Features + Evenementen
Time Warp NL 2014: een geslaagd verjaardagsfeestje

Time Warp NL 2014: een geslaagd verjaardagsfeestje

08 december 2014

Sinds de eerste editie in het Duitse Ludwigshafen is Time Warp na twintig jaar uitgegroeid tot een festival van internationaal formaat. Na edities in Mannheim, Buenos Aires en New York was het de beurt aan Nederland om te laten zien hoe je een verjaardag moet vieren. En met succes, want Time Warp was afgelopen zaterdag grootser dan ooit.

Het is de derde keer dat de Utrechtse Jaarbeurs dienst doet als locatie voor het Duitse technofeest. Het unieke decor en aankleding van de zes verschillende zalen zorgen bij binnenkomst steeds weer voor verrassingen. De grootste twee zalen doen de bezoeker echter het meest versteld staan. De beroemde 'Cave' is omgetoverd tot een 'Cave 2.0', waarbij de ruwe ijsachtige bekleding die we kennen van vorige edities is omgetoverd tot een prachtig glooiende grot, gestikt met honderden, zo niet duizenden kleine lichtjes. Ook in 'The Warp' is het een waar visueel spektakel, waarbij combinatie tussen LED-schermen en lasers zorgt voor een 3D-ervaring van jewelste.

De line-up, waar internationale grootheden worden afgewisseld met Nederlandse namen creëert een spanningsboog: kan De Sluwe Vos concurreren met Sven Väth? Kan ROD net zo hard afsluiten als Chris Liebing of Pan-Pot? Het antwoord op die vragen is een overtuigend ‘ja’. Uiteraard krijgen de Nederlandse talenten een steuntje in de rug van hun lokale fanbase, maar het is duidelijk dat ons koude kikkerlandje niet alleen EDM-DJ’s levert van internationaal formaat: ook in de wereld van techno heeft Nederland nog troeven achter de hand.

Vooral De Sluwe Vos mag zichzelf een flinke schouderklop geven. Tijdens zijn debuut op Time Warp wijkt hij niet af van zijn eigen rauwe sound, maar geeft hij deze juist alle ruimte. Een goede keus, want ieder moment dat het volume daalt klinkt het gejuich van het publiek boven de muziek uit. Toptrack: ‘Loleatta’ van Makam. Ook ROD trakteert het publiek, ondanks slecht geluid, op een sterke afsluiter. Het publiek krijgt hij op haar knieën van het lachen, wanneer hij Huisbaas Bob mixt met de vocal van 'My House'. Memorabel.

Ook opvallend is de grote hoeveelheid live-acts dit jaar. Van de Nederlandse Joop Junior, Egbert en Detroit Swindle tot de buitenlandse Matador, Karenn en Fritz Kalkbrenner. Zij laten allemaal zien dat er een groei is in de wereld van live-electronische muziek. Op deze manier weten zij soms net wat extra kracht te geven tijdens hun optreden, omdat ze subtiel kunnen inspelen op de reacties van het publiek.

Ondanks de uitgebreide voorbereiding bestaat het festival niet volledig uit pluspunten. De dreunende kicks en basslines komen in de meeste zalen goed tot hun recht, op Hall11 na. Optredens van onder andere Steve Rachmad, Karenn en ROD komen door het slechte geluid niet goed tot hun recht. Dit wordt enigszins gecompenseerd door de visuals van Heleen Blanken, die Utrecht eerder dit jaar al versteld liet staan tijdens de Klockworks Showcase in TivoliVredenburg. Haar abstracte, veelal zwart-witte beelden zijn sfeerbepalend, en weten het ‘volume’ op die manier visueel op te krikken.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde editie van de Time Warp Holland. De combinatie tussen lokale en internationale helden zat elkaar niet in de weg. Sterker nog: ze vulden elkaar perfect aan. Samen met de prachtige aankleding, lichtshow en visuals was TimeWarp Holland 2014 een festival dat niet snel vergeten zal worden. Deze 20e verjaardag roept echter wel grootste verwachtingen op: hoe zal 'The Cave 3.0' er over tien jaar uit zien?

Txt: Stef Snakkers
Imgs: KIDKUTSMEDIA & Colin Kraan

Advertentie
Party Tips