Features + Interviews
Steve Rachmad || Onverwoestbare Detroit-klassieker uit Amsterdam

Steve Rachmad
Onverwoestbare Detroit-klassieker uit Amsterdam

11 juni 2012
17 jaar geleden was daar het Secret Life Of Machines van Sterac, bij het grote technopubliek beter bekend als Steve Rachmad. ‘Een mijlpaal’, ‘een klassieker’, ‘Detroit techno uit Amsterdam’, het waren zomaar wat benamingen die nu nog steeds de ronde doen als er gesproken wordt over dit album. Maar nu, in 2012, is daar ineens de re-release van ‘Secret Life’. Artiesten, pers en technoliefhebbers van over de hele wereld konden niet wachten tot 11 juni, als het album opnieuw op vinyl en later in de maand (25 juni) opnieuw op cd/digitaal wordt uitgebracht. Zo ook Dance.nl, dat op visite ging bij Rachmad.

Secret Life Of Machines
"Ik wilde het album eigenlijk helemaal niet opnieuw uitbrengen, totdat ik bleef merken dat vrienden, kennissen en fans dat wel graag wilden. Het album is in al die tijd blijven leven en het klinkt ook eigenlijk nog steeds fris. Daarnaast is het oude album ook helemaal niet meer verkrijgbaar. Dat deed me besluiten om Secret Life Of Machines weer opnieuw uit te brengen."

Het zijn ware woorden van Steve Rachmad als hij het over de redenen achter deze re-release heeft. Ook hem ontging het niet dat platen als Astronotes, Thera en titeltrack Secret Life Of Machines telkens maar weer zalen, hallen en clubs op hun kop zetten, en dat 17 jaar na dato nog.
Op z’n zachtst gezegd is dat behoorlijk bijzonder in een wereld waar albums met een beetje geluk een jaartje meegaan en losse platen vaak zelfs na een aantal weken niet meer actueel en fris zijn. Secret Life Of Machines moet dus iets hebben, een element dat andere techno-albums ontbeert.

"Dat is voor mij echt een vraagteken", reageert Rachmad op dat tijdloze succes. "Het album is in verkoopaantallen nooit groot geweest, in respect wel. Toch verbaast het me dat het nog steeds zo leeft. Velen vinden het tijdloos. Geïnspireerd door Detroit, maar uit Amsterdam. En dat maakt het blijkbaar voor velen zo bijzonder."

Toch was het niet heel makkelijk voor Rachmad om het album van zijn doorbraak zomaar weer even uit de mottenballen te halen en opnieuw uit te brengen.
"Ik had de parts van een aantal platen niet meer, daarnaast staat Draghixia er door tijdgebrek niet op. Ik heb uiteindelijk voornamelijk mijn eigen favorieten gekozen en deze allemaal geslowed. Want ik weet zeker dat wanneer ik de originelen weer had uitgebracht, dat iedereen het tempo van deze platen omlaag gedraaid had in de club."
<iframe width="100%" height="450" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Fplaylists%2F1889697&show_artwork=true"></iframe>
En wat zijn zijn favorieten dan?
"Secret Life Of Machines en Astronotes. Dat zijn ook de favorieten van de meeste fans. Het is puur gevoel voor mij dat ze mijn favorieten zijn, omdat ze voor mij de twee meest eigenzinnige tracks zijn. De andere tracks hebben allemaal wel een link naar elkaar."

Invloed en inspiratie
Naast de bijna legendarische status van Secret Life Of Machines is Steve Rachmad zelf ook onderhand een legende geworden in de technoscene. ‘The Godfather of Detroit Techno in The Netherlands’ heeft al meer dan 100 releases op zijn naam staan en is overal ter wereld bekend bij iedereen die ook maar iets met techno, techhouse of housemuziek heeft. Zijn invloed op deze muziek is onmiskenbaar, iets dat Rachmad zelf eigenlijk nog het meest verbaast.

"Ja, eigenlijk ben ik me er zelf niet zo van bewust. Helemaal van het feit dat ik artiesten geïnspireerd heb, en dan ook nog eens dj’s en artiesten die al even lang als ik meedraaien. Zo vond ik het bijvoorbeeld erg bijzonder dat Ben Klock in de net uitgebrachte mini-documentaire over mij vertelde dat ik hem geïnspireerd heb. Dat had ik echt niet verwacht."

