Features + Evenementen
Strak georganiseerd Soenda speelt op zeker

Strak georganiseerd Soenda speelt op zeker

22 mei 2017

Het was nog even spannend afgelopen zaterdag: wint de zon het van de heftige regenbuien? Gelukkig waren de weergoden de Soendagangers gunstig gezind. Rond een uur of drie brak de zon door, onder begeleiding van een verfrissend windje. De bezoekers zouden alleen nog nat kunnen worden van hun eigen zweet.

Als altijd waren de verschillende podia vernoemd naar een aantal van de Indonesische Soenda-eilanden. Java, Komodo en Soembawa presenteerden de grootste namen, waaronder veteranen als Dave Clarke, Robert Hood en Marcel Dettmann. Meer opkomende namen en nationale helden waren op de Roti- en Lombokstage te vinden. Denk aan het snel aan populariteit winnende Pablo Discobar Soundsystem (host van de Lombokstage) of de Rotterdamse Benny Rodriguez.

In het zonnetje kreeg het terrein, de Ruigenhoekse polder aan de rand van Utrecht een vrolijk sfeertje. Zelfs de grauw-ogende loods, waar de Roti-stage zich verschuilde voor het daglicht, kreeg een leuk tintje. Soenda was zoals voorgaande jaren overzichtelijk verdeeld, met variatie op minimale loopafstand. Tussenliggende groene veldjes werden gebruikt door de bezoekers om neer te ploffen en een hapje te eten of te drinken.

Terwijl het gras nog opdroogde van de laatste regendruppels werd de zomerse sfeer benadrukt door Lövestad, een van de hoogtepunten van het festival. Het funky live-duo presenteerde vorige week debuut EP Elevator Disco. Een sterk gekozen naam, want tijdens hun show wisten de heren het publiek met een aanstekelijk enthousiasme op te zwepen. Een gelijksoortig enthousiasme was voelbaar bij de kleinere Lombokstage. Hier waren misschien niet de meeste bezoekers te vinden, maar droegen ze wel vrijwel allemaal een grote glimlach op hun gezicht.

De meesten artiesten zetten een solide set neer op Soenda, al kunnen ze hun kunsten gemiddeld maar anderhalf uur vertonen. Uitschieters zitten er tussen de grote namen, op Kölsch met een prachtige set van twee uur na, niet tussen. Jammer, want onder andere Marcel Dettmann heeft eerder laten zien dat hij een show van zeven of acht uur (met of zonder Ben Klock) niet schuwt. De progressie in de muziek is daarom vaak wat snel, de artiesten hebben weinig tijd om de bezoeker mee te nemen op een muzikale reis en knokken op afstand met elkaar om zo veel mogelijk publiek vast te houden. Voor subtiliteit blijft hierdoor weinig ruimte over. Er is amper geduld voor rustmomenten in de muziek. De tijdsdruk zorgt soms ook voor creatieve overschakelingen, zoals bij Dave Clarke. Een stabiele technoset die onder andere wordt afgewisseld met disco (de klassieker I Feel Love van Donna Summer) en acid-achtige invloeden.

Al met al is Soenda er in 2017 weer in geslaagd om een strak, goedgeorganiseerd festival neer te zetten. Met een solide line-up, goede aankleding en een enthousiast publiek zijn we vooral benieuwd wat 2018 voor nieuws gaat bieden: zoekt Soenda dan ook qua setlengte wat meer de randjes op?

Txt & Imgs: Stef Snakkers

Advertentie
Party Tips