Features + Evenementen
Vrijland Festival || Eigenzinnig Bevrijdingsfeest in Amsterdam

Vrijland Festival
Eigenzinnig Bevrijdingsfeest in Amsterdam

22 april 2013
Dit jaar wordt Bevrijdingsdag eindelijk eens onderstreept in Amsterdam wanneer er het Vrijland Festival wordt neergezet. Een coole samenwerking tussen party-organisaties Cartel, Amsterdam Roest en Backstage en Overdose.am op een sfeervolle industriële locatie. “Het werd de hoogste tijd.”

Wytze Dijk (Cartel) is er duidelijk over, er móest simpelweg iets gebeuren op 5 mei. “Er is deze dag eigenlijk nooit iets voor jongeren in Amsterdam. Dat moest veranderen, samen met de jongens van Roest heb ik daarom het Vrijland Festival bedacht. Niet zozeer een super groot evenement, maar een gezellig samenzijn met typische Bevrijdingsdag-elementen.”Locatie is het Oostenburgereiland, bekend van Roest, en een terrein waar Dijk in 2010 ook al eens een feest organiseerde. “Ik ben verliefd op die plek! Zo’n mooie industriële locatie, daar móest gewoon iets gebeuren. Het was alleen moeilijk met toestemming van de gemeente, dat is nu gelukt. En er is genoeg animo, het festival is nu al helemaal uitverkocht.”

Heeft ongetwijfeld ook te maken met het programma. Want er staan een paar interessante dj’s, ondermeer Mike Huckaby, Portable, Claro Intelecto, Melon, San Proper, Benny Rodrigues en Studio Barnhus (aka Petter, Axel Boman & Kornél Kovács) zijn van de partij. Nog opvallender is wat er naast de muziek gaat plaatsvinden. “De muziek is er voor de liefhebbers”, zegt Dijk. “Een belangrijk onderdeel van het festival, maar niet het enige. Toen we dit festival bedachten beseften we dat er op Bevrijdingsdag te weinig gebeurt in Amsterdam, zeker voor jonge mensen. Daarom hebben we een hoop ander vertier bedacht.”Dijk noemt een rijdende bioscoop, de Overdose.am Vrijmarkt, een vrijheidsmaaltijd waarbij iedereen samen aan één grote tafel zit, de mogelijkheid om te trouwen voor een dag. Enzovoorts; vrolijke ongein en prettig vermaak van 11 tot 23 uur. “Er komt een hula hoop paradijs, ‘technorobics’ om aan het begin van de dag een beetje warm te draaien, ballen gooien met Steven de Peven, er zijn geheimschrijvers die dingen gaan voordragen. En we hebben een moment op de dag ingeruimd om stil te staan bij het feit dat het Bevrijdingsdag is met een korte toespraak van Elfie Tromp. Ja, het hele terrein wordt benut, overal gebeurt wel iets.”

“Erg leuk, we zien hierdoor dat veel mensen naar Vrijland komen die geen idee hebben wat voor muziek er zal worden gedraaid. Veel vrouwen ook, terwijl er toch best wat techno op het programma staat. Maar goed, de buiten area is wel toegankelijker… Er komt gewoon een leuke mix van mensen, dat is volgens mij de ideale voorbode van een supergoed festival.”

Vrijland Festival: zondag 5 mei, Oostenburgereiland, Amsterdam.


txt Nico van der Plas
imgs Vrijland Festival archief
Advertentie
Party Tips