Features + Interviews
Underworld is terug, en hoe!

Underworld is terug, en hoe!

21 september 2010
Na drie jaar komt het Britse Underworld weer met een nieuw album, genaamd Barking. Waarom de mannen deze titel hebben gekozen en het even stil is geweest rond de band, legt zanger Karl Hyde graag uit aan Dance.nl. Bereid je voor op een interview dat je alleen maar meer nieuwsgierig maakt naar hun komende live performances!

Ten eerste de naam van het album, Barking is niet alleen gekozen omdat het slaat op honden die blaffen. Dat is wat beide heren van Underworld namelijk ook willen doen, ze willen zich kenbaar maken in de huidige muziekbranche waarin het nogal snel op hetzelfde terechtkomt. "We willen staan voor een eigen sound, iets waar we met recht voor de rest van ons leven trots op willen zijn", aldus de flamboyante Karl. "Maar de titel heeft ook te maken met het geboortestadje van ons twee. Ja, je raadt het al, dat Engelse stadje heet ook Barking!"

Vervolgens een korte uitleg over hun afwezigheid van enkele jaren, want duizenden, nee beter gezegd, miljoenen fans wereldwijd hebben de band lang moeten missen! Karl wijt het vooral aan de perfectie, een eigenschap die hij met zijn compagnon Rick Smith deelt. "Alle nummers van dit nieuwe album, tien in totaal, zijn door ons zelf geschreven. We wilden een muziekcollectie tot stand brengen die gezien kan worden als de fijnste Underwold-platen van het afgelopen decennium. Niet dat we hiermee onze andere tracks teniet willen doen, het gaat er eerder om dat dit album een verzamelwerk is geworden van alle stijlen waar we zo van houden."
Dat maakt het dus vrij compact, ook al zijn de nummers weer lekker lang en extra fijn om naar te luisteren. Elektrische melodieën worden meer dan ooit afgewisseld met vocale bijdragen, soms leidt dit tot heerlijke up-beat clubnummers, zoals Always Loved A Film en Scribble, al staat er ook een prachtige ballad op, Louisiana. Een welkome verrassing van het altijd spraakmakende Underworld, dat de muziek ditmaal liet co-produceren door artiesten als Dubfire, Mark Knight & D. Ramirez, High Contrast en Paul van Dyk.

Met elk van deze co-producenten hebben ze een enorme klik, vertelt Karl. “Iedere artiest zorgt ook voor een heel andere inspiratie, vandaar dat het zo’n divers album is geworden met allerlei genres. Het is daarmee gedurfd en innovatief geworden, twee pijlers waarop we al vanaf het begin op proberen te steunen.”
Op de vraag hoeveel fans Underworld wel niet denkt te hebben over heel de wereld, reageert Karl vrij laconiek. “Een miljoen ofzo?” Nou, wij denken wel meer aangezien de band al ruim een kwart eeuw bestaat en er meerdere generaties met hun muziek zijn opgegroeid.
Karl beseft dat dit succes een zegen is in een wereld waarin het maar bitter moeilijk is om aan de top te blijven. Dat hij elke dag samen met zijn beste vriend Rick Smith muziek kan maken, zijn grootste hobby, is “an enourmous blessing!” Ze willen echter wel 'down to earth' blijven, ondanks hun roem en faam. “Vandaar ook deze ode aan onze geboortestad en de belofte dat we dit najaar weer flink gaan knallen op het podium.” Ze zullen heel wat verrassingen voor al hun miljoenen fans in petto hebben… Daar moet je dus simpelweg getuige van zijn!

Het is alweer een tijdje geleden dat Underworld in Nederland optrad, maar dat maken de Britten dit najaar meer dan goed. Om te beginnen staat de band op I Love Techno in Gent op 13 november, vervolgens geven ze acte de presence in de Heineken Music Hall op donderdag 18 november én, last but not least, een dag later verzorgen ze speciaal voor de festivalgangers van STRP een spetterende show in het zuiden des lands. Zorg dat je erbij bent tijdens in ieder geval één van deze events, want Underworld heeft er weer meer zin in dan ooit van tevoren. Met andere woorden: de legendarische house- en electroband is compleet herboren!

txt & imgs Fabienne Robben
Advertentie
Party Tips