Features + Evenementen
Succesvol trance-evenement Grotesque blaast vier kaarsjes uit

Succesvol trance-evenement Grotesque blaast vier kaarsjes uit

04 oktober 2013

De tranceliefhebber maakt deel uit van een hechte community, die ook vaak vergeleken wordt met een grote familie. En die familie kijkt reikhalzend uit naar zaterdag 19 oktober, wanneer het door PT Events ontwikkelde concept Grotesque het trancehart sneller laat kloppen met een spetterend Indoor Festival, waar verbondenheid – inherent aan een goed georganiseerd trancefeestje - en het delen van de passie voor muziek centraal staan. Dance.nl in gesprek met mede-organisator, producer en dj Ram.

We zijn alweer aangekomen bij de vierde verjaardag van het kwalitatieve trance-evenement Grotesque, inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip, zowel binnen als buiten de grenzen van ons kikkerlandje. Het succesvolle concept is tot stand gekomen nadat Patrick Pijnenburg van PT Events samen met Bas & Ram hun slotfeest had gegeven en beide partijen uit elkaar gingen.

Ram: “Zowel Patrick als ik vonden de samenwerking erg fijn en vonden het een leuk plan om samen door te gaan onder een nieuwe vlag. Wij vonden dat er weinig feesten van hoge kwaliteit – die voor een volledige beleving gingen - binnen de trancescene georganiseerd werden. De bezoeker staat bij ons op één en die willen we graag een geweldige avond bezorgen. Zo ontstond Grotesque.”

Ons-kent-ons-gevoel
Anno 2013 staat Grotesque nog steeds voor een geweldige, volledige beleving voor de bezoeker, waarbij kwaliteit enorm hoog in het vaandel staat. “Qua muziek kunnen we niet beter omdat we altijd een goede programmering hebben met diverse artiesten en de toppers van de genres.” Ook wordt de avond rustig opgebouwd. “Je zal bij ons nooit iemand om elf uur ’s avonds 140 bpm trance horen draaien. We beginnen lekker progressive en werken richting de techy kant toe. Vervolgens draaien we reguliere trance en als laatste wat meer uplifting. Zo zorgen we voor een gevarieerde avond.”

Daarbuiten is de sfeer bij ons heel belangrijk,” vervolgt Ram. De unieke sfeer, de liefhebbers en het ons-kent-ons-gevoel zijn de elementen die Grotesque groot hebben gemaakt. We horen altijd van mensen dat ze zo uitkijken naar ons feestje, dus zo komen ze al enthousiast door de deur. Een beter begin kun je niet hebben.”

De groei van Grotesque en de positieve geluiden zijn ook door andere organisatoren niet onopgemerkt gebeleven. Zo had Grotesque afgelopen zomer een geheel eigen stage tijdens het Electronic Family Festival in Amsterdam en het Nature One Festival in Duitsland. “Afgelopen zomer was een gekkenhuis . We hebben een topzomer gehad en we waren erg onder de indruk van alle reacties. Het begon bij Summerlake, waar we al drie jaar een stage hosten. Dat viel op bij de heren van Ultrasonic, waar we al mee samenwerkten voor Central Studios in Utrecht. Een week nadat we vorig jaar voor de eerste keer succesvol een Grotesque Indoor Festival organiseerden, hingen diverse partijen aan de lijn,waaronder ALDA. We waren verbaasd, maar ook vereerd. Na een paar gesprekken hebben we besloten om een samenwerking aan te gaan voor Electronic Family en ook daar een stage te gaan hosten. Die stage heeft de hele dag vol gestaan en ging helemaal los. Dat is waar je het uiteindelijk voor doet”, vertelt Ram trots.

Overtreffende trap
Het met passie voor muziek vergulde concept groeit als kool. De organisatoren doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de intimiteit, die bij grootschalige, uit de voegen gebarsten evenementen vaak verloren gaat, gewaarborgd blijft. “We proberen altijd naar de bezoekers te luisteren en elke keer vang je weer dingen op die je mee neemt naar de volgende editie. En we proberen altijd vanuit het perspectief van de bezoeker te denken, juist om die intimiteit te behouden."

"En natuurlijk zijn er altijd mensen die wel weer wat te klagen hebben. Dat is de mens eigen en helemaal in Nederland. Van je fouten leren is goed, dat maakt je steeds scherper en kwalitatief beter. Buiten dat proberen we elke keer weer een soort van overtreffende trap te doen. Dit nog iets beter dan de vorige keer. Dat nog een tandje bijschakelen. Zoals ik al zei, qua muziek zitten we aan onze max, maar voor de beleving kun je natuurlijk altijd creatief zijn. We hebben al wat leuke ideeën om er in 2014 een schepje bovenop te doen.”

De line-up van het Grotesque Indoor Festival ziet er veelbelovend uit, met namen als Aly & Fila, Andrew Rayel, Shogun en Giuseppe Ottaviani. En hoewel het festivalgevoel bij het betreden van de buitenlucht in geen velden of wegen meer te bekennen is, zal het binnen de muren van de Maassilo in Rotterdam weer helemaal opbloeien.

“We hebben een echte festivalmarkt met kraampjes die alles hebben wat je ook op een festival ziet. Er komt een silent disco, een supergave Buddha-lounge met glasmozaïken. Daarnaast is de Oxygen Bar 3D Experience weer aanwezig met dit keer een compleet nieuwe feature. Het beeld en geluid dat je gepresenteerd krijgt via de speciale 3D bril wordt gestreamd vanuit de dj-booth in de mainstage, waardoor je dus het unieke uitzicht van de dj ervaart. Met dit nieuwe element hebben wij hebben de primeur in Nederland. Verder is er een Food Corner te vinden en wat leuk en speciaal entertainment. We willen het echte festivalgevoel weer laten opleven. En ik denk dat we daar wel in geslaagd zijn vorig jaar, dus gaan we dit jaar weer een stapje verder.”

Eendagsbloempjes
In de huidige wereldwijde explosie van EDM iets onderscheidends neerzetten en daarmee groei met behoud van kwaliteit verwezenlijken, dat is een behoorlijke opgave. “Je hebt veel van die eendagsbloempjes die wel even een evenement op willen zetten omdat ze denken dat het makkelijk is. Vaak komen ze er halverwege toch achter dat het niet zo simpel is en gaan ze toch maar weer wat anders doen, op een niveau dat de meeste bezoekers al niet eens meer interesseert", aldus Ram.

"Het is hard werken om binnen de trance iets goeds neer te zetten en een bepaald niveau te behouden dat de bezoekers blijft motiveren om te komen. Ik denk dat als je een goed concept hebt en dat kan uitbouwen tot een internationaal platform, je heel goed bezig bent gezien de groei en alle ontwikkelingen in de EDM-scene. Zo zijn we bezig om volgend jaar een label te starten om ons platform meer globaal te kunnen neerzetten. Ook zijn we bezig met een internationale clubtour.”

Grotesque Indoor Festival vindt plaats op zaterdag 19 oktober in de Maassilo, Rotterdam. Op Dance.nl kan je tickets winnen.

txt Patrick Kannberg
img Grotesque archief 

 

 

Advertentie
Party Tips