Nieuws + Headlines
Helft Nederlanders heeft gehoorklachten door harde muziek

Helft Nederlanders heeft gehoorklachten door harde muziek

05 mei 2017

Op een gemiddeld festival loop je al binnen een kwartier risico op blijvende gehoorschade. Niet zo gek dus dat een piep of ruis in de oren na het evenement veel festival- en concertbezoekers niet vreemd is. Afgelopen festivalseizoen liet Alpine onderzoek uitvoeren onder 3.200 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Maar liefst de helft van de ondervraagden gaf aan langdurig of tijdelijk last van het gehoor te hebben gehad door harde muziek. In de leeftijdscategorie 25-34 jaar is dat zelfs 64 procent. Toch geeft 68 procent van de mensen met die problemen aan niets aan gehoorbescherming te doen.

Bewust van het gevaar, toch geen oordoppen

Hoewel praktisch alle ondervraagden aangaven zich bewust te zijn van de gevaren van harde muziek voor het gehoor, nam maar 24 procent daadwerkelijk maatregelen. Volgens de Nationale Hoorstichting en diverse onderzoeken zijn oordoppen de beste vorm van bescherming. Bij navraag blijkt dat slechts 16 procent van de ondervraagden wel eens oordoppen draagt.

Schokkend

KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam, noemt de resultaten van het onderzoek schokkend: “16 procent is heel erg weinig. Het is ontzettend moeilijk om gehoorschade op de kaart te krijgen. Ook uit deze cijfers blijkt weer dat het nog lang niet voldoende wordt opgepakt.” De voornaamste reden dat mensen niets aan gehoorbescherming doen terwijl zij zich wel bewust zijn van de risico’s is volgens Van der Borden dat de schade niet direct gemerkt wordt. “Je wordt pas gewaarschuwd als het te laat is. Als je na twintig of dertig jaar veel eerder slechthorend bent dan hoort.”

Waarschuwing

De piep die door de helft van de ondervraagden wordt ervaren is eigenlijk een soort waarschuwing legt Van der Borden uit: “Vergelijk het met het verbranden van je vingers aan een hete kachel. Dat doet pijn aan je vingers. Die piep in je oren is een soort pijn door schade aan het slakkenhuis. Als je direct als je de piep hoort uit het lawaai gaat, beperk je de schade. Net zoals je de schade beperkt als je je vingers van de hete kachel afhaalt. Toch blijven mensen met een piep vaak in de harde muziek. De piep wordt pas hoorbaar in de stilte.”

Geluidslimiet op muziekevenementen

In 2014 hebben organisatoren van muziekevenementen, poppodia en staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) daarom een geluidslimiet van 103 decibel afgesproken. Zonder oordoppen is dit alleen nog steeds binnen enkele minuten schadelijk voor je gehoor. Van der Borden: “Het gaat niet alleen om het volume van het geluid, maar ook om de duur van de blootstelling aan het geluid. Als er een geluidslimiet van 96 decibel was afgesproken was het zonder oordoppen nog steeds binnen een kwartier schadelijk.”

Gehoorbescherming voor kinderen

Kinderen gaan steeds vaker met ouders mee naar festivals en andere evenementen. Denk ook aan evenementen als Koningsdag en Bevrijdingsdag. Het gehoor van kinderen is kwetsbaar en moet nog een leven lang mee. Belangrijk dus om ook aan gehoorbescherming voor kinderen te denken als ze meegaan naar plekken met hard geluid. Van der Borden: “Geluid is eerder schadelijk dan je denkt. Volwassenen hebben vaak niet door hoe hard het geluid staat, omdat in de loop der jaren hun gehoor al verslechterd is. Kinderen horen het geluid veel harder.” Voor kinderen zijn er speciale oordoppen in kleiner formaat en oorkappen. Er zijn ook oorkappen speciaal voor baby’s en peuters.

*Onderzoeksverantwoording: Het onderzoek van Alpine Hearing Protection is in juni 2016 uitgevoerd door Peil.nl onder 3.200 inwoners van Nederland met een leeftijd van 18 jaar en ouder.

Img: ampthemag.com

Advertentie
Party Tips