Nieuws + Headlines
Fotografe Katja Rupp exposeert op ADE met fotoserie Olivier Weiter

Fotografe Katja Rupp exposeert op ADE met fotoserie Olivier Weiter

09 oktober 2014

Olivier Weiter is een vaste waarde geworden in de Nederlandse dj-scene. Een dj met persoonlijkheid, steevast energieke sets en opvallende optredens. Fotografe Katja Rupp volgde Weiter afgelopen zomer daarom langs verschillende festivals. Wat eruit kwam is een unieke serie portretten die gedurende Amsterdam Dance Event, vanaf 15 tot en met 19 oktober, tijdens de clubnachten in AIR te zien.

Het was een langgekoesterde wens van Rupp om een project als dit op te starten. De Haagse fotografe werkt al lange tijd in het nachtleven, waar zij geregeld in opdracht verslag doet van grote events en festivals. Het was er echter nooit van gekomen een onderwerp volledig uit te diepen. Zodra zij dj Olivier Weiter leerde kennen tijdens haar reportages voor zijn boekingsbureau We Are E in 2011, begon het plan eigenlijk al te borrelen.

“Hij is een interessant en dankbaar onderwerp, een dj met een verhaal”, aldus Rupp, die Weiter de hele zomer volgde langs festivalgigs op onder meer Amsterdam Open Air, Shoeless, Gaasper Pleasure, Magneet Festival, Welcome To The Future en Mysteryland. “We spraken telkens van tevoren af, reden samen naar het festival en gingen daarna weer samen weg, naar huis of naar een after. In totaal heb ik ruim drieduizend foto’s gemaakt, het was een lange, boeiende sessie waar een bijzondere vriendschap uit is ontstaan.”

Het verhaal waar Rupp van spreekt is die van een mens met verschillende gezichten. Olivier Weiter is een relaxed persoon, bijna onopvallend, maar verandert achter de draaitafels in een gepassioneerd volksmenner, een artiest die zijn publiek als geen ander kan betoveren. “Het komt echt van binnen naar buiten”, verwoordt Rupp de titel van de expositie. “Pas op het podium laat hij zich helemaal gaan, een soort magie die hij in zich heeft maar alleen op zulke momenten bloot geeft.”

En bijzondere momenten waren er genoeg. Op Shoeless bijvoorbeeld, waar Weiter tweemaal stond en beide keren denderend afsloot. “Aan het water, op Ruigoord. Toen zag ik waarom hij hier zo goed paste, waar die chemie met de dansvloer vandaan komt.” Of op Amsterdam Open Air , waar Weiter op zijn eigen podium zijn energie als geen ander wist over te brengen. Ondertussen ving Rupp deze momenten met haar camera, resulterend in een bijzondere serie sfeerimpressies.

Uit deze serie wordt nu dus de expositie ‘From Within’ gemaakt. Vernoemd naar de podcasts van Olivier Weiter is er geen betere titel denkbaar, in een selectie van 17 portretten wordt de dj in verschillende gedaanten neergezet. De artiest die hij is, de man die in een magiër transformeert - het zal op donderdag 16 oktober, tijdens de ADE netwerkborrel van ID&T/SFX in club AIR, officieel worden gepresenteerd.

In het kort: 
From Within’ – Portraits of DJ Olivier Weiter
Locatie: AIR
Expositie Katja Rupp
Vanaf woensdag 15 oktober tot en met zondag 19 oktober te zien tijdens de clubavonden in Air Amsterdam. 
Bekijk het programma hier: www.air.nl

img Katja Rupp

Advertentie
Party Tips