Features + Evenementen
Wildeburg Festival: De verrassing en het avontuur

Wildeburg Festival: De verrassing en het avontuur

19 juli 2017

In 2016 bewijst Wildeburg zich als kleine broertje van Into The Woods prima staande te kunnen houden in festivalland. Ondanks dat het aantal tickets een jaar later meer dan verdubbeld is, zijn de kaartjes binnen een kwartier alweer uitverkocht. Wat maakt Wildeburg zo bijzonder? De verrassing en het avontuur.

De locatie die wederom wordt gebruikt voor het festival is een prachtig aangelegd natuurgebied: Netl de Wildste Tuin, bij Kraggenburg in Flevoland. Het festival vindt plaats op een strandje bij een grote vijver, zandduinen eilandjes en grasvelden. Bovendien heeft De Wildste Tuin naar eigen zeggen “de grootste bamboejungle van Nederland, ongeveer 12 voetbalvelden groot.” Dat bamboebos herbergt verschillende verrassingen, al zijn niet alle verhalen die ik gehoord heb te verifiëren. Gedurende de nachten zie ik door de bamboestengels bijvoorbeeld een dicobal die een meter of tien van het pad staat. Eromheen de silhouetten en schimmen van festivalbezoekers die staan te dansen. Of sekteleden, bezig met een of ander idioot ritueel? Een geheime rave op een bus in het bamboewoud blijft, ook na lang zoeken, onbevestigd (al schijnt dit wel heel vet geweest te zijn). Op de binnenkant van het festivalarmbandje staat de magische boodschap ‘derde bamboe links’. De betekenis is me nog steeds onduidelijk.

Van kriebelmeisjes tot pannenkoeken

Omdat er flink wat extra tickets zijn verkocht, was uitbreiding van het terrein noodzakelijk. Zo zijn er twee extra stages toegevoegd aan het festival. De voormalige parkeerplaatsen naast het terrein zijn opgeslokt door de camping, waardoor er ruimte is voor extra kampeerders. De mensen die nu met de auto komen moeten bijna een halfuur lopen naar het nieuwe parkeerveld. Al op donderdagavond, als er nog geen stages open zijn, wordt er in de verschillende partytenten op de camping een feestje gebouwd (s/o naar de limoncello van Kamp Rotterdam).

De camping, gelegen op een groot grasveld, gaat over in een soort marktplein. Van kriebelmeisjes tot pannenkoeken, van schoenen tot een patatje rendang, allerhande kraampjes zorgden ervoor dat aan de festivalbezoeker niks ontbrak. Behalve op zaterdag, toen de lange vloei en tip op waren bij de campingwinkel. Maar zelfs toen hielden de verrassingen niet op: de jongen achter de kassa kon best wat missen en beloofde dat ik na zijn shift wat kon bietsen. Yes. Banken rondom een groot vuur zorgden ervoor dat het dag en nacht gezellig was. Ook de Wildlive-stage was hier te vinden. Vanaf dit live-podium dreven de dub- en reggaebassen van onder andere Juicebag en Afriquoi de camping over. Ook was het mogelijk op via 96.6 FM te luisteren naar Radio De Koperen Hond. Vanuit hun plekje in het Bamboebos werd er live radio gemaakt inclusief overgestuurd schreeuwen van de DJ’s. Goud.

The Love Triangle saves the day

Op de podia zijn verschillende knallers uit binnen- en buitenland te vinden, waaronder DJ Tennis, Ben UFO en David Vunk. Colin Benders A.K.A Kyteman heeft zijn trompet aan de wilgen gehangen en zijn modulaire synthesizer in elkaar gezet, waarmee hij een harde electro liveset bouwt. Joy Orbison cancelt zijn optreden, waarna Job Jobse zijn set doortrekt samen met nachtprogramma Luc Mast en Elias Mazian. Als drie powerrangers samen vormen zij The Love Triangle en zorgen ze voor een waardige afsluiter van het festival. Het 24-uursfestival zorgt ervoor dat het nooit stil is op het terrein, al werkt dit niet altijd even opbouwend voor de muzikale nacht. Op zaterdagnacht bijvoorbeeld, lijkt de muziek op sommige stages vast te lopen onderweg naar een climax, wat een soms onbevredigend gevoel van tijdloosheid schept.

Het weer, de oncontroleerbare factor die een bepalende rol kan hebben in het verloop van het festival, schoot verschillende kanten op. Zo kwam de regen aan het begin van het festival met bakken uit de hemel. Op vrijdag een moment balen voor de bezoekers, die tijdens het onweer voor een dichte deur stonden. Waar waterverwerking op de camping een probleem leek te zijn, werd er op cruciale punten houtsnippers gestrooid om de ergste modder tegen te gaan. Op zaterdag begint de zon te schijnen. Rond een uur of vier staat het strand vol met Wildeburgers met ontblote bovenlijven en badpakken die genieten van de gevarieerde set van Oceanic.

Spuug moet je verdienen

De aankleding van het festival is tiptop in orde. Lichtkunst, een gigantische houten eekhoorn, rare stellages waar je in kan chillen, gigantische rode insectenogen bij de stage van het Bamboebos of een soort glas in lood boven de stage op het strand. Overal zijn zitjes met oude banken of getimmerde palletbanken bekleed met zacht mos. Daarnaast is het terrein aangekleed met grappige huisjes of tenten. Waar vorig jaar Planet Earth op repeat stond in een grote tent met banken of er huisfeesthitjes aangevraagd konden worden bij de tipi van DJ-Loes, zijn er nu andere dingen te vinden om de dag door te komen. Denk aan een weggeefhut en een soort huisje waar de TV de hele dag porno laat zien. Aan de muur hangen verschillende tegeltjeswijsheden, waaronder ‘spuug moet je verdienen.’ De details zijn eindeloos en gaan vaak naadloos op in de omgeving.

Qua sanitair was het festival voorbereid met dixies over het hele terrein. De douches op de camping waren met een half muntje goed te doen, met op prime time een goede rij die veranderde in een modderbad. Jupiler promootte zichzelf met een aantal hottubs. Ook waren er ‘echte’ toiletten te vinden, voor de minder biostabiele festivalganger een godsgeschenk. Nadeel: alleen naast die toiletten waren waterkranen te vinden. Met de labyrintische paden en mensen onder invloed waren meer waterpunten prettiger (en veiliger) geweest.

Keuzes maken: voor de festivalliefhebber in Nederland wordt het steeds ingewikkelder. Met honderden festivals op bekende en onbekende locaties kan je overal je hart ophalen. Daarom wordt het steeds belangrijker om de kwaliteit eruit te filteren. Je kan zoeken naar festivals met de meest unieke line-up, festivals met de tofste locatie of festivals met de meeste schone toiletten. Of je gaat naar een festival waarbij je kiest voor de meeste verrassingen. In dat geval raad ik je aan om nu alvast Wildeburg 2018 in je agenda te zetten.

Txt & Imgs: Stef Snakkers

Advertentie
Party Tips