Features + Evenementen
VRIJ || Vijf jaar op avontuur in Amsterdam

VRIJ
Vijf jaar op avontuur in Amsterdam

06 februari 2013
Vijf jaar VRIJ, geen slechte score, zeker in deze tijd waarin clubfeesten soms worstelen om in leven te blijven. Maar het Amsterdamse feest is alleen maar populairder geworden. Van stijlvol vrijdagmiddag event ontwikkelde het tot toonaangevend feest op de meest bijzondere locaties, dansen in de Westerkerk of Concertgebouw hoort er tegenwoordig gewoon bij. In aanloop naar hun verjaardagsfeest spraken we met VRIJ-frontman Peter Kan.

“Er moest iets veranderen”, aldus de organisator over die eerste edities van VRIJ. “Vrijdagmiddag stond bekend om haar borrels, maar niet om leuke feesten. Wij wilden het uitgaan eigenlijk vervroegen, de kloof tussen middag en nacht overbruggen. Dus zijn we vrijdagmiddagfeesten gaan opzetten, daarbij bewust niet de term ‘borrel’ gebruikt, het moest echt een feest zijn. Dat lukte niet altijd, maar vaak hebben we hele spannende edities gehad.”

Eigen identiteit
Kan en consorten zochten het hierbij aanvankelijk in bekende Amsterdamse horecaplekken. Van café-restaurant Zink in het Marnixbad en de Odeon tot Strand-Zuid, overal werd een apart VRIJ-sfeertje gecreëerd. “Op een bepaald moment wilden we nog meer onze eigen identiteit eraan geven”, vertelt hij. “Dus zijn we op zoek gegaan naar aparte plekken. Een keertje in de Westerkerk, de Oude Kerk op de Wallen, de busterminal onder het Museumplein, waarvan één editie in januari, dat was nog best koud, en later twee festivals in het Olympisch Stadion. Die locaties én het tijdstip maakten VRIJ redelijk uniek, het werd een begrip in de stad.”

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ECnh70ztVf8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tel daarbij op de muziek, die op VRIJ niet werd gebracht door de meest voorspelbare dj’s. “We hadden daar wel onze ideeën over. We wilden een voortrekkersrol hebben, niet de eerste de beste house-dj programmeren, maar artiesten uit de underground. Dj’s als Tensnake of Aeroplane, of Crazy P met live band. Hierdoor hebben we het ons publiek niet altijd even makkelijk gemaakt, veel namen waren nog niet bekend toen ze bij ons stonden, maar zo wilden we het simpelweg doen. Uiteindelijk krijgt je feest daardoor wel meer karakter.”

VRIJ Festival
In deze door festivals gedomineerde scene was een outdoor variant van VRIJ een logisch gevolg. Met het Olympisch Stadion had Kan ook meteen een unieke locatie te pakken, maar om nou een festival op vrijdag te organiseren… “Tja, dat is lastig”, erkent hij. “De eerste editie in 2011 begonnen we ook veel te vroeg, erg moeilijk. Vorig jaar zijn we ook wat later begonnen, dat ging beter, al gaan we het dit jaar helemaal anders doen.”

Kan wilt terug naar de basis van VRIJ, meer intiem en feestelijk. “We hadden vorig jaar veel goeie namen, van Maceo Plex en Tensnake tot The Magician en Sander Kleinenberg. Erg cool, maar daardoor werden we echt beoordeeld als festival, terwijl we juist niet in dat concurrentieveld van al die dancefestivals willen zitten. Bovendien draaide het zo wel erg om de muziek, dat was niet de bedoeling.”

“Dit jaar gaan we dus iets kleiner en is er weer meer focus op de randprogrammering, leuke acts, lekker eten en drinken. Ja, ook een andere locatie, maar daarover maken we binnenkort meer bekend.”

Vijf Jaar VRIJ
Want eerst is er dus die verjaardag. VRIJ keert terug naar het Concertgebouw, nadat het daar tijdens afgelopen ADE voor het eerst neerstreek met ondermeer een grote show van Junkie XL. Nu zijn het onder andere Aeroplane en de waanzinnige sterke coverband Memphis Maniacs die het feest gaan bouwen. “Het is een verjaardag, ditmaal gaan we het onze bezoekers niet moeilijk maken”, grinnikt Kan over die programmering. “Aeroplane is al vaker bij ons geweest, dat is altijd raak. En met de Maniacs weet je ook dat het dak eraf gaat. Verder viert Miss Melera in de kelder haar verjaardag met een wat meer techy line-up en gebeurt er in de gangen van het Concertgebouw nog van alles.”
 
Hoe het kan dat VRIJ altijd als eerste dit soort locaties weet te scoren, Kan heeft er wel wat redenen voor. “Het tijdstip is handig”, begint hij. “Maar ook onze doelgroep is prettig, een ouder en hoogopgeleid publiek, daar hebben we nog nooit ellende mee gehad. En voor het Concertgebouw is het goed om zulk publiek een keertje binnen te hebben, zo verbreedt je je achterban. Maar bovenal spreekt ons verleden voor zich; we hebben al zo vaak op aparte locaties gezeten, nog nooit slechte ervaringen! Dan kun je wel wat potjes breken. Ja, het Concertgebouw komen we ook nog wel een keer terug, het avontuur is nog lang niet voorbij.”

5 Jaar VRIJ: vrijdag 22 februari van 19.00 tot 03.00 uur, Concertgebouw Amsterdam. Meer info op de VRIJ website.

txt Nico van der Plas
imgs Aico Lind

Advertentie
Party Tips