Features + Evenementen
Travestiet, transgender, straight or gay, at Milkshake all is okay!

Travestiet, transgender, straight or gay, at Milkshake all is okay!

22 juli 2015

Het is alweer een paar dagen geleden dat het Westergasterrein zich omtoverde tot een wereld met alle kleuren van de regenboogvlag. Dit kon natuurlijk niet anders dan Milkshake festival zijn. Hét jaarlijkse feest dat diverse etniciteiten, sexen en mensen met verschillende seksuele voorkeuren bij elkaar brengt. Deze fuif in hartje Amsterdam is een hele fijne in het lijstje van Nederlandse festivals.

For all who love..
De aankondiging met slogan ‘For all who love..’ verraadt al een beetje wat je of dit festival kunt verwachten: vrijbuiters die laten wie ze zijn en waar ze van houden. Daarom heeft de crew van Dance.nl zich in haar beste outfit gehesen. De aankomst op het terrein is fantastisch. Een roze opblaaskasteel torent hoog boven de festival hekken uit met daarachter een enorm reuzenrad. Het voelt alsof we voet zetten in het sprookjesbos van de Efteling.

De meeste festivalbezoekers zien er al net zo bijzonder uit. Waar normaal makkelijke danskleding met afgetrapte sneakers de standaard is op een festival, heeft iedereen hier alles uit de kast getrokken om op te vallen. Dit zorgt voor een enorme show bij binnenkomst. Het is net alsof de entree een grote rode loper is waar iedereen wil shinen. Aan paparazzi ontbreekt het niet, iedereen staat met zijn of haar mobiel in de aanslag om de meest fantastische exemplaren vast te leggen. Ook wij trekken snel onze camera en laten ons onderdompelen in een mix van mensen met verschillende afkomst, geslacht en seksuele voorkeur.

Het kost ons één rondje over het terrein om door te hebben dat dit festival vooral gaat om jezelf zijn en dat uitstralen waar jij voor staat en niet persé om de muziek. En dat vinden wij mooi. Want wat is het een feest om tussen al deze ‘vrije’ mensen rond te lopen. We zien van alles deze dag: drags op torenhoge hakken, mannen gehuld in enkel een leren boxershort (nee, hier geen no shirts off policy!) en vrouwen met paars haar. Je bent op je mooist als je jezelf bent. Iedereen behandelt elkaar hier met respect en beoordeelt niemand op zijn of haar voorkomen. Mannen in de vrouwentoiletten? Tuurlijk, als je je kleedt als een vrouw is dit toch normaal?!

Poppenhuizen en harige billen
Humor is ook een sappig ingrediënt van dit festival. Met stagenamen als buk-in-hem palace en moving dick winnen ze bij ons zeker de originaliteitsprijs. Ook zullen we niet snel de uit een geslachtsdeel spuitende confetti en de naaktposters van Kim & Kanye van het Vieze Poezendek vergeten. Maar het moment waar we echt even twee keer van moeten knipperen met de ogen is toch wel wanneer we de stage van Supertoys voor het eerst zien. Een gigantisch poppenhuis met in iedere kamer een stel extravagante dansers of travestieten. Op het moment dat wij binnenkomen treedt Herculas and Love Affair op en mochten we genieten van harige billen en teksten over dingen die zich normaal achter de gesloten deuren van deze heren plaatsvindt.

Ook leuk, zelfs de dj’s hebben hier originele namen: Liptease, Pop On Acid en Monsieur Plastic vinden we de mooiste. Grappig is ook hoe veel bezoekers zich steeds jonger gaan gedragen naarmate de dag vordert, ze maken het geheel nog een stukje gekker. Met gekker bedoelen we leuker. Wat is het lachen geblazen als we met water beschoten worden door twee mannen in leren pakjes à la George Michael. De pistolen in kwestie zijn niet degene die je bij Bart Smit koopt, nee, het zijn zeer mooie exemplaren van het mannelijk geslachtsdeel. Nee, we vervelen ons hier geen moment.

Een festival als Milkshake bewijst maar eens hoe heerlijk het is om in Nederland vrij te kunnen denken en te kunnen zijn. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen is gelijk. Het zal nog wat tijd kosten voordat men elkaar op andere festivals elkaar zo erg respecteert als hier. Laten we hopen dat het niet bij dit ene sprookje blijft! Dance.nl is nog steeds aan het bijkomen van dit festival en raadt jou zeker aan volgend jaar ook te gaan.

See you next year Milkshake!

Txt: Sharon Martens // Imgs: Sharon Martens & Dennis Bouman

Advertentie
Party Tips