Reviews + Partyreports
Zonnige dagen, korte nachten op Sónar 2012

Zonnige dagen, korte nachten op Sónar 2012

20 juni 2012 Sónar is het alom bekende multimedia, kunst en muziekfestival dat elk jaar plaatsvindt in Barcelona. Er troepen midden juni honderden artiesten en duizenden fans (waaronder heel wat hipsters) samen om de stad onder te dompelen in een exotische festivalsfeer. Onze reporter was op vrijdag ter plaatse.

De meest opvallende verschijning deze dag is ongetwijfeld de band Austra. Huppelend, giechelend en uitzonderlijk goed zingend brengen ze vertier bij het Barcelonese maar vooral internationale publiek. Hun muziek doet wat denken aan een mix tussen Groove Armada en The Knife, zeker eens naar luisteren dus!.

Een andere opvallende verschijning is de Amerikaanse dj Flying Lotus. Hij weet een nokvolle tent de R&B en hiphop naar electrobeats vloeiend door mekaar te mixen. Vertier verzekerd dus…

De beste act van de dag is overigens John Talabot. De twee heren spelen de pannen van het dak in een iets te kleine kelder van het cultuurcentrum van Barcelona. De Spanjaarden hanteren hierbij een live-opstelling met drums, gitaren en ander slagwerk. Hoogtepunt is zonder twijfel hun tophit Destiny. Indien u nog niet eerder van deze twee electro boys hoorde, wordt het hoog tijd dat u deze eens Googlet!

Sónar By day is een uitgelezen kans voor muziekliefhebbers om aanstormende talenten te leren kennen. Het merendeel van de acts of dj's breekt net door of staat op het punt om de wereld te veroveren. De mix met wat meer bekende sterren zoals Nina Kraviz maakt het een geweldig divers festival.

Maar bij Sónar by Day stopt het niet. Neen, ’s avonds gaan de lichten uit in de gigantische beurshallen van Barcelona aan de voet van de Montjuic en wordt er verder gefeest tijdens Sónar by Night.
Deze editie verschilt wel hevig met de editie die overdag plaatsvindt. Alles is bombastischer, de artiesten zijn kleppers van formaat en de sfeer voelt als I love Techno; een mensenmassa verplaatst zich in groepjes van duizend naar andere hallen.

Desalniettemin valt er heel wat moois te horen op Sónar by Night. Zo is Richie Hawtin bijvoorbeeld van de partij, enough said. De James Blake dj set is het dubstep moment van de avond en Friendly Fires kunnen voor wat gitarengeloei zorgen tijdens hun concert.

De beste act is zonder twijfel van dé hipsterkoningin Lana Del Rey. Men mag van haar présence en al-dan-niet botox gezicht zeggen wat men wil, maar zingen kan ze! Zonder problemen pakt de diva een massaal opgekomen publiek in met haar charmes, hoog Marilyn Monroe-gehalte en prachtige stem. Niet alleen Video Games dus, maar ook andere mindere bekende liedjes zijn top!

Wie volgend jaar een citytrip naar Barcelona denkt te plannen doet dit het best tijdens Sónar. Niet alleen de festivalplekken zijn dan de place to be, heel de stad is dan in feeststemming. In elke club worden er feestjes georganiseerd door labels, booking agencies en internationale clubs.
De beste deejays ter wereld zie je op het strand, in clubs of poolparty's met een overweldigend panorama. Doe hier een vleugje cultuur, wat lekker eten en drinken, het strand en het mooie weer bij en er is geen betere plek om te zijn in de maand juni.

Kwinten Lambrecht
Party Tips