Features + Evenementen
Undercurrent || Nieuwe avonturen op het water

Undercurrent
Nieuwe avonturen op het water

11 oktober 2012
Het is een van de leukste plekken tijdens het ADE-festivalprogramma, de Undercurrent. Een evenementenlocatie in Amsterdam-Noord waar zowel techno, trance als house te horen zijn, 's nachts én overdag, ondertussen uniek uitzicht biedend op het IJ. Toch beleeft de vorig jaar gestarte Undercurrent nu alweer haar laatste ADE op de huidige locatie, volgend jaar 'vaart' het pand weer naar nieuwe avonturen.

Niet ver van de NDSM-loods ligt de Undercurrent, geflankeerd door havenindustrie en kale panden lijkt het bij eerste aanblik niet de feestelijke oase die het zou moeten zijn. Na entree ontdek je echter een aparte ruimte; een flinke zaal uitlopend op een hoge glazen wand, erachter klotst het water van het IJ tegen de ruiten. Kijk je naar de dj, zie je achter hem Amsterdam in de verte, dansen met een grandioos uitzicht, dat hebben we na de 11 niet meer meegemaakt, right?

“Noem dit geen club”, benadrukt mede-eigenaar Raymond Kappert meteen. “De Undercurrent is een evenementenlocatie die we vorig jaar april hebben opgezet voor uiteenlopende doelen. Bedrijfsfeestjes, bruiloften, presentaties, seminars, noem maar op. In totaal bestaat 70 procent van onze activiteiten daaruit, verder doen we veel aan cultuur en dus ook feestjes. Maar dat is niet ons belangrijkste werk, feestjes vinden we vooral heel erg leuk. We houden dit echter beperkt, ook omdat we geen overlast willen veroorzaken in de omgeving.”

Breed gaan
Het voormalige informatiecentrum van IJburg kwam in 2008 al naar de huidige locatie om gebruikt te worden door allerlei creatieve bedrijfjes. Toen Kappert en Wilfred Hunsel er vorig jaar mee aan de slag gingen werd een terras aangebouwd, licht, geluid, een tweede zaal en podia. “We zagen al snel de potentie voor het  geven van feesten”, vertelt hij. “Maar daar wilden we wel selectief in zijn; alleen de beste organisaties, of juist jonge talenten die een keer iets buiten het illegale circuit wilden doen. Zo voorkom je dat er een stempel op het pand komt; na een paar technofeesten zijn we daarom bewust ook andere dingen gaan doen -we willen gewoon breed gaan hier.”

En zo zien we tijdens het Amsterdam Dance Event de meest uiteenlopende artiesten voorbij komen in de Undercurrent. Woensdagavond is er bijvoorbeeld een Cocoon showcase met ondermeer Tobi Neumann en Onur Özer (“voor slechts € 9,-, probeer ergens anders op het ADE maar zo'n prijs te vinden voor zo'n line-up”, aldus Kappert), de volgende avond presenteert UDC er een heuse Full On Ferry, een feest waar Ferry Corsten solo én samen zal draaien met o.a. Sied van Riel, Showtek en Aly & Fila.


Verhuizen
Later in de week presenteren ook dj's als Chris Liebing en Laidback Luke eigen avonden in de Undercurrent, terwijl overdag eveneens feestjes worden gegeven -het pand is goed vertegenwoordigd op het ADE. “Toch wordt dit alweer onze laatste ADE op deze locatie”, zegt Kappert. “We hebben hier maar een vergunning tot maart 2013, dan moeten we verhuizen, ik hoop naar een andere plek in Noord, anders moeten we gaan zoeken in Amsterdam.”

Een club verhuizen, dat klinkt makkelijk. “Ja, we liggen op het water. Palen eruit, elektriciteitskabels los en we kunnen weg. Zo makkelijk kan het zijn, al is zo'n verhuizing natuurlijk wel een enorme kostenpost. Maar het is niet anders; dit was de deal met de gemeente. Ja, benieuwd waar we volgend jaar het ADE zullen beleven, we gaan er deze editie in ieder geval iets moois van maken.”

Kappert prijst de unieke ligging van het pand, de lage drank- en toegangsprijzen, maar ook de toegankelijkheid voor het Amsterdamse publiek. “Met het NDSM-pontje ben je hier zo. En wat we tijdens het ADE doen, zodra het NDSM-pontje niet vaart kun je de hele nacht met een pendelbus heen en weer tussen het Buiksloterveer-pontje en de Undercurrent -3 euro voor een retourtje. Mooie deal toch?”


Undercurrent: TT Vasumweg 93, Amsterdam. Meer info en het volledige programma is te vinden op de website.


txt Nico van der Plas
imgs Undercurrent archief
Advertentie
Party Tips