Reviews + Albums
Applescal - Dreaming In Key

Applescal - Dreaming In Key

04 februari 2013 Label: Atomnation
Cat nr: ATM005
Stijl: techno

Release: 5 februari 2013

Oordeel: 3/5Ten tijde van zijn debuutalbum (A Slave's Commitment in 2009) werd hij nog binnengehaald als het grote talent van de vaderlandse techno. Pascal Terstappen had zojuist de Grote Prijs Dance gewonnen, reeds een paar sterke releases op zijn naam en kwam nu met een ambitieus album, nota bene op het fameuze Traum label. Niet veel later keerde Applescal hier terug voor een nieuwe plaat, daarna werd het wat stiller rond de Amsterdamse producer.

Met deze nieuwste plaat, uitgebracht op zijn eigen vorig jaar opgerichte Nederlandse label Atomnation, keert Terstappen echter terug in het licht. En blijkt zijn talent voor het maken van eperimentele elektronische muziek nog niet verdwenen. Sterker nog, de balans tussen diep en toegankelijk lijkt nog beter gevonden.

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F68879935"></iframe>

Want leek Applescal zich op die eerste plaat nog weleens te verliezen in zijn arrangementen, nu is er een duidelijke focus bij elke track. Het vorig jaar al uitgebrachte Boys is wat dat betreft een sterke opener, duidelijk dansvloermateriaal met nog wel die zwoele Applescal sounds. Even later duikt de Amsterdammer alweer wat dieper in outerspace, met het zweverige On The Way, om daarna meteen weer beide voeten op de grond te zetten met de housey techno van Spring And Life.

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F76948973"></iframe>

Net als in 2009 zijn er nog altijd vergelijkingen met Dominik Eulberg en Nathan Fake, maar kun je hier net zo goed namen als Apparat en Gui Boratto neerzetten -Applescal brouwt er uiteindelijk een heel eigen geluid van.

Dreaming In Key is zo een degelijke plaat geworden. Terstappen is wat minder bang om soms geijkte paden af te gaan, wat de toegankelijkheid ten goede komt, maar durft anderszijds ook te experimenteren.
Goed voorbeeld is het hypnotiserende Onetasker, een freaky technotrack die echter uitstekend in een set valt in te passen. Zo neemt Applescal je mee op een reis door zijn geluidsspectrum, eentje waar vele kleuren op je af komen, soms zeer trippy, dan weer fluoriserend clubmateriaal.

Hoogtepunt is de over de kop stuiterende crowdpleaser El Diablo, een naar mijn smaak ietwat overbodige hysterie op een verder mooi gebalanceerde plaat, maar wel een track die past in de grilligheid van Applescal's muziek.

Persoonlijk hoor ik dan liever de melancholieke bleeps van The Composer of de trancey afsluiter Keep On Dreaming, maar dat is voor iedereen anders. Applescal levert in ieder geval een plaat waar de liefhebber steeds nieuwe dingen in kan ontdekken, een mooi palet van een eigenzinnige, bijna on-Nederlands klinkende artiest.

Nico van der Plas

Tracks
01 Boys (feat. David Douglas)
02 Lonely People
03 On The Way (feat. Piana)
04 Spring And Life
05 Vintage Clown / Shadow Hunters
06 Thanks For Fun
07 Onetasker
08 Wise Noise On Time (feat. Lanny May)
09 El Diablo (Live Version)
10 The Composer
11 Keep On Dreaming


Party Tips