Features + Fashion
Your own Guardian Angel van Vlieger & Vandam

Your own Guardian Angel van Vlieger & Vandam

08 september 2010
Vlieger & Vandam, dit jaar verhuisd naar New York en leverancier van ‘dodelijke’ fashionable tassen, geïnspireerd door de ontwikkelingen in onze samenleving. Zelfs Rihanna loop weg met de Tote ‘Guardian Angel’, Dance.nl is fan!

Vlieger & Vandam
In 2002 lanceerde het Nederlandse ontwerpersduo Vlieger & Vandam, Carolien Vlieger en Hein van Dam, hun eigen accessoirelabel met een reeks faux-hairdo hoeden, die zij ‘Hairwear’ noemdem. Daarnaast lanceerden zij ook een collectie met de naam ‘Guardian Angels’. De combinatie van beide disciplines vloeiden uit tot een perfecte combinatie. Carolien studeerde grafisch ontwerp aan de KABK in Den Haag en Hein 3D ontwerp aan de AKI in Enschede. Een harmonieuze mix die op een geheel originele manier wordt toegepast op de fashion items die zij ontwerpen. Alle invloeden, van sociaal politieke kwesties tot extreme fashion fads, worden door Vlieger & Vandam gebruikt als inspiratiebron voor hun innovatieve, klassieke ontwerpen.

Guardian Angel
De Guardian Angel collectie van Vlieger & Vandam vertellen over het toenemende geweld binnen onze maatschappij, de enorme media-aandacht voor misdaden en onze verslaving aan onze angsten hiervoor. De eerste serie items kwam tot stand door vilt te persen in tweedehands handtassen, waardoor er een relief werd gemaakt van verschillende ‘pistool’ en ‘keukenmes’ silhouetten, die je gelijk laten terugdenken aan de legendarische Hitchcock thriller ‘Psycho’.

De Guardian Angel tassen werden meteen van alle kanten belicht in de media, waarna in 2005 het MoMA in New York één van de tassen toevoegde aan hun tentoonstelling ‘Safe, Design Takes On Risk’. In 2006 werd deze tas zelfs opgenomen in hun vaste collectie.

Het Guardian Angel concept is nog steeds volop in ontwikkeling, waardoor er ieder seizoen weer nieuwe kleurencombinaties en materialen uit komen. Voor de Herfst/Winter collectie van 2010 introduceerde Vlieger & Vandam drie nieuwe Guardian Angel tassen: een stoere unisex tote, een clutch en de Guardian Angel Soft, allemaal gemaakt van plantaardig gelooid leer.

De Herfst/Winter collecties van 2010
Grafisch design en illustraties spelen een grote rol binnen elke collectie van Vlieger & Vandam. Naast de in reliëf gemaakte illustraties van pistolen en diamanten, ingelegde suèdeportretten en zeefgedrukte tekkels uit eerdere collecties, wordt er dit jaar een stoer handgeschilderd patroon van verfspatten op leer geïntroduceerd.

In eerdere seizoenen vormde de Amerikaanse schilder Alex Katz een inspiratiebron, waarop dit seizoen Jackson pollock binnen een aantal stukken de toon zet. Als resultaat staat er een frisse collectie voor ons klaar met een nostalgische touch. Bespat leer, moustache- en lipvormige studs en de in reliëf gemaakte illustraties vormen samen een fascinerend contrast tussen klassieke vormen en kleuren.

Vlieger & Vandam in New York
In mei is het kantoor van Vlieger & Vandam voor onbepaalde tijd naar New York verhuisd om daarvandaan een nieuwe collectie te ontwikkelen en een netwerk op te bouwen.

Je eigen Vlieger & Vandam
Vlieger & Vandam wordt inmiddels wereldwijd in meer dan 70 winkels verkocht, mocht je binnenkort naar Antwerpen gaan neem dan even een kijkje bij Clinic. In Nederland is dit merk natuurlijk ook te vinden, alleen dan bij de SPRMRKT in Amsterdam en Coming Soon in Arnhem. Je eigen Vlieger & Vandam bewonderen en kopen kan ook op VliegerVandam.com.


Txt: Marlon Schuurman
Imgs: Vlieger & Vandam
Advertentie
Party Tips