Reviews + Partyreports
5 hours of Derrick May

5 hours of Derrick May

16 maart 2010 Vrijdag 12 maart konden de techno-liefhebbers onder ons hun geluk niet op: zowel Jeff Mills als Derrick May zouden die avond in Amsterdam hun geluid ten gehore gaan brengen. De deejays, beiden afkomstig uit Detroit, staan al jaren bekend als vooruitstrevende techno-producers. Terwijl Mills de nacht in de Melkweg moest delen met Estroe en Thomas Martojo had May het genoegen om een vijf uurs set in Trouw te geven. Onze keus was dan ook snel gemaakt.

Aan het begin van de avond leek die keuze echter een beetje tegen te vallen. May opende zijn set met tonen die het best omschreven kunnen worden als “funky house”, en dat was niet wat het publiek van hem verwachtte. Velen hadden goede herinneringen aan eerdere bezoekjes van May aan Nederland, waarbij stevige sets werden neergezet. Maar deze avond leek niet echt van de grond te komen. Misschien was dat deels te verwijten aan het publiek dat er bij stond alsof het een staande borrel betrof. Zelfs wanneer het ritme toenam leken veel mensen niet in de verleiding te komen om lekker los te gaan. Bovendien, diegenen die dat wel deden kregen daar amper de ruimte voor. De dansvloer functioneerde vooral als fijne doorloop waarbij hier en daar een elleboog uitgedeeld kon worden.
Naarmate de avond vorderde lukte het May om ook zonder een al te enthousiast publiek wat meer in de flow te komen. De funky riedeltjes werden ingewisseld voor wat hardere beats; en het contrast in de platen nam af waardoor ook het publiek wat meer in de mood kwam. De massa kromp daarbij wat in. Sommige mensen gingen juist dichter bij de deejay staan, terwijl anderen de rookruimte definitief boven de dansvloer verkozen. Opvallend was ook dat de dansvloer nauwelijks verlicht was, iets wat de sfeer alleen maar ten goede kwam. Het was de bedoeling dat May tot vijf uur zou draaien, maar tegen die tijd zat iedereen er zo lekker in dat hij nog wel even door mocht gaan. En dat was maar goed ook, want in het laatste halfuur maakte hij veel goed voor wat eerder op de avond niet zo lekker ging.

Al met al was het een geslaagde avond, maar helaas niet zo legendarisch als sommigen gehoopt hadden. Dat is precies het probleem; veel mensen hadden hoge verwachtingen en juist daardoor kan een feest tegenvallen. Natuurlijk had May wel eens beter gedraaid, maar deze set was zeker niet slecht te noemen. Het publiek is ook verantwoordelijk voor hoe een feest verloopt. Met enthousiasme en een iets minder kritische houding kom je al een heel eind. Gewoon wat proberen te maken van de avond, je bent er nu toch! En voor diegenen die Derrick May graag nog een keer zien draaien, of hem een tweede kans gunnen, is Paaspop in Schijndel de eerstvolgende gelegenheid.

txt & imgs Shoura van Brugge en Tessa Sosnowy
Party Tips