Een inspiratiebron voor velen dus, maar natuurlijk ook zelf beïnvloed door met name de geluiden uit Detroit. Toch speelt omgeving naar eigen zeggen geen rol in de muziek van Steve Rachmad, of dat nu Detroit is of zijn woon- en geboorteplaats Amsterdam.
"Nee, omgeving speelt niet echt mee. Of een plek nu verlaten of donker is, zoals Detroit, of Amsterdam, waar ik mijn hele leven al woon, het speelt niet mee. Ik ben gewoonweg beïnvloed door mijn favoriete artiesten en toevallig kwamen er een aantal daarvan uit Detroit."

Omgeving speelt dus geen rol en dat is op zich ook logisch als je ziet hoe Rachmad zich manifesteert in de technoscene. Je zult hem bijvoorbeeld niet wekelijks op dezelfde feestjes en plekken in Amsterdam tegenkomen, waardoor hij altijd een entiteit op zichzelf is geweest en zich geen etiket heeft laten opplakken. Rachmad heeft dan ook meer dan anderen een objectieve kijk op de ontwikkelingen en stand van zaken in Nederland op technogebied.

"Nederland doet het hartstikke goed. Berlijn is fijn vanwege de openingstijden, dat is in Nederland wel een beetje jammer. Ook zijn in dat kader de ontwikkelingen in Amsterdam rond de laatste Koninginnedag teleurstellend. Alle dancefeesten waren verplaatst naar de rand van de stad waarbij ik me dan afvraag, op basis waarvan?"
"Maar ondanks dat kunnen we qua hoeveelheid feesten in Nederland echt wel tippen aan Berlijn. We zijn misschien zelfs wel wat te verwend op dat gebied, maar ik zie toch een goede nieuwe generatie in Nederland op dit moment die ook open staat voor diversiteit. Er worden steeds meer feesten georganiseerd waar plek is voor meerdere stijlen en dat vind ik erg interessant en leuk."

"Toch blijft het daarnaast wel een probleem dat de regels in Nederland en Amsterdam zo nauw genomen worden. Dance wordt niet echt serieus genomen omdat het niet iets is dat volgens het boekje gaat. De mensen die werkzaam zijn in die scene hebben geen 9-tot-5-baan terwijl de mensen die de regels maken en verzinnen dat wel hebben. En dat conflicteert."

Toekomstmuziek
Ondanks de rijke carrière van Rachmad meent hij dat er nog genoeg te doen is voor hem. "Ik heb zeker nog niet alles gedaan en geprobeerd. Ik ben altijd van de hardware geweest, maar wil en kan nog veel leren in dit digitale tijdperk. Daarnaast wil ik nog wel iets met een zanger of zangeres doen, bijvoorbeeld iemand met de sound van Sade, dat past denk ik wel bij mijn muziek."
"Er gebeuren namelijk interessante dingen op dat gebied en daar denk ik veel over na. Kijk maar naar de ontwikkelingen rondom Afrojack met Madonna, DJ Hell met Bryan Ferry, Luciano met Lenny Kravitz, het komt allemaal steeds meer richting dance en techno en dat kan mooie dingen opleveren."

Dan de aankomende zomer. Er komt veel moois aan, maar het meest kijkt Rachmad uit naar het vijf dagen durende Fusion in Duitsland. "Dat is een soort hippiefestival met 55.000 bezoekers, vergelijkbaar met Burning Man. Weliswaar niet vergelijkbaar qua omgeving, maar wel vergelijkbaar qua atmosfeer en bezoekers. Ook daar bouwen mensen allerlei sculpturen en dergelijke. Ik draai daar twee sets in die vijf dagen en kijk er erg naar uit."

Zoals gezegd, Sterac's Secret Life Of Machines re-release verschijnt 11 juni op vinyl, op 25 juni de digitale release. Later deze zomer verschijnen ook verschillende remixen van de albumtracks, gemaakt door o.a. Ricardo Villalobos, Joris Voorn en 2000 and One.

txt Colin Kraan
imgs Kristijan Vuckovic & APE archief

Advertentie
Party Tips