Reviews + Partyreports
5 Days Off dag 4: Non stop keiharde beats

5 Days Off dag 4: Non stop keiharde beats

08 maart 2010 Inmiddels kennen de meesten van ons de reclame wel, waarin een groep mannen helemaak gek wordt omdat één van hun een inloopkoelkast heeft met alleen maar Heineken bier. Ik kan nu zeggen dat ik het nu echt heb ervaren, maar dan met een paar kleine verschillen. In de Melkweg heeft de organisatie van 5 Days Off het briljante idee gehad om de inloopkoelkast na te maken. Alleen in deze versie staat een dj, een fotograaf… En geen mannen. Al gauw werd me duidelijk waar al het testosteron is gebleven. Het staat te hakken op de dansvloer beneden.

Maar niet alleen mannen staan hier compleet uit hun dak te gaan, ook keurige dames op hoge stilleto’s krijgen het voor elkaar om mee te doen met het tempo van The DJ Producer. Er zitten geen pauzes in zijn beats, geen op- of afbouw van de spanning. De spanning is namelijk permanent aanwezig. Alleen het genre wisselt af en toe. Denk je eerst naar hardcore te luisteren, mixt hij er weer een vleugje dubstep doorheen en vervolgens is drum ’n bass weer de ondertoon.
De hele Melkweg staat te springen op de hardste beats van Nederland. Vanavond wordt hardcore samengebracht met rap en hiphop. Dat dat prima samengaat bewijst DJ Promo met Flinke Namen en Skinto. “Dit wordt de de muziekstroming van de jaren ’10”, hoor ik iemand naast me zeggen. Hier kon hij best eens gelijk in hebben. Het is alles door elkaar en het werkt. Nergens zie ik hier bomberjacks met kale koppen. Overal zijn mensen die openstaan voor iets nieuws.
In de andere zaal staan Eye-D & Hidden inmiddels te draaien. Één van de feestgangers kan letterlijk niet wachten en rent door de gang alsof zijn leven er vanaf hangt, waardoor hij het opstapje mist. Dat hij daardoor keihard op z’n gezicht valt maakt hem niks uit. Het lijkt zelfs alsof hij het niet eens voelt, en sprint gewoon verder richting zijn doel.
De rennende man is vanavond niet de enige met energie in overvloed. Non stop staan er dezelfde mensen te springen op de dansvloer. Ze kunnen geen genoeg krijgen van de bas die tot in je binnenste doortrilt. Zelf krijg ik er wel een beetje genoeg van en ga even toekijken vanaf een bankje aan de zijkant. Pas als ik stilzit besef ik hoe koud het hier eigenlijk is. De organisatie van 5 Days Off heeft begrepen dat airco een essentieel begrip is bij mensen die niet van ophouden weten.
Als Noisia de avond afsluit gaat de zaal nog steeds los. Geen moment is de intensiteit afgenomen tijdens deze nacht van 5 Days Off. Één van de drie leden van het Groningse dj-collectief staat achter de draaitafel. Hij houdt het energiepeil tot het laatste moment op zijn toppunt en geeft het publiek alles wat hij heeft. Wij zijn tevreden, want wij zijn getuige geweest van een avond hardcoredubstepdrum’nbasshiphop á la de jaren ‘10.

txt Marjet Sorgdrager
img Ilja Meefout
Party Tips