Reviews + Albums
Atjazz - That Something Else!

Atjazz - That Something Else!

10 februari 2017

Label: Atjazz Record Company
Cat nr: ARC-100-CD
Stijl: Lounge / Broken Beats / Deephouse
Releasedatum: 10 februari 2017
Oordeel: 4/5Atjazz is de alias van de uit de UK afkomstige Martin Iveson. Een DJ/producer met een geweldige staat van dienst die al sinds medio jaren 90 strooit met kwaliteitsproducties. Atjazz, die zich nimmer heeft laten vangen in één enkel muzikaal hokje, profiteerde rond 2000 optimaal van de zogeheten loungehype. Zijn downtempo, future jazz/broken beats en deep-house producties kwamen in die periode op vele lounge-gerelateerde compilaties terecht.

Atjazz bracht in 1998 zijn eerste volwaardige langspeler uit, That Something genaamd, welke onder andere verscheen via het Italiaanse IRMA label en, naar eigen zeggen, volledig over het hoofd werd gezien destijds. Juist die release gaat in de herkansing, maar dan in de vorm van een 3-CD bundel om twintig jaar Atjazz te vieren. That Something Else! bevat het originele That Something-album, aangevuld met materiaal uit de periode 1995-1997 en een derde disk met 'fragments', waaronder enkele aansprekende remixes.

Opvallend is dat het eind jaren 90-geluid van Atjazz nog altijd prima overeind blijft tussen de eigentijdse producties. Dat komt natuurlijk ook doordat producers van nu veelvuldig teruggrijpen naar die onuitwisbare jaren 90-kruiden. Het originele album bevat geliefde klassiekers als Everything, Wind & Sea en Peanuts, dat destijds veel werd gedraaid door Monte La Rue in zijn (Lounge) Deluxe radioshows op Slam FM/ID&T Radio. Tracks met een heerlijk warm en zomers geluid, welke nog altijd relevant blijken. Met name de deephouse-producties zijn goed te vergelijken met materiaal van bijvoorbeeld Harley & Muscle. That Something is en blijft een prettig album dat je nu eenvoudig (alsnog) kunt scoren door deze heruitgave.

CD2 bevat zoals gezegd materiaal uit de periode 1995-1997. Unreleased materiaal vanuit de eigen archieven om precies te zijn. Op CD2 zijn het vooral het stevig pompende Ghost Space en het naar techno neigende K*thwack! welke positief opvallen. Op CD3 tenslotte vinden we meer van hetzelfde: 'alternative versions' en 'bonus cuts' from 12” singles’ binnen de geschetste marges van downtempo, future jazz/broken beats en deephouse, aangevuld met aansprekende remixes door onder andere Charles Webster en Nacho Marco. Mocht deze 3-CD bundel je erg aanspreken, dan kunnen we je zeker aanraden alle latere albums, singles en remixes van Atjazz te gaan beluisteren – daar zitten genoeg parels tussen.

Txt: Art-D-Fact

Tracklist:

CD 1
01. In & Out 2
02. Mess Up
03. Everything
04. Against All Odds
05. Joystick
06. Facet Of Jazz
07. Wind & Sea
08. Peanuts
09. Storm
10. Open A Window
11. Eastern Sound

CD 2
01. Inspired By
02. Ghost Spaces
03. Dark Slide
04. Touch
05. Blue Interlude
06. Move Baby
07. Stray Idea
08. Galactic Home
09. Move, Move, Move
10. K’Thwack!
11. Believe In Me

CD 3
01. Slide It In
02. Sassy
03. Slide It In (Charles Webster remix)
04. Story
05. Back To The Center
06. Story (Si Tew remix)
07. Nerve Service
08. Wind & Sea (Nacho Marco remix)
09. This, What Make Me Tick!
10. Peanuts (Trueself remix)
11. Slide It In (Atjazz remix)

Party Tips