Nieuws + Headlines
SoundCloud in zwaar weer

SoundCloud in zwaar weer

12 augustus 2015

Het gaat niet goed met SoundCloud. Eerder meldden wij al dat het geliefde audioplatform in de loop van dit jaar en volgend jaar overgaat in een betaalde abonnementsdient, maar het is nog maar de vraag of dat er nog wel van komt nu de geruchten toenemen over een enorme financiële problemen en het platform zich steeds minder geliefd maakt door lukraak accounts op non-actief te zetten van artiesten die daar juist hun eigen muziek op plaatsen.

De financiële problemen staken al snel de kop op nadat het bedrijf bekend had gemaakt over te gaan naar een betaalde serviceverlening. De geruchten worden steeds hardnekkiger dat alle beschikbare financiële middelen wel ongeveer verbruikt zijn en dat het zelfs moeilijk zal worden om het einde van het jaar te gaan halen. Een artikel op de site van Digital Music News heeft het erover dat 'drie personen die dicht bij de organisatie staan' hen hebben verteld dat SoundCloud een financiële noodinjectie nodig heeft van een externe investeerder om de komende 4 à 5 maanden te overbruggen. Het geschil dat SoundCloud al een tijdje heeft met partijen als Universal Music Group en Sony (die meer geld willen zien van SoundCloud voor de afdracht aan royalties) helpt vooralsnog niet echt bij het aantrekken van eventuele nieuwe geïnteresseerde geldschieters. Die wachten volgens Digital Music News liever nog even af welke deal er precies gemaakt wordt met Universal en Sony. SoundCloud was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Daarnaast meldt Fact Mag vandaag dat SoundCloud ook de nieuwe copyrightregels een beetje te drastisch hanteert. Weliswaar was men bij SoundCloud al een tijdje bezig om her en der dj-mixes en tracks te verwijderen in verband met die nieuwe copyrightregels (die gelden vanwege onder andere het gedonder met Sony en Universal), maar nu blijken er diverse accounts op non-actief gezet te zijn van partijen die daar gewoonweg hun eigen muziek op plaatsten.

Het arme Londense Radar Radio kon bijvoorbeeld de ogen niet geloven toen het account van het radiostation in z'n geheel op non-actief gezet was, terwijl de muziek op het account toch in totaal al goed was voor zo'n 900.000 plays. SoundCloud had Radar Radio verzocht om binnen zeven dagen uit te zoeken of zij met betrekking tot de copyrights in overtreding waren, maar het account van Radar Radio was binnen slechts een luttele dag al verwijderd.

Daarnaast meldde onder andere DJ Plastician gisteren al via Twitter dat SoundCloud zijn account op inactief had gezet door een track die notabene door hemzelf was geproduceerd en op zijn eigen label was uitgebracht. Artiesten en producers zijn hierbij dus gewaarschuwd, en het is daarnaast natuurlijk ook zeer de vraag wat er nu daadwerkelijk allemaal aan de hand is bij SoundCloud.

Advertentie
Party Tips