Features + What Happened?
What Happened? Club It

What Happened? Club It

01 maart 2009
Hoe gekker, hoe beter. Dat was toch wel het devies in de begindagen van de Nederlandse clubcultuur, toen met name extravagante clubs als de RoXY en It in Amsterdam de toon zetten. Volgens dj Marcello, vrijwel vanaf de start betrokken bij de It, was het de combinatie van nieuwe muziek, een bruisende gay-cultuur en de hang naar gekte zoals die begin jaren 90 op Ibiza werd ontdekt. En dan was er natuurlijk ook Manfred Langer, eigenaar van de It en altijd stralend middelpunt van zijn club. “Zoiets hadden we in Amsterdam nog niet meegemaakt”.

Net terug van vakantie ontdekte Marcello in 1989 de zojuist geopende club It. “Normaal kom je terug en merk je dat er weinig is veranderd. Nu had iedereen het ineens over een nieuwe club in de oude Bebop, het voormalige Flora Palace aan de Amstelstraat. Ik ben er gaan kijken en was er na drie maanden al één van de vaste dj's. Dat was toen nog gewoon ouderwets werk; je kwam om vijf voor elf binnen, deed je ding tot vier, vijf uur, of wanneer Manfred zei dat we gingen stoppen, en dan ging je naar huis. Ik hoefde geen promotie te doen ofzo, iedereen deed zijn eigen ding. Daarbij, er waren ook helemaal geen flyers, die waren er slechts een paar keer per jaar, zoals een keer voor de Hollywood Party, met de onvermijdelijke reis naar Las Vegas als hoofdprijs. Verder nauwelijks; ik heb zes jaar in de It gedraaid, maar volgens mij nog nooit op een flyer gestaan!”
Dat was ook niet nodig, vertelt de Amsterdammer, elke avond stond er een rij van minstens veertig meter. “De club zat op een golf. Van donderdag tot en met zondag was het er druk, om half twaalf wilde iedereen al helemaal los gaan. Het was ook zoiets nieuws; je had natuurlijk net house, terwijl veel mensen ook de uitbundige feesten op Ibiza begonnen te ontdekken. Dat had je nog niet in Amsterdam, daar heeft de It verandering in gebracht. Manfred maakte er een extravagante gayclub van, met acts en danseressen, een goed geluidssysteem en lichtjockey -alles was even belangrijk. Zo kreeg het een breder publiek dan alleen homo's, het werd een trendsettende plek voor de hele stad.”

Terwijl er aanvankelijk niet alleen house werd gedraaid. “Veel Top 40”, zegt Marcello, die de donderdag en zondag voor zijn rekening nam. “Van de Lambada tot Michael Jackson. Tussendoor hoorde je dan commercielere house. Ik draaide vanaf het begin echter bijna alleen house en dan liefst diepere dingen wat juist het - hoognodige - contrast gaf met de, laten we zeggen, carnavaleske sfeer. Eerst kreeg ik veel kritiek, ik zou de travestieten wegjagen met die muziek, maar toen de avonden drukker werden verstomde die al gelukkig na een tijdje.”
Belangrijk was ook de aanwezigheid van Manfred Langer, de Oostenrijkse eigenaar van de It. “Ik zag laatst de Toppers op tv, in van die glimmende pakjes. Zo liep Manfred er ook ongeveer bij, haha! Hij had dan zo'n vast hoekje naast de dj-booth, daar stond hij dan de hele avond te schitteren en 'heug en meugjes' (kleine gemixte shotjes) uit te delen. Hij bedacht ook de gekste ideeën voor zijn avonden, was enorm gastvrij naar de bezoekers. In tegenstelling tot de RoXY, waar men er prat op ging dat ze iemand als Prince geen vipruimte gaven, was Manfred in staat de straat op te rennen als Eddie Murphy was gespot om die alle ruimte in de club aan te bieden. Zo werd de It echt een club met grote namen over de vloer, maar ook een trendsettend partypubliek.”

Nadat Marcello samen met Eelko Anceaux in '95 begint met de Chemistry-avonden in Escape blijft hij nog anderhalf jaar verbonden aan de It. Manfred Langer is ondertussen overleden aan keelkanker en de club voert langzaam een ander beleid. “Naar mijn mening was de neergang al ingezet toen Manfred nog leefde”, zegt Marcello. “De club ging ten onder aan zijn eigen succes; op een gegeven moment waren alle gekke acts wel gedaan, vergeet ook niet dat we indertijd vier dagen per week open waren, het was niet meer zo bijzonder. Bovendien waren er midden jaren 90 al veel meer houseclubs en -feesten. Na Manfreds dood wilde de club ook meer de Jean-kant op, daarom was het ook wel prima dat ik 200 meter verderop mijn eigen feest deed.”

Met Jean werd er gekozen voor een veel commerciëler geluid, aldus Marcello. “Wij waren destijds muzikaal gezien als water en vuur, al konden we het verder goed met elkaar vinden, hij draaide gewoon andere muziek dan ik. Met zo'n commerciëlere richting krijg je echter een publiek dat vooral op vrijdag en zaterdag komt, al liepen die nog steeds erg goed. Met de politie-inval in '99 leek het echter definitief voorbij met de It. Ik ben nog op de heropening geweest, daarna niet meer.”
Een verbouwing onder nieuw management in 2002 kon de club ook niet helpen. Geluidsoverlast en teruglopende bezoekersaantallen dwongen de club in 2005 tot sluiting, al snel gevolgd door de sloop van deze ooit zo baanbrekende locatie. “Je kunt zeggen dat we tegenwoordig een kleurrijke club als de It missen”, zegt Marcello. “Het gevoel van verbondenheid, het trouwe publiek, de extravagantie, een sfeer om te snijden -dat zie je nergens meer. Maar de tijden zijn ook veranderd, als de tijd rijp is komt er hopelijk vanzelf weer zo'n onvergetelijke plek.”

Meer info op Discotheek.iT.

Txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips
  • donderdag 12 september
    eilân
    Terschelling, Terschelling
  • donderdag 6 juni
    Pollerwiesen x Reaktor
    Revierpark Wischlingen, Dortmund