Features + Work In Progress
Thunderdome Radio || Stem van de hardcore generatie

Thunderdome Radio
Stem van de hardcore generatie

12 april 2010
Vanuit Studio 80 te Amsterdam zijn Andre van Zuijlen (MC Justice) en Sietse van Daalen (MC Da Mouth of Madness) elke woensdag de mannen achter Thunderdome Radio. Via de livestream op studio-80.nl zenden de twee de hardste beats, nieuwste tracks en het grootste geouwehoer uit voor de vele hardcoreliefhebbers in Nederland. Wie zijn zij? Waarom nemen ze elke week weer al die moeite? En wat maakt Thunderdome Radio nu zo speciaal?
Een avondje chaos, Syb van de Kast en hardcore.


Vanuit een kleine deuropening, ingeklemd tussen de Escape en de Three Sisters, klinken al vroeg de nodige dreunen. Binnen is het donker, en aan het einde van de schijnbaar eindeloze gang is vaag de zaal te zien waar de bass vandaan komt. De alleraardigste dame achter de kassa wijst mij kort de weg naar de studioruimte, en na enig aarzelen en drie sigaretten raap ik mijn moed bijeen en stap plompverloren de studio binnen. Het is een komen en gaan van mensen. Na wat rondgelopen te hebben en een babbeltje hier en daar, krijg ik tien minuten om de mannen live wat vragen te stellen.

Kunnen jullie mij, in pakweg drie zinnen, vertellen wat Thunderdome Radio precies is?
Sietse:“Thunderdome Radio is de shit die gabbers van vandaag de dag, die gewoon schijt hebben aan de overheid, naar voren brengen en wij verantwoorden dat.”
André: “Gewoon lekker belangrijk!”

En hoe zijn jullie begonnen? Hier in dit kleine hokje?
Sietse: “Ik ben ooit door Outblast, X-ess en Catscan bij ID&T Radio gehaald. Toen is dat op een gegeven moment opgehouden en hebben ze André benaderd om de show verder te zetten. Maar dan wel op internet. En toen is André zo wreed geweest om mij er weer bij te betrekken.”
André: “We kenden elkaar nog niet zo goed. Tot ik jou belde in 2006, van 'joh Sietse, kom op Thunderdome staan'.”
Sietse: “En nu is het een van m’n beste maten!”
André: “We zíjn de beste maten!”

Hoeveel mensen luisteren er op dit moment?
André: “40.000. Alhoewel, er zijn nu ook al wat naar bed. Dus zo’n 38.000.”

Maar hardcore gaat toch dag en nacht door?
Sietse: “Wat denk je? Dat gabbers geen baan hebben of naar school toe gaan?”
André: “Wacht, dit wil ik wel vertellen. Er is me wel aangeboden om een server te produceren voor een stream die 24 uur per dag hardcore kan uitzenden. Ik zei toen dat het dan niet meer speciaal zou zijn. Als wij het één keer per week doen, vier uur lang, dan is het speciaal. Dan tunen de mensen speciaal in voor ons en de nieuwste muziek.”
Sietse: “We gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. We voelen elkaar ook goed aan, en er zitten dus echt mensen speciaal voor ons elke woensdag te luisteren.”

Kun je die mensen omschrijven? Is het dan ook echt het stereotype? Wat een 3FM luisteraar zich voorstelt als hij hardcore hoort? Snuivend, kaal etc.?
André: “Nee, er is geen stereotype!”
Sietse: “Deze beantwoord ik wel even. Onze luisteraars weten vaak nog beter welke platen er bij ons gedraaid worden, dan een dj weet wat hij in z’n tas heeft. Het zijn allemaal mensen die een goede baan hebben en uitkijken naar de feesten en daarnaast gewoon alles vreten wat hardcore is. Ik heb ook wel een bepaald idee over hiphoppers, maar ik weet ook dat het niet representatief is voor de rest van die doelgroep.”

Dat het vooroordelen zijn die de mannen dwarszitten, blijkt wanneer Sietse verhaalt over een discussie met zanger Syb van de Kast.
Sietse: “Als je wat van muziek weet, weet je dat hardcore een van de weinige subculturen is die over de grens is gegaan. Luister, ik heb deze discussie wel eens gehad met Syb van de Kast. Hij heeft een keer het lef gehad om ons 'muziek uit een doosje' te noemen.”
André: “Die Syb, dat is toch die rare met krullen? Die zegt dat ie uit Friesland komt?”
Sietse: “Maakt niet uit. Of het nu om Syb of om Marco Borsato gaat, ze hebben wat bereikt hier in Nederland. En misschien België. En daar heb ik respect voor.”

Bij de uitreiking van de Friese publieksprijs waar Sietse Syb spreekt, is de Friese volkszanger denigrerend over hardcore. Sietse’s reactie spreekt boekdelen over de passie van de mannen;
“Luister, jij hebt vooral je sporen verdiend in Nederland. Daarvoor heb je het geprobeerd met rockmuziek. Daar heeft hij het niet mee gered. Toen is hij een bepaald genre gaan maken, en gaan zingen in het Fries. Maar ‘Neie dei’ of niet, ik durf tegen jou te stellen dat het muziek is waar hij niet achter staat.” Aldus een geagiteerde Sietse.
André: “En wij zijn morgen gewoon in Australië te horen!”

Dus de essentie van Thunderdome Radio is de lol die jullie hebben en de liefde voor de muziek.
André: “Eigenlijk waar ik vroeger van m’n moeder voor op m’n kop kreeg maar nu wel kan doen. Niet tegen het systeem schoppen, maar gewoon m’n eigen ding doen zonder dat iemand me aankijkt van ‘Hé, what the fuck doe je’.”
Sietse: “Wij zijn de stem van mensen die te pas en te onpas zwart worden gemaakt.”

En over vijf jaar?
André: “Ik heb er wel eens over nagedacht, maar ik zou niets anders willen doen dan wat ik nu ben. Ik liep laatst op Black en er wilden mensen samen met mij op de foto. Niet omdat ik André ben, maar omdat ik de dingen zei waarvan zij dachten: ‘Hé, dat ben ik ook!’.”

txt & imgs Erin Gengler
Advertentie
Party Tips