoelen. Of KER zich een dergelijke plek in het nachtleven zal verwerven valt nog te bezien en is zeker na twee nachten nog niet te zeggen. Sterker nog, alles neigt na het openingsweekend vooralsnog toch naar een club voor de rijkeren onder ons die luxe en decadentie hoog in het vaandel hebben staan. Iets dat weer in strijd is met de gedachten die Regás hierover had.

Ordinair
Dat gevoel komt voornamelijk voort uit de sfeer die met name de entree en de hoofdzaal uitademen; binnenkomen is namelijk niet makkelijk en er is een dresscode, al is het niet echt duidelijk wat deze precies inhoudt. Hierdoor worden sommige mensen zonder duidelijke reden aan de deur geweigerd. Maar ook de hoofdzaal voelt niet aan als een soort tweede thuis; het is hier en daar zelfs een tikkeltje ordinair, zeker als later op de avond ook diverse halfnaakte danseressen op enkele verhoogde podia hun dansjes komen doen.

Ook het backstage-gedeelte achter de dj speelt bij het creëren van dit unheimische gevoel een rol. Zien en gezien worden is belangrijk, en het is dan ook nogal jammer als gedurende het eerste deel van de nacht meer mensen achter de dj te vinden zijn dan op de dansvloer zelf, en om achter die dj te kunnen staan moet je weer een speciale gast zijn of een goed gevulde portemonnee hebben. Niet erg toegankelijk en tolerant dus.

Daarnaast is het prijsniveau stevig, voor een biertje betaal je zes euro, al is dat voor Barcelona-begrippen nog niet eens zo duur, in de meeste trendy nachtclubs is dat een zeer gangbare prijs. Maar gangbaar of niet, het meeste barpersoneel heeft weinig te doen, een trend die wel in meer clubs in Barcelona navolging vindt omdat de meeste Spanjaarden door alle perikelen in deze tijden van economische crisis nu eenmaal niet veel te besteden hebben. Nogal wat clubbezoekers drinken zich daarom voor het binnengaan in op straat, waar lokale immigranten voor een enkele euro gekoelde blikjes drank aanbieden en dat is natuurlijk wel een stuk aantrekkelijker als je iets minder kapitaalkrachtig bent.

Gok
Het is dan ook best wel een gok om in deze tijden een club als deze te openen terwijl het grootste deel van de Spanjaarden niet veel te makken heeft. Het concept achter KER is op zich niet verkeerd en er zit zeker iets in het gedachtengoed van de Enter Group om een club voor de middenklasse te openen. Het is echter maar de vraag of de timing voor een dergelijke club wel de goede is, waar daarnaast in meerdere opzichten gewerkt moet worden aan de toegankelijkheid van deze plek.

Op dit moment is KER nog niet de uitgaansplek waar Barcelona zo’n behoefte aan heeft. Al zal dit misschien, door verandering van de economische omstandigheden en enkele aanpassingen aan de club zelf, in de toekomst nog gaan veranderen zodat Javier Regás en zijn gedachtengoed postuum toch nog een mooie en passende plek krijgen in de vorm van deze club.

txt Colin Kraan
imgs German Parga

Advertentie
Party Tips