Features + Evenementen
Welcome To The Future 2016 || Het ultieme zomerfestival

Welcome To The Future 2016
Het ultieme zomerfestival

25 juli 2016

Voor het Welcome To The Future Festival was de doelstelling voor de editie van dit jaar duidelijk. Terugkomen aan de top van de voedselketen der underground zomerfestivals, waar het door het noodlot vorig jaar weggevallen was. Dance.nl ging kijken of het festival daarin slaagde.

Weergoden

25 juli 2015 was een zwarte dag in de geschiedenis van Welcome To The Future. Door een zeldzame zomerstorm moest het festival (samen met enkele andere festivals) afgelast worden en kon het tienjarig jubileum niet gevierd worden. Het credo voor dit jaar is daarom duidelijk: rehabilitatie. En gelukkig compenseren de weergoden het festival voor de ellende van vorig jaar: de gehele dag zomerse temperaturen van rond de 25 graden en geen spatje regen. Dat kan niet mis gaan.

Er is dit jaar veel ingezet op promotie, waarschijnlijk ook omdat Welcome To The Future geen enkel risico wilde nemen. Het kan namelijk snel gaan in het festivallandschap, vraag dat maar aan festivals als Dance Valley en Pinkpop, die van de een op de andere dag geen ticket meer aan de straatstenen wisten te slijten en weer even zo snel weer terug waren aan de top. Na het debacle van vorig jaar kan Welcome To The Future zich een dergelijk tegenvaller eigenlijk niet permitteren. En het betaalt zich uit, want in de laatste week voor het festijn worden er doorlopend duizenden kaarten gezocht en is er slechts hier en daar een enkeling die een ticket aanbiedt.

Vergeet Ibiza

Ondanks dat de grootgrutters van ID&T het festival runnen, is Welcome To The Future geen mainstream festival, maar wel één van de meest geliefde. Verwacht hier geen grootse headliners zoals op Dance Valley, Mysteryland of Extrema: nee, dit festival zoekt het meer in de gemoedelijkheid, in de melodie, aan de zonnigere kant van het house- en technospectrum. Dat is natuurlijk geen verrassing gezien de historie van het concept en de innige band die het festival heeft met Amsterdam en in het bijzonder had met wijlen Studio 80. Geen wonder ook dat die stroming zijn eigen podium altijd kreeg en krijgt in de vorm van een ‘Amsterdams’ podium. Daar voert zomerse en zwoele house de boventoon vandaag.

Sowieso komen het weer en de zonnige muziek vandaag compleet samen rondom de Zanddijk in Het Twiske. Vanaf de entree tot aan het einde is de sfeer overal aangenaam, vrolijk, relaxed en slechts bij vlagen uitgelaten. Hip, maar niet hipster of hippie, trendy en modieus maar geen jetset of VIP: de setting voor het ultieme zomerfestival.

Age of Love

De artiesten van de dag doen ook zeker een duit in het zonnige zakje. Kom niet naar Welcome To The Future om technohitjes te horen zoals op Awakenings, kom niet naar Welcome To The Future voor een zware duistere (hard)technoset à la Reaktor, kom niet naar Welcome To The Future voor het experiment en vergeet Ibiza: het is er gewoonweg niet. Daarvoor kom je ook niet naar dit festival, dat grossiert in kwalitatief hoogwaardige techno- en housesets zonder echte uitschieters. Dit festival staat voor vrijheid en blijheid.

Karotte laat dat zien, wanneer hij een dansje waagt op de dj booth tijdens zijn set met Gregor Tresher; Carl Craig laat dat zien, wanneer hij het pulserende Oxia van Domino lanceert in de als intieme club aandoende Circus-tent; DJ Sneak, koning van de gangsterhouse, laat dat zien door zijn muzikale gangstermasker ietwat thuis te laten vandaag en zich op de sociale media als een kind in een snoepfabriek vol lof te uiten over het festival, daar waar normaal menigeen het moet ontgelden.

Zelfs Chris Liebing en Len Faki houden zich aan dit credo: zij zetten de bassline in de technotent wel wat aan als de duisternis valt, maar echt gemeen wordt het nooit. De heren van Pan-Pot weten het festival op het hoofdpodium tenslotte samen te vatten in één track, en dat is nog de afsluitende ook: de klassieker Age Of Love, en passender kunnen ze dat niet doen.

Ellende vergeten

Want naar Welcome To The Future kom je voor de totaalbeleving van een zomerfestival, en daar slaagt de organisatie met vlag en wimpel in. Het festival dat zich altijd groen en duurzaam profileert, trekt die duurzaamheid dit jaar ook weer door op het perceptievlak. Wanneer iedereen na middernacht richting auto, bus of fiets wandelt is de ellende van vorig jaar allang weer vergeten.

Overigens openbaart zich na middernacht eigenlijk het enige minpuntje waar Welcome To The Future waarschijnlijk niet heel veel meer aan kan doen dan het nu doet: de smalle wandel- en rijwegen van het Twiske lenen zich gewoonweg niet voor de aan-, en met name de afvoer van tienduizenden mensen naar en vanuit zo’n klein stukje natuurgebied. Maar of dat deze ultieme festivaldag kan bederven? Bedenk het zelf maar.

Beoordeling: 4,5 uit 5 sterren.

Txt: Colin Kraan / Imgs: Fotograafniels.nl (header pic) & Knelis

Advertentie
Party Tips