Reviews + Partyreports
ADE krijgt waardig slot in Trouw

ADE krijgt waardig slot in Trouw

28 oktober 2010 Tijdens de ADE Special van Trouw op zondag 24 oktober voltrok zich een ware muzikale marathon in het industriële pand van de Amsterdamse club. Bar 25 is niet meer, maar achter het bouwplastic van de Wibautstraat werd tijdens de laatste 24 uur van ADE een waardig requiem gespeeld.

Zondagmiddag 13.00u. De brede boulevard van de ‘lelijkste straat van Amsterdam’ is opengebroken. Een waterig zonnetje schijnt, ook hier moeders met bakfietsen. Verdwaalde feestgangers doen vermoeden dat het hier moet zijn. Verscholen achter bouwhekken ligt een rode loper uitgerold. Trouw op Zondag, een terugkerend fenomeen op de laatste zondag van de maand, is in volle gang.

Timetables zijn uit den boze; absolute vrijheid staat centraal. Met het motto ‘zolang de voorraad strekt’ belooft de Amsterdamse club ook deze editie tot ver in de werkweek te voorzien in verrassende elektronische muziek.
Bij binnenkomst in de voormalige drukkerij beschijnt een felgroen licht de uitrustende feestgangers. Muziek klinkt uit de nauwelijks verlichte Verdieping, de ruimte onder de main area van Trouw. Hier lijkt het alsof de nacht nooit is opgehouden.

Ondanks dat velen al sinds zaterdag uit hun dak gaan, is de dansvloer vol en warm. De duisternis zorgt ervoor dat het hippe publiek elkaar nauwelijks te zien krijgt. De bedoeling is duidelijk; het kijken en bekeken worden is voor een andere keer.
Nadat in de ochtend werd afgetrapt met de klassieke Detroit techno van Panoramabar resident Prosumer (aka Achim Brandenburg, Ostgut Ton, Berlin) en de ‘wip-wap house’ van Amsterdammer Boris Werner, is het nu de beurt aan San Proper (Rush Hour, Amsterdam).
Verborgen achter het publiek hangt de Amsterdammer geconcentreerd boven de draaitafels, terwijl hij duistere technotunes met vlagen van oldskoolhouse afwisselt. De dj, die zelf zegt bang te zijn saai gevonden te worden, bezweert zijn angsten door een zeer gevarieerde en experimentele set neer te zetten.
Hoewel dit veel van de Trouwgangers vraagt, blijft het publiek de dansvloer bezetten.

Een andere energie ontstaat, wanneer met luid gejuich de eerste surprise guest wordt verwelkomd en de pompende groove van dj Cassy (aka Catherine Britton) de clubbers in vervoering brengt. Zeer beheersd draait de Engelse haar platen af, terwijl af en toe een bescheiden glimlach verschijnt vanonder haar krullen. Cassy's doorgaans warme techno en house heeft op deze zondag een rauw randje, maar het lichtere geluid dat samen met Trouw-resident Melon ontstaat, gunt het publiek hun welverdiende rustmoment.

De tweede surprise guest, de New York-based dj Dennis Ferrer, zorgt er met zijn funky en soulvolle geluid voor dat de dansvloer, ondanks een hoog verloop, gevuld blijft. Wanneer om 18.00u de main area opengaat en Ferrer zijn laatste plaat draait, laat de houseveteraan een sterk uitgedund maar niettemin enthousiast publiek achter.

De witstalen trappen beklommen, heerst boven een geheel andere, bijna magische sfeer. Langzaam vult de sprookjesachtig blauw verlichte ruimte zich met een ontspannen dansend publiek, terwijl Melon en Olaf (Boswijk dj, programmeur en mede-eigenaar van Trouw) met een zeer diep geluid een voorproefje geven op wat komen gaat.

Halsreikend wordt uitgekeken naar de afsluiter wiens naam al de gehele zondag door Trouw zingt: Dixon (Innervisions). Hoewel de Berlijnse dj in 2010 meerdere malen Nederland aandeed, verandert zijn aantreden de club in een roodgloeiende arena. Sneller dan verwacht verlaat Steffen Berkhahn zijn diepe, warme house voor hoogtepunten vol heldere technotonen, terwijl de ruimte rondom de dj booth beklommen wordt door enthousiaste feestgangers.
Dixon, gehuld in een blauwruiten blouse, vormt het middelpunt. De normaliter zo bescheiden en beheersde dj, is zelfs enkele malen te betrappen op een paar euforisch geheven handen tijdens zijn sterke zondagse set.

Op de bakfietsen na heerste er tijdens Trouw op Zondag een Berlijnse sfeer aan de Wibautstraat. Niet alleen kon er het klokje rond worden gefeest, de Amsterdamse club zorgde er met een keur aan internationale artiesten voor dat deze marathon niet ten koste ging van muzikale kwaliteit. Een waardige afsluiting van ADE 2010.

txt Madelief ter Braak
imgs Narmi Sollie
Party Tips