Features + Evenementen
Symphonica Elektronica ||

Symphonica Elektronica
"We bouwen iets op voor de lange termijn"

16 juli 2013

Symphonica Elektronica is een festival naar ons hart. Intiem, gezellig en met een zeer kwalitatief programma. Dance.nl zocht organisator Maarten Pordon op voor tekst en uitleg over zijn 'kindje'. 

Kan je iets vertellen over de historie van Symphonica Elektronica?
"Het festival is nog vrij jong en is in mei 2011 geboren op De Haarrijnse Plas te Utrecht. Bij de eerste editie waren er 2000 mensen en de tweede editie 3000. Het was fantastisch! Er hing een ‘concert achtige’ vibe, er werd gecrowdsurfd en er ontstond een pit van een paar honderd mensen. We gingen als één van de weinige festivals voor maar twee stages, omdat wij vonden dat het kleiner en intiemer kon. Verder hadden we de wereld wakker geschud met onze 5 minute rave, iets om nooit meer te vergeten en wat nog nooit eerder in deze vorm was geëvenaard.

Na 3 jaar lobbyen bij één van de tofste locaties in Nederland was het ons gelukt om De Fabrique exclusief voor ons vast te leggen. Het winterfestival genaamd Symphonica Elektronica Freeze was een feit. Dit was afgelopen februari. Bij Ame, Joris Voorn en Azari & III ging het dak eraf. Ik vind dat deze locatie echt het gevoel geeft alsof je in Berlijn bent. Diverse loodsen zijn tot onze beschikkingen en we hebben tot nu toe niet eens de helft van de capaciteit gebruikt. Op het festival van 10 augustus gaan we hier een binnen en een buiten area doen."

Waar staat Symphonica Elektronica voor?
"Tijdloze muziek waar je allerlei kanten mee op kunt. Of dit van het heden of het verleden is, alles is bij ons mogelijk. Nu zitten we meer in de tijdloze house en de oertechno hoek, maar bij de eerste edities waren dat juist meer eclectische stromingen. Ik geloof er uiteindelijk in dat we ook meer live en experimentele muziek gaan toepassen wanneer het moment daar is. Wij geloven in diverse muziek en niet in de hardheid van de muziek wat bij veel festivals wel het geval is. Iedereen kan zichzelf zijn en doen en laten wat hij of zij wil, mits het natuurlijk netjes blijft. Zo mogen mensen ook mee participeren in het festival. Stel dat je een goed idee hebt, dan staan wij hier altijd voor open.

We proberen iets op te bouwen wat voor de lange termijn is. Wij doen dit echt vanuit onze passie en liefde voor muziek want anders hadden we net zo goed een commercieel festival kunnen geven voor 10.000 man."

De line-up herbergt een hoop kwalitatieve en misschien niet voor iedereen even bekende namen. Kan je er een paar uitlichten en vertellen waarom je voor deze artiesten hebt gekozen?
"Klopt, als programmeur heb je de taak een line-up spannend te maken, maar ook een gezonde balans te vinden tussen wat bekendere artiesten en meer aparte en uitdagende acts. Van veel programmeurs kreeg ik zeer enthousiaste reacties en dat is natuurlijk altijd fijn om te horen. Bekendere acts zijn Dave Clarke, Jackmaster, Redshape live, Dekmantel Soundsystem, Homework, Detroit Swindle, Musclefarm, SHMLSS en De Sluwe Vos.

De artiesten die in mijn ogen een grote toekomst staan te wachten zijn; Genius of Time live en Barnt. Genius of Time live hebben hele eigenwijze tijdloze house producties uitgebracht op diverse labels en daarbij zichzelf bewezen in een te gekke Boilerroom set. Ik ben er trots op dat wij hun eerste liveset in Nederland mogen brengen. Barnt is diep en duister en weet een goede balans te vinden tussen house en techno waar hij een soort van buitenaardse twist aan geeft. Hij brengt veel uit op ‘Cómeme’ en zijn eigen label ‘Magazine’. Tracks als Geffen en Tunsten draaien veel artiesten over de hele wereld. Naar deze twee artiesten kijk ik persoonlijk het meeste uit. Ik ben benieuwd wat onze achterban hiervan gaat vinden."

Hoe gaat deze editie verschillen van de wintereditie afgelopen februari?
"Het wordt een festival waarbij je een binnen en een buiten area hebt. Ik maak niet vaak vergelijkingen, maar Pitch Festival doet dit ook met het Westergasterrein. Binnen kan je naar concerten kijken en buiten is de culturele randprogrammering, food area en een area waar je met je voeten in het zand kan zitten of verkoeling kan zoeken in een groot zwembad. Daarnaast hebben we nog een bazaar met kraampjes, dichters, schrijvers, kunstenaars en veel meer."

Wat zijn de toekomstplannen met Symphonica Elektronica?
"Het festival op een gedegen manier laten groeien zonder dat onze doelgroep, waar we juist zo blij mee zijn, uit het oog te verliezen. We begonnen met 2000 mensen en volgend jaar gaan we kijken of we de 3000 kunnen halen. Daarnaast willen we nog meer toffe artiesten boeken en veel meer op details in gaan dan waar we dat nu al doen. Ik droom altijd heel veel, maar één van mijn dromen is om naar het buitenland te gaan. Het enige wat je in Nederland kan doen is groter worden maar wie zegt dat wij dit nu willen? Wij willen een tof festival wat voor de lange termijn gaat en dit met leuke mensen organiseren die ons een warm hart toedragen."

Symphonica Elektronica Sweat, zaterdag 10 augustus 2013, De Fabrique, Utrecht.

txt Sander van der Meet
imgs Symphonica Elektronica archief 

Advertentie
Party Tips