Features + Interviews
Vato Gonzalez || Altijd goed gemutst

Vato Gonzalez
Altijd goed gemutst

01 februari 2009
Het verhaal van Vato Gonzalez laat zich lezen als een moderne jongensdroom: doorbreken via het internet en uitgroeien tot één van de meest geboekte dj’s van Nederland. Door gratis en op een eenvoudige manier mixtapes aan te bieden ontstond er een internethype rond hem. Iedere mixtape van zijn hand wordt duizenden keren gedownload en zijn Dirty House is op dit moment één van de meest populaire termen in de Nederlandse housescene. Het bijbehorende geluid is ondermeer op Valentijnsdag te horen tijdens een speciale editie van F*ckers in de Outland, Rotterdam.

“Dirty House is echt van mij” zegt Vato Gonzalez (echte naam Björn Franken) hierover. “Dirty House is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen muziekstijl. Dirty House gaat over het gevoel wat ik heb bij een plaat. Het gaat erom dat mensen op de dansvloer denken van ‘Damn, hier wil ik van gaan dansen, rennen, vliegen!’. Het is simpelweg muziek met ongelooflijk veel energie.”
Gonzalez loopt zelf ook over van energie en dat wil hij overbrengen op de dansvloer. Kritiek dat zijn muziek niet diep zou zijn verwijst hij meteen naar de prullenbak. “Voor 90 procent van de mensen gaat het er gewoon om dat het losgaat. Ik ben zelf een fanatiek nachtdier geweest en de meeste mensen zitten op zaterdagavond niet te wachten op diepgang. Een dikke garage-plaat pas ik bijvoorbeeld aan met een vocal, zodat iedereen het snapt en lekker vindt. Dirty House staat daarmee lijnrecht tegenover het zogenaamde credibility verhaal wat je overal hoort.”
Met zijn eigen Dirty House label en, sindskort, 010bookings doet hij hetzelfde. “010 is net als Dirty House: een tegengeluid. De hele muziekindustrie in Nederland is Amsterdam minded. 010 houdt er de Rotterdamse instelling op na: hard werken, geen poespas – gewoon kwaliteit.”
Voor zijn succes als dj was Vato Gonzalez ook al met andere dingen bezig, ondermeer met zijn eigen reclamebureau en de HBO-studie Hogere Informatica. “Die moet ik eigenlijk nog een keer afmaken, maar op dit moment is het zinniger om me bezig te houden met mijn artiestenbestaan. Als ik nu weer de boeken in zou duiken, zou ik alle energie die ik in het dj’en gestoken heb weggooien. Mensen vergeten weleens dat voordat je bekend wordt er eerst een periode van vijf jaar nonsens produceren aan vooraf gaat. Ik heb wel veel voordeel gehad van mijn ICT-kennis. Internet is toch een medium waar je met nul euro budget heel veel toffe dingen kunt doen.”
Zijn mixtapes zijn hier een voorbeeld van, maar door de ontzettende drukte lukte het hem de laatste tijd niet om nieuwe versies te maken. Voor 2009 belooft Vato beterschap.“Er komen op zeer korte termijn zeker weer een paar mixtapes! Daar ga ik absoluut niets aan veranderen. Ik blijf daar ook zelf bij mc’en, dat is toch een onderdeel van de mixtapes.”
Optreden doet Vato Gonzalez vanaf januari 2009 alleen nog maar samen met MC Tjen. “Tjen en ik zijn nu officieel getrouwd. We ontmoetten elkaar drie jaar geleden toen hij me ‘s nachts behoedde voor een harde confrontatie met een bus. Daarna zijn we begonnen met af en toe voor de grap wat opnemen en ondertussen ging hij steeds vaker mee naar optredens en is er een soort van chemistry tussen ons ontstaan. Ik heb laatst een keer zonder hem opgetreden en toen miste ik toch iets. Met hem erbij wordt mijn performance echt beter!”
Naast Dirty House is Vato Gonzalez vanaf nu dus ook aan de aanwezigheid van MC Tjen te herkennen. Er is echter nog iets kenmerkends aan Vato Gonzalez, namelijk zijn muts. “Die muts is herkenbaar, op een kilometer afstand zie je al wie er aan het draaien is. Bovendien is mijn muts een statement van mijn hyperactiviteit. Ik ga die muts pas thuislaten als ik geen energie meer heb…daar kun je dus lang op gaan wachten!

Voor nieuwe mixtapes check www.vato.nl.

txt Niels van der Ploeg
Advertentie
Party Tips