Features + Evenementen
Welcome To The Future 2017 – Succes maakt een beetje blind

Welcome To The Future 2017 – Succes maakt een beetje blind

25 juli 2017

Het ging na afloop van Welcome To The Future afgelopen zaterdag alleen nog maar over één ding: de logistiek en de af- en aanvoer van bezoekers naar het festivalterrein. Een onderwerp overigens dat Welcome To The Future al jaren parten speelt. Maar er werd ook nog een festival gehouden waar het gelukkig beter toeven was.

Welcome To The Future had het flink te verduren afgelopen zaterdagnacht. Op de day after, de zondag, vlogen de berichten met daarin de woorden “Schaam je!” als warme broodje over toonbank van de Facebookpagina van het festival. Daarover later, want gelukkig had het geen betrekking op het festival zelf.

Prostituees en Jack de Gier

Vorig jaar verliep alles nog nagenoeg perfect in zomerse temperaturen. Zomers is het deze zaterdag echter maar deels. Het is warm, maar niet erg zonnig, bij tijd en wijle zelfs wat broeierig. Regen is voorspeld voor later op de dag.

Je gebruikelijke ‘rondje maken’ moet je dus ‘s middags doen. Dat rondje laat vooral zien dat Welcome To The Future qua indeling en stages niet veel verschilt van vorig jaar. Sommige podia zijn met zeer veel zorg aangekleed: Zo draaien Sandrien en Carlos Valdes hun vrolijke mix van zomerse house en techno op de Amsterdam Stage ook in een typisch Mokums decor. Achter het podium is een rijtje typisch Amsterdamse gevels neergezet, compleet met rode lichtjes, peeskamer én prostituees.

Het housepodium is nagenoeg eender dan vorig jaar, maar kent met onder andere Kerri Chandler, Lil Louis en Noir wel compleet andere namen. Maakt overigens niet uit voor de sound, want die is, zoals altijd bij Welcome To The Future vrolijk en funky met een vleugje soul.

Het hoofdpodium is weer herkenbaar aan de regenboogkleuren, die ook hier in een aantal lieflijke huisjes als decor zijn verpakt. Het is bij deze main stage ‘s middags nog erg braaf, misschien iets té. Een storing in de pinautomaten en de aanwezigheid van cultvoetbalheld Jack de Gier (wie kent ‘m nog?) zorgen nog voor wat lichte reuring onder het publiek, maar ook niet meer dan dat.

Motregen en dark horses

Daarna wordt het bij tijd en wijle een beetje rommelig. Dat komt vooral door lichte regenbuitjes. Veel bezoekers reageren nogal overtrokken op deze motregen en vluchten bijna panikerend de tenten in wanneer de druppeltjes naar beneden vallen. Dat is wel wat vervelend, want die raken daardoor overvol.

In de clubhuis-achtig aandoende Basement is dat merkbaar. Het ene kwartier is normaal bewegen er niet bij, een kwartier later heb je een zee aan ruimte. Deze Basement stage is muzikaal gezien overigens een aanwinst en zorgt voor wat meer technopunch, iets dat vorig jaar miste. Hier vind je een aantal dark horses uit de scene zoals Roman Poncet, Audion en Monoloc. Het is prettig ook hier een wat donkerder geluid te horen naast het gebruikelijke technogeweld in de enorme technotent. Wel staat de Basement er wat verloren bij op het terrein. Voor een wc-bezoek moet je vanaf hier toch wel een stukje lopen en het enige barretje net buiten het gebouwtje wordt bezet door slechts twee personen die de drukte amper kunnen bijbenen.

Technotreinen en overvolle tenten

Dan hebben we uiteraard nog de al genoemde technotent, waar, jaar in, jaar uit, de grotere jongens uit datzelfde genre mogen staan. ‘Onze’ ROD pakt hier duidelijk de publieksprijs als we af mogen gaan op het applaus wat hem na zijn set vol acidtonen ten deel valt. Chris Liebing pakt de handschoen dan vervolgens op in zijn treintechnostijl met de gebruikelijke focus op de bassline, waarbij het happen is naar lucht.

