Features + Interviews
Speedy J || De wereld in zijn studio

Speedy J
De wereld in zijn studio

04 november 2009
Hij staat erom bekend de techno naar de massa te hebben gebracht. Op dit moment is er sprake van een wederdienst, nu Jochem Paap aka Speedy J bezig is aan een album dat volledig is gebaseerd op geluiden die hij kreeg van thuismuzikanten over de hele wereld. Vorig jaar startte zijn 'experiment', momenteel is de Rotterdammer druk in zijn studio bezig alles samen te brengen tot één coherent album. Zodoende doet hij komende tijd weinig optredens, slechts een paar keer is hij deze winter te horen.

Hij was aangenaam verrast, herinnert Paap zich. Tegen het einde van 2008 had hij zijn deadline gesteld waarop mensen hem zelfgemaakte geluiden konden sturen. Het resulteerde in een massale lading digitale loops en geluidsfragmenten. “Ik heb zo'n 15 gigabyte aan geluiden gekregen”, lacht hij. “En dat kwam van over de hele wereld, in vele gedaanten. Mijn oproep was namelijk niet alleen in de dance-georiënteerde media terecht gekomen, maar ook bij andere muziekmedia. Dus ik kreeg loops van collega's, maar ook omgevingsgeluiden en fragmenten van klassiek geschoolde muzikanten -ik was echt overweldigd.”
Het kostte hem vervolgens wat tijd om de volgende stap in het experiment te nemen. “Op dit moment probeer ik een coherent album te maken van al deze geluiden. Ik heb al eens over het internet samengewerkt met andere producers, dit kun je eigenlijk zien als een verlengstuk van deze werkwijze naar het publieke domein. En het is een eerlijke manier van werken; iedereen krijgt een aandeel in de opbrengsten naar mate ik gebruik maak van hun geluiden. Ik ben echter nog ver van het einde, ik heb ook nog een label en gelijknamige evenementen (Electric Deluxe) -er is niet echt een masterpan dat ik volg, het enige dat vast staat is dat ik het album voor de zomer van 2010 wil uitbrengen.”
Rond die tijd kunnen we in ieder geval een echt Speedy J-album verwachten. “Natuurlijk heb ik nu te maken met een hoop verschillende geluiden. Maar uiteindelijk bepaal ik wat voor muziek er uit komt. Ik heb mensen ook specifiek gevraagd om me geluiden te sturen, geen ideeën. Het is een beetje zoals ik de laatste vijf jaar heb opgetreden; ik gebruik software als Traktor en Ableton Live om kleine stukjes van tracks in mijn sets te verwerken, zodat er totaal nieuwe tracks ontstaan tijdens het optreden. Het album zal op dezelfde manier tot stand komen; verwacht ook geen twaalf nummers op een rij, ik wil alles samenbrengen onder één overheersende sound.”
“In deze dagen van snelle downloads en mp3-formaten is het de enige manier om een album meer interessant te maken”, legt Paap uit. “Ik denk hierbij nog wel aan de dansvloer, maar zoals veel van mijn projecten is de muziek een combinatie van experimentele geluiden en pure dansmuziek. Althans, dat is zoals ik er nu over denk, het kan de komende maanden net zo makkelijk weer veranderen.”

Speedy J staat aanstaande zaterdag 7 november met zijn Electric Deluxe op Planet Rose in Doornroosje, Nijmegen. Zaterdag 28 november staat hij in de Bibelot, Dordrecht, zaterdag 12 december staat hij op Time Warp in de Maassilo, Rotterdam.

txt Nico van der Plas
img Andre Ruello
Advertentie
Party Tips