Features + Interviews
W&W || Brede horizon van een nieuwe generatie

W&W
Brede horizon van een nieuwe generatie

11 oktober 2011
Ze staan bekend om hun krachtige tranceproducties met vlijmscherpe techy randjes, de heren van W&W. Met hun debuutalbum Impact laten ze echter horen dat hun horizon een stuk breder is. In aanloop naar de Armada Night tijdens het ADE spraken we met de aanvoerders van een nieuwe, uiterst talentvolle generatie dj’s en producers.

Dat Ward van der Harst en Willem van Hanegem goede zaken doen, behoeft geen uitleg. In 2007 bundelden ze hun krachten, vier jaar later zijn ze niet meer weg te denken uit de EDM-scene en zijn ze graag geziene artiesten op ’s werelds grootste dance evenementen zoals Global Gathering en Nature One. Na hun ontmoeting tijdens Trance Energy werd al gauw duidelijk dat de twee talenten een echte muzikale klik hebben en het duo elkaar goed aanvult.

“Ward kan heel goed melodieën spelen en afmixen, ik maak de geluiden”, vertelt Willem over de samenwerking tussen hem en zijn teamgenoot. “Ik kom meestal met het idee, ontwerp de geluidjes en dan gaat hij ermee verder.” Ward: “Wat heel goed is aan Willem is dat hij heel kritisch kan zijn naar mij en naar zijn eigen werk. Dat is heel belangrijk in de studio.”

Eigen handtekening

Dankzij Three ‘O Clock, de samenwerking met vocalist Ana Criado, ontmoetten we een kant van W&W die we nog niet eerder hadden gehoord: een lichte en stromende energiegolf, begeleid door warme vocalen. Op Impact hebben ze nog meer muzikale verrassingen voor ons in petto. “Er staan echt een paar diepe tracks op”, vertelt Willem. “Een donkere en diepe techy track bijvoorbeeld. We hebben een hele aparte openingsplaat, er zitten wat ideeën van dubstep in. Ook hebben we een echte trancey plaat aan het eind, heel zweverig met een mooie break. Er zitten veel verschillende dingen in die je in eerste instantie misschien niet zou verwachten, maar als je het luistert dan hoor je dat wij het zijn. Natuurlijk stoppen we altijd onze eigen handtekening erin.”

We probeerden het wel anders te maken”, gaat Willem verder. “Als we vijftien tracks hebben, dan moeten het natuurlijk niet vijftien dezelfde soort tracks zijn.” Ward: “We hebben er best wel lang over gedaan om de volgorde te bepalen, zodat je wordt meegenomen in het verhaal van W&W. Onze beginstijl, de kant waar we naar toe gaan, de nieuwere dingen, het zit er allemaal in.”
Naast het album bevat Impact een tweede cd, een traktatie voor het oor van de luisteraar. “Op het tweede schijfje staan onze oudere tracks”, zegt Willem. “De meeste mensen hebben die tracks al, dus zijn we nieuwe talenten gaan zoeken waarvan wij dachten: die kunnen een vette remix maken. We lieten hen al onze oude platen remixen, dus heb je twee cd’s met nieuwe muziek. Het leek ons een leuk idee.”

Goede climax
Eerder werd hun sound gedefinieerd als 'big-room trance with a techy edge', maar die omschrijving dekt de lading niet meer, aangezien het duo hun horizon sterk verbreed heeft. “Als we naar de laatste producties kijken, blijft het big-room”, stelt Willem vast. “Er zitten veel trancey invoeden in, maar de beats die wij gebruiken zijn niet echt trance beats. Het zijn soms techno, techhouse of house beats. Het is wat rustiger, maar wel energiek.”
“De bedoeling is dat je continue geboeid blijft door wat er gebeurd”, vult Ward aan. “Het is heel moeilijk om tegenwoordig een label te plakken, er zitten allerlei geluiden uit allerlei verschillende soorten muziek in. Het moet goed knallen, energiek zijn en er moet een goede climax inzitten. Dat is belangrijk in onze muziek.”

ADE
De maand oktober staat voornamelijk in het teken van het Amsterdam Dance Event en ook in 2011 zijn Willem en Ward weer van de partij. Op vrijdag 21 oktober zullen ze hun opwachting maken tijdens de Armada Night, dit jaar in de Passenger Terminal. “ADE is altijd leuk”, zeggen beide heren in koor. “In de club staan dan collega-dj’s en ook promotors waar je voor gedraaid hebt”, vertelt Willem. “De Armada Night vorig jaar was echt heel goed, de Escape was afgeladen vol. En je staat met Armin, dat is ook heel leuk.”
Ward: “Op tour kom je veel collega’s tegen en je hebt het met elkaar over hoe je draait. Je ziet het niet heel vaak van elkaar natuurlijk. Op het ADE zie je gewoon iedereen in de zaal staan, zij zien wat jij doet en andersom ook. Je kan bij iedereen even kijken wat ze doen en hoe ze draaien, dat vind ik interessant.”

Wie de twee W’s ooit live aan het werk heeft gezien, weet dat ze garant staan voor een onvergetelijke set, vol exploderende energie. Ongetwijfeld zullen ze tijdens de Armada Night ook alles uit de W&W-kast halen. “Sowieso draaien we tracks van het album en misschien een paar nieuwe platen waar we nu mee bezig zijn, die heel vet aan het worden zijn”, vertelt Willem. “Als deze af zijn kunnen we ze misschien wel even testen. We zien het een week van tevoren. Elke week is het kijken waar je staat en wat je hebt.”

TXT: Patrick Kannberg
IMGS: Pieter Colombijn, Publicity Lab en APE archief
Advertentie
Party Tips