Wanneer Dave Clarke het na Liebing oppakt is het ondertussen al even aan het regenen, en niet zachtjes ook. De technotent raakt daardoor vol, een beetje erg vol, en flink wat bezoekers besluiten al naar huis te gaan. Ook Clarke doet wat dat betreft helaas een duit in het zakje want vooral zijn middenstuk is een wat onbegrijpelijke mix van allerlei stijlen en tempowisselingen met een overvloed aan gescratch en breaks tussendoor. Dat is nu juist wat een afsluiter in een technotent het publiek niet moet aandoen. Tegen het einde gaat het tempo wel weer flink omhoog en is het ook buiten weer droog, maar dan is het eigenlijk al te laat. De meeste bezoekers zijn zich dan al druk aan het maken over de logistieke problemen die ontstaan bij het verlaten van het festival. Want ja, daar moet helaas toch nog wel iets over gezegd worden.

Logistieke problemen en ‘We gaan niet meer naar huis’-bussen

Het liep dus allemaal niet zo lekker na afloop, maar op zaterdagavond werd al snel door de organisatie via social media een bericht geplaatst waarin de organisatie overmacht als reden aangaf: op de N516 ter hoogte van de aansluiting met de A8 in Oostzaan waren twee taxi’s en een personenauto op elkaar gereden. Niets aan te doen dus, volgens de organisatie.

Toch is dat iets te gemakkelijk. Weliswaar is het de organisatie niet aan te rekenen dat er een ongeluk gebeurt, maar de logistieke situatie op en rond het terrein in het Twiske is al jarenlang bekend bij diezelfde organisatie en ook al jarenlang een flink discussiepunt onder bezoekers. Er is gewoonweg veel te weinig parkeerruimte, en het festival is daarnaast door de jaren heen zo groot geworden dat deze situatie alleen maar verslechterd is. Het Twiske is gewoonweg niet geschikt voor een festival met een bezoekersaantal van 15.000 of meer.

Wat vooral opvalt is dat Welcome To The Future ook geen plan B heeft voor situaties zoals die van zaterdagavond. Er kan niet geschakeld worden naar andere oplossingen. Als het weer nog wat slechter was geweest dan afgelopen zaterdagavond en –nacht was een Dance Valley 2001-achtig scenario op kleinere schaal niet geheel ondenkbaar geweest. En dat terwijl men al wist dat er voor de avond niet zulk fraai weer was voorspeld.

Men heeft het wel geprobeerd. Meer dan ooit werden er pendelbussen ingezet en werd er via diverse kanalen gecommuniceerd dat men vooral met de fiets moest komen. Dat werkt echter niet meer bij dit festival in de huidige opzet. Fietsen naar het Twiske is zeker aan te raden, maar Welcome To The Future is allang niet meer dat lokale feestje voor de Amsterdammer. Vanuit het hele land werden zaterdag touringcars vol bezoekers naar het Twiske vervoerd met veelzeggende (en achteraf gezien zeer toepasselijke) namen als de ‘We gaan niet meer naar huis-bus’ en de ‘Borrel Party-bus’. In combinatie met de veelheid aan pendelbussen en de gebruikelijke overvloed aan bezoekers die tóch met de auto komen (want ja, terugfietsen in de voorspelde regen wil je ook liever niet) liep alles natuurlijk toch vast, op de heenweg zelfs al.

Eigenlijk kun je na zo’n editie, die verder qua gezelligheid, muziek en sfeer prima was, nog maar twee dingen doen: of minder mensen toelaten (een stage meer of minder zal echt niemand opvallen) of het festival verplaatsen naar een andere locatie. Het enorme succes dat het festival jaar in jaar uit is, heeft de organisatie misschien wat blind gemaakt voor de ernst van de logistieke problemen. Er zijn wel inspanningen gedaan om een en ander op te lossen, maar de genomen maatregelen waren verre van afdoende, dat is wel gebleken. We zullen volgend jaar gaan zien hoe Welcome To The Future deze handschoen oppakt.

Txt: Colin Kraan / Imgs: Remko van Diggelen

Advertentie
Party Tips