Reviews + Partyreports
Electronic Family Festival: één grote familie

Electronic Family Festival: één grote familie

04 augustus 2011 De trance-gemeenschap is één grote familie. Dat gegeven werd nogmaals dik en dubbel onderstreept tijdens het door Alda Events georganiseerde Electronic Family Festival, dat afgelopen zaterdag plaatsvond in het Amsterdamse Bos. Vanuit alle hoeken van de wereld reisden de gelukkigen met een ticket af naar de adembenemende locatie, om samen te genieten van de crème de la crème van trance. Dance.nl was van de partij en mocht de loftrompet weer uit de kast halen.

Al maanden werd er uitgekeken naar de eerste editie van dit feest. Hoe kan het ook anders met zo’n gouden line-up. Armin van Buuren, Ferry Corsten, Markus Schulz, Gareth Emery, Aly & Fila, Gabriel & Dresden. Om maar een paar grote namen te noemen. Bijzonder, aangezien dit het eerste outdoor evenement is dat volledig in het teken staat van trance. Vol verwachting klopt het hart als we aan de reis richting onze hoofdstad beginnen. Zodra de bus bij het festivalterrein stopt maken de neusgaten kennis met een heerlijk frisse boslucht. Het is een bijzondere locatie, die menig bezoeker zal aanspreken. Bomen, struiken en gras wakkeren het festivalgevoel aan en bij aankomst begint dat gevoel flink te bloeien. De algemene aankleding krijgt een dikke tien en spreekt tot de verbeelding. Het sluit prima aan bij de visuele communicatie rondom het evenement. De entree is soepel, er staan meer dan genoeg kluisjes en de sanitaire voorzieningen zijn prima. Ook de inwendige mens krijgt op dit festival voldoende aandacht. Knorrende magen verdwijnen als sneeuw voor de zon door een breed assortiment aan voedsel. Wie een balansdag heeft, kan zelfs de honger stillen met gezonde en groene hapjes. Niets wordt aan het toeval overgelaten en voor elk wat wils. De organisatie voldoet (zoals we dat van Alda gewend zijn) aan de verwachtingen. Ondanks dat een dik wolkenpak redelijk nors neerkijkt op het publiek, hangt er een fantastische sfeer. Het familiegevoel, inherent aan het genre, is ook hier duidelijk voelbaar. Het Electronic Family Festival complementeert dat gevoel in alle opzichten.

Wippenberg en Setrise krijgen de nobele eer om het festival om 11:00 te openen. Langzaam stromen de bezoekers binnen. Er zijn echter nog kaarten verkrijgbaar aan de deur, iets dat moeilijk te verklaren is, gezien het uitstekende aanbod. Toch staat ook dat de goede sfeer niet in de weg. Om 13:00 is het tijd voor de Future Sound of Egypt. Fadi van Aly & Fila staat achter de decks op de mainstage en trakteert het groeiende publiek op een heerlijke, upliftende set. De aanwezige bezoekers genieten zichtbaar met volle teugen. We Control The Sunlight, hun meest recente hit, wordt luidkeels meegezongen. Een onvergetelijke ervaring nestelt zich in het geheugen. Gabriel & Dresden, sinds dit jaar weer herenigd, weten het publiek ook te boeien met een cocktail van verschillende stijlen, waarin klassiekers als Tracking Treasure Down, Mindcircus en As The Rush Comes in een eigentijds jasje gestoken zijn.

Bezoek je een set van Gareth Emery, dan weet je dat je muzikaal vuurwerk kan verwachten. Dat is ook nu het geval. De Engelsman laat zien en horen waarom hij de huidige nummer 7 van de DJ Mag Top 100 is. Zijn typische Garuda-sound wordt door het publiek met open armen ontvangen, met On A Good Day (Metropolis) als absoluut hoogtepunt. Stevig, explosief en melodieus. Meneer Schulz, die na Gareth Emery zijn opwachting maakt, gooit er nog een schepje bovenop. Het publiek gaat volledig uit zijn dak op de stevige beats en de harde synths. Een verbluffende performance, die een extra energiedrankje noodzakelijk maakt. Springen, dansen, meezingen. Ferry Corsten weet als geen ander het publiek in vervoering te brengen en zet meteen de juiste toon met Feel It. Hits als Made Of Love, Punk en Beautiful passeren allemaal de revue en maken de aanwezigen zielsgelukkig.

Hostess Nadia Ali schakelt de sets goed aan elkaar. Het blijft uiteraard niet alleen bij praten. Tussen de sets door geeft ze spetterende optredens weg. Ook Christian Burns geeft, samen met Nadia, een traktatie aan het publiek in de vorm van de klassieker In The Dark. Kippenvel? En of.

Niet alleen op de mainstage, maar ook in de ASOT-tent is het een groot feest. Leon Bolier, Rank 1 vs. Jochen Miller, Renvo (winnaar van de SEAT’s Next DJ competitie), Simon Patterson en Alex M.O.R.P.H. zorgen voor een overvolle tent, veel handjes in de lucht en louter lachende gezichten. Erg bijzonder zijn de back-to-back sets van Armin en Markus, Armin en Ferry en Armin en Gareth, die ook tot de hoogtepunten gerekend kunnen worden. Afsluiter Sied van Riel, een van de beste dj’s en producers die ons land rijk is, draagt een zware last op zijn schouders. Hij moet namelijk draaien tijdens de afsluitende set van Armin van Buuren. Toch weet deze held de ASOT-tent volledig op zijn kop te zetten met een briljante set. Het publiek krijgt er geen genoeg van en begint na de laatste plaat spontaan “we want more” te roepen.

Na de spetterende afsluitende set van Armin op de mainstage wordt de dag waardig afgesloten met een portie vuurwerk. Electronic Family Festival was een waar walhalla voor de tranceliefhebber, die niets tekort kwam tijdens deze dag. Een geslaagd evenement en wellicht het begin van iets heel moois.

txt: Patrick Kannberg
imgs: Marc van der Aa
Party Tips