Features + Evenementen
UPCOMING! Tauron Festival

UPCOMING! Tauron Festival

14 augustus 2014

Zoveel feesten, zo weinig tijd. Daarom deze blik vooruit, waarin we een feest in de spotlight zetten, als prettige partytip in deze dagen van overvloed. Ditmaal een (nog) redelijk onbekende speler onder de buitenlandse festivals: Tauron Festival.

Wat: IX Festival Tauron Nowa Muzyka 2014
Waar: New Silesian Museum (oude steenkoolmijn), Katowice, Polen
Wanneer: 21-24 augustus 2014
Line-up: KELIS (US), JAGA JAZZIST & AUKSO (NOR/PL), DIXON (DE), WHOMADEWHO (DK), CHET FAKER (AU), MOUSE ON MARS (DE), CLARK (UK), JACKSON AND HIS COMPUTERBAND (FR), TERRANOVA (GER), BEN UFO (UK), KELELA (US), GONJASUFI (US), KODE9 (UK), THE FIELD (SWE) en veel meer...

Wie zitten hier achter?
Een kleine groep enthousiastelingen (het hele festival wordt gedaan door slechts zeven personen) die houdt van muziek, teert op het organiseren van gigs en er trots op is waar ze vandaan komen en via muziek en live events de thuisstad Katowice wilt promoten.

Elk evenement heeft zijn ontstaansgeschiedenis. Wat is het verhaal hier?
De eerste activiteit was in 2006, toen er één podium werd neergezet met vier acts op het affiche -het was simpelweg de behoefte om íets te doen. En uit boosheid en lichte frustratie dat de muziek waar van werd gehouden niet op nationale radio te horen was, niet op tv of online verscheen... Dat moest veranderen door een eigen platform te bouwen en meer mensen geïnteresseerd te krijgen.

Zijn er al hoogtepunten te noemen? Zo ja, welke? Zo niet, wat zijn de verwachtingen?Terug naar nu, wat staat ons deze editie te wachten?
"Tauron Nowa Muzyka Festival bestaat uit een paar kernelementen. De locatie, een gesloten steenkoolmijn tegenwoordig gemixt met een hightech museum en grote overloop die alle podia bestrijkt. De line-up, een mix van oude en nieuwe acts, van jazz tot funk/hiphop tot duistere, zware techno en minimal. De sfeer, altijd vriendelijk en laidback. En de lage ticketprijs, waardoor iedereen wel langs kan komen om plezier te maken.

Terug naar nu, wat staat ons deze editie te wachten?
Deze editie wordt speciaal, want na twee jaar op een andere locatie te hebben plaatsgevonden keert Tauron nu terug naar de mijn. De plek is aardig verbouwd, het wordt helemaal als nieuw en spannend om er te zijn, en deze postindustriële details te mixen met gloednieuwe gebouwen en natuurlijk de muziek! Verder ook aanvullende programmering als workshops, filmvertoningen en meetings -er is best veel te doen eigenlijk.

Is er nog iets moois te vertellen over de locatie, het artwork of eventuele partners?
De locatie moet je zien en ervaren. Dit wordt dus het eerste jaar nadat er een grote architecturale investering is gedaan, als museum ziet het er nu al mindblowing uit, benieuwd hoe dat als festival zal worden!

Wat is dit trouwens voor line-up? Leg eens uit hoe deze namen tot stand zijn gekomen…
Elk jaar gebeurt hetzelfde, er wordt een lijst samengesteld van gewilde, eventuele, nooit mogelijke acts. De organisatie gaat graag tegen de heersende trends in en zoekt acts die over één à twee jaar gewild zijn. Daarom staat Tauron bekend om zijn debuut-shows in Polen en introduceert vaak artiesten aan het Poolse publiek (Roots Manuva, Bonobo, Beach House, Madlib, Mouse on Mars, Chilly Gonzales - het is een flinke lijst).

Nog andere gekkigheid te melden? Een doorgedraaide lichtjockey achter de knoppen, gogo-danseressen of lekkere hapjes tijdens het feest?
Niet teveel verklappen, maar van één ding kun je zeker zijn, dit is het meest vriendelijke, laidback festival waar je ooit bent geweest. Geen dress up, nep stijl, geposeer, alleen maar muziek en good times. Een 'shut up and dance kinda place' waar je ook lekker kunt ouwehoeren met mensen die hetzelfde denken als jij.

Over gekkigheid gesproken, waar kijk je zelf het meest naar uit?
Naar de energie die kan worden gegenereerd als een paar duizend lichamen samen komen, lachen, praten en dansen!

En wat gaat er na het evenement gebeuren? Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Meer muziek. Muziek is alles. Het festival moet zich echt vestigen op de gronden van de steenkoolmijn, de plek voelen en promoten in combinatie met de muzikale line-up. Tauron draait niet om grootte, het is dus ook niet belangrijk om te groeien, het gaat erom oprecht en authenthiek te zijn.

Tenslotte, verder nog iets te melden?
Deel de muziek waar je van houdt, meer valt er niet te melden!

Website/ticket shop

Facebook event page

Ticketprijs: € 35-45

Advertentie
Party Tips