Features + Evenementen
Strudelfest || Vanuit de achtertuin naar volwaardig festival

Strudelfest
Vanuit de achtertuin naar volwaardig festival

02 december 2013

Begonnen als een grap in de achtertuin, eindigend met een steeds groter indoor festival, Strudelfest is ondertussen een begrip. Komende zaterdag 7 december vindt alweer de vijfde editie plaats van dit kleine, maar wel zeer gezellige feest. Podium Duycker in Hoofddorp is wederom the place to be, terwijl de muziek ook weer uit alle hoeken komt –tot aan een mix van metal en dubstep aan toe!

In de achtertuin
‘Ik zou weleens een festival willen organiseren’, riep Jorn Stroet ooit eens toen hij samen met Daniel Kinelski en hun  vriendengroep rond het kampvuur zat. De groep voegde de daad bij het woord en bouwde een klein podium met tent in de achtertuin van Stroet’s ouders. Die waren op vakantie, dus er kon naar hartenlust worden gefeest; er werden video’s van concerten, cabaret en films afgespeeld, jamsessies of andere acts –Strudelfest was een feit.

Deze editie duurde vier dagen met camping in de tuin. “Een jaar later wilden we dat eigenlijk doorzetten”, vertelt Stroet nu. “Alleen niet bij mij thuis, dat ging niet meer. Dus zijn we naar de dansschool hier in Hoofddorp gegaan, waar we één dag/nacht hetzelfde concept hebben uitgevoerd; video’s hebben afgespeeld, acts hebben gedaan –het was te gek. Daarna kwam het idee om hetzelfde te doen met échte bands."

De derde editie was wederom bij de dansschool, nu met 16 bands en vier dj’s. "Voor de  vierde editie zijn we verhuisd naar Podium Duycker, waar we nog grotere bands kwijt konden. Dit jaar gaan we weer voor de overtreffende trap.”

Cultfenomeen
Strudelfest is zo een aardig cultfenomeen geworden. Er komen honderden bezoekers op af, terwijl het festival nog steeds wordt georganiseerd door dezelfde vriendengroep: Jorn Stroet en Daniel Kinelski, plus zeker 20 man aanhang (zeer goede vrieden) er omheen. “Iedereen doet waar ie goed in is. Van flyers ontwerpen, promotie doen naar techniek of decoratie. Hierdoor hangt er nog steeds een enorm vriendensfeertje, iedereen is welkom om in te haken. En dan krijg je dus een echte festivalvibe, elk jaar wordt dat meer.”

Hoe een grap een uit de hand gelopen hobby werd, Strudelfest is nu een serieus evenement, een festival met brede programmering, precies zoals Stroet & Kinelski dat voor ogen hadden. “Ons motto is: iedereen moet iets te doen hebben. Dus boeken we de meest uiteenlopende muziekstijlen, zodat elke bezoeker wel iets heeft om naar uit te kijken. En nooit dezelfde muziekstijl in twee zalen. Dan heb je dus metal in de ene zaal, rock in de andere, maar andere kunstzinnige activiteiten in de hal, terwijl je ’s avonds meer dance hoort.”

Experimenten
Hij noemt dancegenres als dubstep, drum ’n bass, electro, techno en zelfs wat 8bit die op Strudelfest zijn te horen. Ondermeer acts als Nobody Beats The Drum en Nymfo komen voorbij, maar daar wordt in de programmering langzaam naartoe gewerkt. “Er is bijvoorbeeld ook een Solo project van de toetsennist van TEXTURES, een van Nederlands grootste metalbands als The Ulex, die slaat een brug tussen metal en dubstep. Ja, dat moet je echt horen, het is de ideale overgang van de bands die overdag spelen naar de dance in de avond.”

“We houden wel van zulke experimenten, ik verwacht ook dat het helemaal los zal gaan dit jaar. En dan, tja, hopelijk ooit een buiteneditie van Strudelfest. Het zal nog wel even duren voordat dit zover is, maar je moet toch dromen hebben, nietwaar? Het organiseren van een eigen festival is er ook ooit van gekomen, dan is dit een mooi nieuw doel. Eerst maar eens iets moois neerzetten op 7 december!”

Strudelfest: zaterdag 7 december, Podium Duycker, Hoofddorp.

txt Roel Stevens
imgs Strudelfest archief

Advertentie
Party Tips