Features + Interviews
Tom Harding || Icoon van de UK Hardhouse

Tom Harding
Icoon van de UK Hardhouse

01 juni 2009
UK hardhouse, bestaat het nog? Nog niet zo lang geleden was de snelle en energieke harddance-variant razend populair. De HQ-avonden in de Melkweg werden iedere maand drukbezocht en UK hardhouse voerde de boventoon op evenementen als Impulz en Dance Valley. In die glorietijd was Tom Harding de populairste dj in de hardere stijlen, de Brit stond overal. Tegenwoordig is Harding nog slechts enkele malen per jaar te bewonderen als dj, waaronder natuurlijk op zijn geliefde Dance Valley. In het dagelijkse leven heeft hij echter de platentas echter ingeruild voor een aktetas en werkt als advocaat in Londen.

Het omslagpunt lag ergens in 2003, Tom Harding had als dj al zijn dromen verwezenlijkt en hij voelde dat het tijd was voor verandering. “Toen ik begon met dj'en op mijn zestiende had ik verschillende dromen, zoals draaien in de mooiste clubs en grootste festivals ter wereld. Het is echt geweldig dat al mijn dromen uitgekomen zijn, maar gedurende mijn carrière kreeg ik steeds vaker een schrikbeeld bij de gedachte om op mijn veertigste nog steeds dezelfde intensieve levensstijl te hebben. Bovendien wilde ik en mijn vriendin een gezinnetje starten. Om die redenen besloot ik in 2003 tot een radicale verandering en pakte mijn rechtenstudie weer op.”
Misschien zou Harding ook wel advocaat zijn geworden als hij niet begin jaren negentig bij toeval door UDC werd opgemerkt. “Het was echt een geval van op het juiste moment op de juiste plaats zijn”, vertelt Tom over zijn ontdekking, die een schitterend plot zou kunnen vormen voor de betere Hollywood film. “Toen ik een jaar of 18 was deelde ik regelmatig mixtapes uit aan vrienden. Eén van die vrienden ging vervolgens in Amsterdam op vakantie en belandde in een coffeeshop waar ze mijn mixtape wel even op wilden zetten. Toevallig zaten op dat moment ook de heren van UDC in de shop.”
Harding vertelt dat hij daarna door UDC uitgenodigd werd om op het komende nieuwjaarsfeest in Nederland te komen draaien. Het blijkt het begin te zijn van een succesvolle samenwerking, steeds vaker reist Tom voor UDC naar Nederland en met de tijd ontstaat een vaste clubavond: HQ. Gedurende tien jaar wordt het concept iedere laatste vrijdag van de maand in de Melkweg gehouden en in al die tijd ontbreekt Tom Harding slechts op twee avonden, waarvan één voor een schoolexamen.
In dezelfde periode maakt ook het outdoor festival Dance Valley een stormachtige groei door. Dankzij de relatie van Harding met organisatie UDC was hij er vanaf dag één bij. “Ik ben vergroeid met Dance Valley, van de vijftien edities heb ik er nog geen één gemist en in mijn dromen blijf ik ieder jaar terugkomen. Dance Valley is voor mij met afstand het beste festival in de wereld…en ik heb op heel wat festivals gestaan!”
Op Dance Valley beleeft Harding het absolute hoogtepunt uit zijn carrière, namelijk het afsluiten van de mainstage in 1999. Tom vertelt over die voor hem zo memorabele dag. “Ik herinner me nog iedere seconde van mijn set! Bij de mainstage stonden ruim 25.000 mensen die allemaal voor mij kwamen. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest als toen, maar vanaf de eerste beat waren alle zenuwen verdwenen en ben ik helemaal uit mijn dak gegaan.”
De bewuste closing-set uit 1999 is later ook op cd uitgebracht. Tegenwoordig komt het door het downloaden van livesets bijna niet meer voor dat live registraties op cd uitgebracht worden. Tom Harding heeft hier een duidelijke mening over. “Een dj kan natuurlijk voordeel hebben van het verspreiden van podcasts en livesets, maar als jurist keur ik het af. Over illegaal verspreide muziek wordt geen copyright betaald en dus krijgt de auteur geen cent betaald voor zijn harde werk.”

Tom Harding staat zaterdag 11 juli op Dance Valley in Spaarnwoude.

txt Rob de Bruyn
Advertentie
Party Tips