Features + Evenementen
Terug naar de bron met O.W.A.P.

Terug naar de bron met O.W.A.P.

22 maart 2010
Vrijdag 26 maart is het weer zover, de absoluut niet te missen Original Warehouse Acid Party (O.W.A.P.) en dit keer XL in De Gashouder. “Een toplocatie voor dit feest”, aldus Meubel Stukken. We kennen natuurlijk ook de Oud Hollandsche Acid feesten (O.H.A.F.). Hoe dit allemaal begonnen is? Dance.nl ging op bezoek bij partyorganisatie Meubel Stukken in Amsterdam voor een gesprek met Peter van der Meulen, het brein achter de formatie..

Wie is Peter van der Meulen?
“Ik ben initiator en ondernemer. Jaren geleden zijn Joost van Bellen en ik in de Roxy de Speedfreax feesten begonnen. Joost bracht voornamelijk de muzikale kennis mee en qua creativiteit vulden wij elkaar goed aan. Voor het organiseren van meer party’s hebben we toen Meubel Stukken opgezet, oftewel de producties Van der Meulen - Van Bellen. In de Roxy kregen we toch al het label meubilair opgeplakt, dus dit leek ons wel een passende naam. In de Roxy werd normaliter het nieuwste van het nieuwste gedraaid, maar er was ook vraag naar de wat oudere platen. Er werd toen in 1992 eenmalig een acidfeest gehouden. Dit was het allereerste classic housefeest. Vervolgens werd ik de programmeur van de zaterdagavond en hebben we het nog een keer gedaan. Dat was een groot succes. Toen de Roxy afbrandde in 1999, hebben we de rechten van de naam van het Oud Hollandsche Acid Feest (O.H.A.F.) gekregen. We hebben het concept voortgezet in Paradiso. Met dit feest willen we het oude Roxy-gevoel laten bestaan en herbeleven.”

Dat Roxy gevoel, kun je dat omschrijven?
“Nee, dat is moeilijk in woorden uit te leggen. Het is een soort gevoel van verbinding met elkaar. Men vond de Roxy geweldig. De Dimitri donderdagen liepen erg goed, Joost had goede Speedfreax zondagen...maar er waren ook avonden die niet zo geweldig waren. De house-avond op de vrijdag liep in het begin bijvoorbeeld erg moeizaam.”

In 1987 werd in Nottingham al op acid gedanst. Nederland was toen new beat- en disco- georiënteerd. Acid werd hier maar moeilijk geaccepteerd. Kun jij je die ommekeer nog goed herinneren?
“Jazeker! Dat gebeurde in de Roxy van de ene op de andere week. De Roxy ging in het weekend nog wel eens om 02.00 uur dicht. Men pikte die nieuwe stijl niet op. Totdat Farley Jackmaster Funk opeens met zijn househit 'Love Can't Turn Around' naar voren kwam. Hij trad op met de grote Darrel Pandy, die ‘schreeuwde’ eroverheen, en met die beat eronder sloeg dat enorm aan.”

O.H.A.F. hielden jullie jaarlijks in Paradiso. In 2003 kwam de Original Warehouse Acid Party (O.W.A.P) erbij. Is dat een afgeleide van O.H.A.F.?
“Klopt. Het O.H.A.F. liep enorm goed. Zodra de kaarten de voorverkoop in gingen, was het altijd binnen een half uur uitverkocht. Vanwege dit succes zijn we in 2003 een tweede variant van het feest opgestart, in samenwerking met het toenmalige Club Risk, onder de naam Original Warehouse Acid Party. Het verschil met O.H.A.F. zit ‘m in de programmering van buitenlandse artiesten.”

Waar staat de term Warehouse voor? Is dat gerelateerd aan de gelijknamige club in Chicago?
“Nee, warehouse gaat over het idee dat je op een feest beland op een plek waar normaal gesproken geen feest gehouden zou worden. Bijvoorbeeld een kantoorpand of een loods. Daar waar je na het stappen ook wel eens terecht kwam om te afteren, althans, zo ging dat vroeger. Door middel van decor, de programmering en niet te vergeten de uitstraling van de flyers proberen we altijd zo'n typische warehouse sfeer te creëren. We hebben het een paar keer in de Powerzone gedaan, wat van origine een loods is geweest, maar dat was lastig, omdat het echt als club is ingericht. Ons oog was altijd op de Gashouder gericht. Dat is de ultieme plek die erg goed past bij het O.W.A.P. concept. Een industriële omgeving waar vuige, piepknorrende acid uit de speakers komt. De Gashouder, dat was de droom, daar moesten we uiteindelijk terechtkomen. Dat is nu voor deze aankomende achtste editie gelukt, en daar zijn we heel erg happy mee!”

De locatie van O.W.A.P. werd altijd tot op het laatst geheim gehouden, had dat met vergunning regelen te maken?
“Hahaha, nee topsecret location was part of the concept. Het hoorde bij de exclusiviteit van het feest. In Amsterdam is in eerste instantie het vinden van een geschikte locatie best problematisch. Dat is altijd al zo geweest. Maar de plek moest ook bij het warehouse concept passen. Ieder jaar zijn we opnieuw op zoek gegaan naar een locatie. Vier keer hebben we O.W.A.P. in de Powerzone gehouden, één keer Docklands, en de afgelopen keer in de Melkweg. De allereerste was trouwens in de Hemkade in Zaandam.”

Hoe ging dat, de eerste keer in de Hemkade?
“De kaartverkoop was al rond voordat de locatie bekend was. Iedereen had het erover..oh jee als het maar niet in de Hemkade is. Twee dagen voorafgaand aan het feest werd de locatie aan de kaarthouders bekend gemaakt. Toen merkten we dat men niet zo blij was met deze, toen nogal gabbergeoriënteerde, Zaanse club. De mensen wilden de kaartjes terugbrengen aan Meubel Stukken. Gelukkig is iedereen gewoon gekomen en uiteindelijk vond men het een geweldig feest, op juist een hele geschikte locatie.“

O.W.A.P betekent acid uit de periode 1987 t/m 1992. Komt er ook wel eens een plaat voorbij van ver na deze periode?
“Doorgaans helemaal niet. We vragen de dj's uiteraard zich hierop aan te sluiten. Het kan wel eens gebeuren dat een sample uit de plaat wel uit het juiste tijdperk komt, maar dat het een nieuwe remix is. Dat gebeurde wel eens bij een buitenlandse artiest. Er is ook wel eens gezegd dat er niet genoeg acid zou worden gedraaid. We draaien natuurlijk ook de anthems, dat hoort erbij. Zoals bijvoorbeeld 'Promised Land' van Joe Smooth, een superplaat! De plaat 'Yeke Yeke' heeft overigens wel een acid piepknorretje.”

In elke tijdgeest in het uitgaansleven lijkt een bepaalde drug de revue te passeren. In de tijd van de Roxy had je de opkomst van xtc. Dat bracht een bepaalde sfeer teweeg. Is dat iets wat veranderd is op een feest als O.W.A.P., aangezien er nu er zowaar geen xtc-lab meer te bekennen is?
“Ja, je ziet duidelijk dat mensen veel minder drugs gebruiken dan toen. De sfeer was altijd al top op O.W.A.P. en is er eigenlijk op vooruit gegaan, echt fenomenaal! Op onze evenementen proberen we een sfeer te scheppen waarbij het gebruiken van drugs een ondergeschikt middel wordt.”

In 2008 bestond house 20 jaar. Het zou de laatste keer O.W.A.P. zijn. Acid is dead. Hoe zit dat?
“Tuurlijk zijn we doorgegaan. Er was in dat jaar zo ontzettend veel aanbod aan classic party’s. We dachten, we moeten een statement maken. Net zoals Hour Power vroeger. Die hadden bijvoorbeeld meerdere keren achter elkaar hun laatste editie aangekondigd.”

Joost gaat vanuit Miami live op O.W.A.P. draaien. Hoe werkt dat? Via videoconferencing?
“Joost is daar voor de Winter Music Conference. Hij draait zijn platen vanuit de hotelkamer. Wij filmen het met een camera en dat wordt dan hier in De Gashouder geprojecteerd.”

Is er dan ook live interactie mogelijk?
“Niet direct, maar goed idee, misschien moeten we gaan twitteren. Joost is immers de ‘Twitter Kabouter’ van 2010.”

Kun je iets vertellen over de Meubel Stukken party’s in het buitenland?
“We hebben feesten gedaan in verschillende steden, zoals Toronto, Ibiza en Athene. Met onze Nederlandse artiesten was dat bijvoorbeeld ‘Club Filth’ in samenwerking met Gsus in oa. Berlijn en Barcelona. Op Ibiza hebben we een party georganiseerd in club El Divino. Nu zijn we ook weer bezig voor een feest in Praag in een nieuwe tent, onder het motto 'Amsterdam comes to'....”

Dus twee keer O.W.A.P. dit jaar, in de lente en in de herfst?

“Dat klopt, vanwege de locatie! We zijn heel erg gelukkig met De Gashouder. De samenwerking met Fuse(voortgekomen uit Club Risk) en nu ook met Monumental Productions, dat is gewoon subliem.”

Aanstaande 26 maart opnieuw een legendarische O.W.A.P!! Trek de fluor, sweaters, psychedelic prints, fluitjes en zweetbandjes maar uit de kast..De line-up is weer spectaculair: dj Joost van Bellen, Risk Soundsystem, Farley Jackmaster Funk, dj Remy, Hardfloor live en een ‘Mistiri Guest’......aciiiiiiiiiieeeeddd!!!

Ook de kriebels gekregen om naar O.W.A.P. te gaan? Voor de allerlaatste tickets kun je nog terecht op O.W.A.P. (bij Free Record Shop is alles al uitverkocht).

txt Wieteke van Bladel
imgs Dennis Bouman
Advertentie
Party Tips