Features + Evenementen
TodaysArt || De synthese van mainstream en underground

TodaysArt
De synthese van mainstream en underground

01 september 2007

TodaysArt was twee jaar geleden de leukste nieuwkomer onder de festivals. Juist omdat het multidisciplinaire evenement niet de bekende wegen volgde, maar nieuwe baanbrekende acts neerzette, kreeg het steeds meer aanhang bij liefhebbers van zowel ‘hoge’ als ‘lage’ kunsten. Ook op de aankomende derde editie van het Haagse festival ligt hierin de kracht; danstheater met een stampende technobeat, geluidskunst in een sobere kerk, rockbands in de bibliotheek en sterk geprogrammeerde clubavonden tot vroeg in de ochtend–niemand zal zich vervelen op TodaysArt Festival.

“In het begin zei ik altijd: elektronische muziek en digitale kunst”, kijkt organisator Olof van Winden terug op die eerste editie van TodaysArt. “Maar eigenlijk doen we veel meer dan dat; ik zou nu niet kunnen zeggen dat we ons op één kunststroming richten. Tegelijk zijn we ook geen festival dat zich alleen maar richt op hedendaagse kunst, zoals de naam misschien doet vermoeden. We willen gewoon een actueel programma, maar dat kan ook betekenen dat je acts programmeert die in het verleden een grote invloed hebben gehad op hedendaagse stromingen.”
Van Winden plaatst het Haagse kunstenfestival tussen experimentele en mainstream evenementen. “Wij zijn geen laboratorium, maar proberen wel acts neer te zetten die je nog niet vaak hebt gezien. Vervolgens komen ze dan terecht op festivals als STRP, 5 Days Off en Lowlands. Aan de andere kant kan dat ook grote artiesten betekenen, die simpelweg niet zo vaak in Nederland te zien zijn. Ja, een Chemical Brothers zou goed passen, maar ook een David Bowie of Giogio Moroder zou ik hier graag zien.”
Maar dat is slechts de muziek, Van der Winden benadrukt dat alle kunststromingen gelijk vertegenwoordigd zijn op TodaysArt. “Het festival is heel synthetisch, alles wordt samengevoegd. Kijk maar naar beeldende kunst, daar wordt ook heel veel gebruik gemaakt van electronica. Of als je ziet hoe wij mensen van United Visual Artists, een vj-groep die werkt met artiesten als Massive Attack en U2, de ruimte geven op het Spuiplein. Dat maakt zo’n optreden uniek op TodaysArt, omdat er veel wordt geprojecteerd op de bestaande architectuur. Dus je ziet het vandaag, en morgen is het weg, om ook nergens anders terug te keren.”

Zo combineert het festival mainstream en underground. “Op subtiele wijze”, zegt de Hagenaar. “Iemand die voor muziek komt, heeft geen zin om een ingewikkelde kunstinstallatie te zien. Maar als je een combinatie maakt, krijg je mensen enthousiast. Dan kun je theater, dans, video, mode en architectuur aan mensen laten zien, die daar normaal niet op af zouden komen. Dan trek je fans van technoproducer Monolake, die ditmaal onder eigen naam (Robert Henke) geluidskunst maakt, naar de zeer sobere Lutherse Kerk. En krijg je buitenlandse theaterliefhebbers op bezoek bij kleine Haagse broedplaatsen, waarvan vele Hagenaars zelf niet eens wisten dat ze bestonden.”
“Dat internationale karakter komt ook steeds meer tot uiting op TodaysArt. We werken samen met 18 soortgelijke festivals in het buitenland, die veel acts en ideeën uitwisselen. De hele wereld komt dus kort samen in Den Haag, wat wij laten zien in ons thema THX, een zogenaamde vliegveld-code voor de stad. Dat wordt benadrukt in een 400 meter lange landingsbaan op de Grote Marktstraat, een enorme abstracte installatie van licht en geluid.”

De programmering is niet voor niets internationaal. “We werken dit jaar met een aantal
landen- en stedenclusters. Veel acts uit Engeland, Frankrijk, maar ook Berlijn en Detroit zijn goed vertegenwoordigd. En dat hoeft niet supernieuw te zijn; we zijn er trots op dat uit Detroit de groep Galaxy 2 Galaxy, Model 500 en voor het eerst in Nederland de groep 3 Chairs, bestaande uit Theo Parrish, Marcellus Pittman en Rick Wilhite, langskomen.”
“Uit Frankrijk hebben we Mr. Oizo & Sebastian, Nôze, maar ook Yuksek, acts die je in de toekomst ongetwijfeld op andere (inter)nationale festivals gaat tegenkomen. Verder kijk ik enorm uit naar de performances van Abe Duque’s Rancho Relaxo Allstars, Princess Superstar, Tommie Sunshine en de choreografie van Darren Johnston & Array, genaamd Outre, met muziek van Squarepusher en beeld van Chris Cunningham.”
“Ondertussen vergeten we ook niet onze eigen helden. Den Haag is een stad met veel muziek. Het is niet alleen Beatstad, maar ook de stad van Bunker, een label dat in Japan en Amerika cultstatus heeft, maar in eigen land nog altijd als bijzonder wordt erkend. En er gebeurt hier nog veel meer, op het gebied van dubstep, grime, IDM. Er gebeurt ontzettend veel, maar Den Haag lijkt altijd een beetje onzichtbaar te blijven. Haags bloed in de vorm van Legowelt, Charly & Gallus, maar ook performances van het Nederlands Dans Theater II en interactieve installaties, modeshows en av-performances van de jubilerende Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, nemen daarom een prominente plek op het festival in.”

TodaysArt Festival moet de ogen openen, zegt Van Winden. “We zeggen ook altijd, dit is niet ons festival, maar die van de acts. Wij faciliteren, creëren een context, maar het zijn de artiesten die er iets bijzonders van maken. Wij zetten ze simpelweg even in de spotlight, om ze vervolgens weer hun eigen gang te laten gaan, commercieel of ondergronds. Het zijn die paar dagen TodaysArt dat alles op één lijn staat.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips