Features + Evenementen
Whoosah || Een nieuwe vibe in Den Haag

Whoosah
Een nieuwe vibe in Den Haag

11 december 2012
Den Haag bruist weer, met dank aan een paar opvallende feesten in strandclubs Whoosah en Naturel. Nu is het al jaren gezellig aan het Zwarte Pad in Scheveningen, sinds programmeur Floris Groeneveld de scepter zwaait bij eerdergenoemde clubs is er werkelijk een vibe gaande, eentje die zowel publiek als artiesten heeft gegrepen. Logisch dat Groeneveld nu ook feesten in de winter is gaan geven, ineens wordt er weer gedanst in de Hofstad.

Want het was een tijdlang erg moeilijk een goed feest in Den Haag te vinden. Soms iets leuks in het Paard van Troje, verder bleef het behelpen in de stad waar ooit zoveel legendarische feesten (we noemen een Silly Symphonies, een Club Exposure) te vinden waren. “De gemeente heeft op gegeven moment de fout gemaakt om akkoord te gaan met overwegend commerciële dancefeesten”, vertelt Groeneveld. “Dat trekt een fout publiek, waardoor je allerlei opstootjes en gedoe kreeg -dat heeft dance hier een slechte reputatie gegeven.”

Weinig medewerking dus van de gemeente. “Terwijl wij nooit problemen hebben gehad”, aldus Groeneveld, die al twee keer de vergunning voor een feest in (stadslocatie) De Kerk ingetrokken zag worden, zonder noemenswaardige reden. “We hebben nu een nieuwe plek gevonden voor onze winterfeesten, Bink Vijf Hoog, en geven 24 december een feest in het daaronder gelegen Pip Den Haag. Wat kleiner, intiemer en daardoor ook wel heel leuk. Maar tja, steeds een andere locatie is misschien leuk, een beetje vastigheid zou zeker fijn zijn -de stad kan een goeie nachtclub ook wel gebruiken.”

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/GpHJnbtzT88" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vaste scene
Er is in ieder geval publiek voor de (deep)housefeestjes die hij in gedachten heeft. Sinds Groeneveld drie jaar geleden programmeur werd bij Whoosah en Naturel is er steeds meer een vaste scene ontstaan. Mensen die houden van warme muziek; gevoelige techno en diepe house. “Dat is wat hoort op het strand. Deephouse is heel toegankelijk, maar kan ook een flink feest bouwen. En dat is precies wat ik wil; ik wil het gezellig houden, geen herrie. En laat daar nu net een heel nieuw enthousiast publiek voor zijn ontstaan.”

De Hagenaar haalde zo veel opvallende artiesten naar Scheveningen. Bijzondere avonden met Innervisions-dj's Âme en Dixon, de dj's van Diynamic voor hun tweede bezoekje aan Nederland. “Daar hebben we geluk mee gehad. Ik kende ze al, geloofde in die sound en haalde ze hierheen. Dat werkte goed, ook omdat het publiek helemaal uit zijn dak ging. Bijna alle dj's die we op het strand hebben gehad vroegen nadrukkelijk of ze terug mochten komen, zo blij waren ze met de sfeer hier.”

Oorzaak volgens Groeneveld, de vrijheid die artiesten krijgen én het familiegevoel dat er heerst. “We kunnen die dj's niet de fee's betalen die ze op grote feesten krijgen, maar wel volledig vrij baan geven op zo'n avond. Wil je vier uur draaien, vijf uur of langer? Maakt ons niet uit, doe wat je wilt. En dan staat de dj-booth ook gewoon tussen het publiek, zodat iedereen het goed ziet, en hebben we vaak hetzelfde personeel, van bar tot wc. Dan ontstaat er iets familiairs.”

Happy birthday
Een band bouwen met artiesten en publiek, dat is wat er intussen is gebeurd. “Vorig jaar vierde Kristian van Âme zijn verjaardag in de Naturel. Dan staat er ineens 700 man 'happy birthday' te zingen, dat zijn mooie dingen. Ja, hij komt ook weer terug, op 2 februari doen we een feest in Den Haag met hem, staat hij acht uur lang achter de draaitafels. Ja, op zijn verzoek, die jongens voelen gewoon dat hier iets gaande is.”

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/w2pns8Uno4E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

En zo staat er meer moois te wachten in 2013. Groeneveld verklapt nog niets, maar zowel nieuwe als oude bekenden komen in de zomer weer richting het Zwarte Pad. In de tussentijd doet zijn crew wat winterfeesten in Den Haag, in de hoop dat de vibe van het strand ook op de stad overslaat. “Het lijkt er wel op”, lacht hij. “Laatst hadden we Betoko in de Bink Vijf Hoog, die was hier niet weg te slaan! En het was volle bak, we krijgen nu echt allemaal complimenteuze mailtjes, er is een soort Whoosah-fanbase aan het ontstaan. En de gemeente doet nu ook zijn best om onze feesten daar te ondersteunen. Ja, Den Haag wordt langzaam weer een partystad.”

Up next: Whoosah & Pip presenteren Nachtmis pt. 2, maandag 24 december met dj's Remy, Warren Fellow, Melon, Sandeep, Unders, Flowers Greenfield, Spencer Queen, Warme Daan & Len en meer tba. Meer info op de website van Whoosah.

txt Nico van der Plas
imgs Whoosah archief

Advertentie
Party Tips